Vedum varsler lobbyvirksomhet: Vil presse KrF- og Frp-politikere til å stemme etter hjertet

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener at slaget om regionene ikke er over.
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener at slaget om regionene ikke er over. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum nekter å gi seg. Han tror fortsatt han kan klare å velte regionreformen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som ille i denne saken er at vi vet det i alle partiene er mange som egentlig er imot. Til og med KrF-leder Knut Arild Hareide sa i vår at han mente Viken burde bli delt på sikt, sier Vedum til ABC Nyheter.

Regjeringen har fått med seg KrF til å sikre flertall i Stortinget for den nye regionreformen og oppgaveoverføring fra staten til fylkene.

Dermed er det flertall for regionreformen i Stortinget, men Vedum kommer til å fremme forslag i Stortinget om å stoppe sammenslåingen.

– Hvis representantene stemmer etter sitt eget hjerte og dropper partipisken, er jeg sikker på at forslaget vårt får flertall, sier Sp-lederen.

– Bryr seg ikke om folket i Finnmark

Han argumenterer med at en så stor reform må ha et større flertall.

– Jeg er redd partiene vil presse representantene sine til å stemme for et kompromiss egentlig ingen ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et så stort, dramatisk valg å endre grenser, at man bør være sikker på at det har en trygg og stor forankring. Her har man et knappest mulig flertall i Stortinget og stor motstand i befolkningen, sier Vedum videre.

– Vil dere drive lobbyvirksomhet mot enkeltpolitikere?

– Vi kommer til å drive lobbyvirksomhet mot politikere vi vet er imot reformen. Vi kommer til å gå etter enkeltrepresentanter. Frp har sagt de ønsker å respektere folkeavstemninger, men bryr seg ikke om folket i Finnmark. Det er bare en partielite i Frp som mener det er klokt og i KrF er det mye tvil om dagen, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikker på penger og mennesker

Venstres André Skjelstad ser ikke noe paradoks i at det som betegnes som demokrati- og desentraliseringsreform, skjer mot finnmarkbefolkningens vilje.

– I enhver styringsform vil det være uenighet om grepene man tar. Det handler om et flertall og et mindretall, sa Skjelstad til ABC Nyheter mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms skjer mot viljen til nesten 90 prosent av dem som deltok i en folkeavstemning i Finnmark om å slå seg sammen med Troms.

– Jeg er glad og fonøyd over at vi nå har fått avklart reformen. Vi har bare tiden og veien for gjennomføringen, sa statsråd Monica Mæland mandag.

– Vi er enige om to prinsipper: At poenget er å flytte makt fra staten til fylkeskommunene, men ikke overføre makt til fylkene som gir dem makt til å overstyre kommunene, sa Mæland.

– Nå tar vi den største desentraliseringsreformen siden fylkene ble opprettet, fortsatte kommunalministeren, som ikke kan ikke svare nå på hvor mange penger og mennesker dette dreier seg om.

SE VIDEO: Her presenterer de regionreformen