Avis: Kvinne søkte asyl i Norge etter trusler fra Brasils presidentkandidat

Dagsavisen Folha de S. Paulo hevder at Ana Cristina Valle søkte om asyl i Norge etter at eksmannen og presidentkandidat i Brasil, Jair Bolsonaro, framsatte trusler mot henne. (Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
Dagsavisen Folha de S. Paulo hevder at Ana Cristina Valle søkte om asyl i Norge etter at eksmannen og presidentkandidat i Brasil, Jair Bolsonaro, framsatte trusler mot henne. (Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekskona til Jair Bolsonaro, høyresidens presidentkandidat i Brasil, søkte om asyl i Norge etter trusler fra Bolsonaro, ifølge avisen Folha de S. Paulo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen hevder å ha tilgang til et dokument fra Brasils utenriksdepartement hvor det kommer fram at Ana Cristina Valle ble utsatt for drapstrusler fra Bolsonaro i 2011, samtidig som de kjempet om foreldreretten til deres da 12 år gamle sønn.

Som følge av trusselen skal hun ha forlatt landet, samtidig som hun søkte om asyl i Norge. Brasils daværende ambassadør til Norge har bekreftet opplysningene overfor avisa.

– God far og ektemann

Valle selv avkrefter i en video lagt ut på Instagram at eksmannen har kommet med trusler mot henne.

– Jeg kom hit veldig opprørt for å avkrefte denne skitne historien, sier hun i videoen hun la ut etter at avisa omtalte saken.

– Bolsonaro er elsket av meg og av alle andre. Han er en god far og en var en god ektemann.

Hun kommenterer ikke autentisiteten av dokumentet avisa refererer til. Valle stiller til valg for en plass i kongressen i Rio de Janeiro og bruker Bolsonaros etternavn i kampanjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstresiden tar igjen forspranget

Bolsonaro er fortsatt på sykehuset etter at han ble knivstukket 6. september under et valgmøte nord i Rio de Janeiro. Han har fått kritikk for det som omtales som rasistiske, kvinnefiendtlige og homofobiske utbrudd. Han har også uttalt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.

I en måling gjort av Ibope-instituttet kommer det fram at 50 prosent av de spurte kvinnene ikke vil stemme på Bolsonaro. Brasilianske kvinner har også laget emneknaggen #nothim, på norsk #ikkehan, som de bruker i protest mot Bolsonaro på sosiale medier.

Målingen viser også at venstrekandidat Fernando Haddad er i ferd med å spise opp forspranget til Bolsonaro, og at han ligger an til å få 22 prosent oppslutning. Bolsonaro er stadig favoritt med sine 28 prosent, men forspranget er betydelig mindre enn tidligere.

Haddad ble utpekt som det brasilianske arbeiderpartiets kandidat etter at landets valgdomstol utestengte den fengslede ekspresidenten Luiz Inacio Lula da Silva fra årets valg.