Politisk drama ryster Sverige - Löfven nekter å gi seg

Åkesson: – Alliansen finnes jo knapt lenger

Video: Tirsdag ble det klart at Sveriges statsminister Stefan Lövfen må gå av.

Stefan Löfven er kastet som Sveriges statsminister, men hvem som skal styre landet videre er helt i det blå. – Vil Kristersson bli statsminister så kan det egentlig bare skje gjennom min hjelp, sier Jimmie Åkesson (SD).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En regjering bestående med av den borgerlige alliansen, som består av Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna og Moderaterna, er ikke et realistisk alternativ, mener lederen av Sverigdemokraterna.

Ulf Kristersson (M) kan ikke bli statsminister uten hjelp fra Sverigedemokraterna, slår Åkesson fast overfor SVT.

Åkesson sier til SVT at alternativet er at Kristersson og Alliansen samarbeider med Stefan Löfven og Socialdemokraterna, men det har Löfven avvist.

– Han (Ulf Kristersson, journ.anm.) har ikke flertall i riksdagen og han er ikke en gang den største blokken, påpeker Åkesson overfor SVT.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter med nøkkelen. Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix
Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter med nøkkelen. Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix

Åkesson sa etter avstemningen at han vil stemme nei til Ulf Kristersson og en allianseregjering, dersom Sverigedemokraterna ikke får makt og innflytelse.

– Alliansen er ikke enige om så mye

Alliansen har gjort det klart at de vil forsøke å danne en regjering med Ulf Kristersson som statsminister.

– Alliansen finnes jo knapt lenger. De er ikke enige om så mye, sier han videre til kanalen.

Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har kontroll over halvparten av setene i Riksdagen.

Nettopp det advarte Stefan Löfven mot tirsdag.

– Gang på gang avsløres deres kobling til nazistiske organisasjoner, sa Löfven.

– Velger de borgerlige å regjere som den minste blokken, gjør de seg helt avhengige av SD. De vil trenge deres aktive støtte i alle voteringer. Jeg ser det som helt usannsynlig at SD skulle inneha denne maktposisjonen i fire år, uten å kreve noe tilbake, i form av forhandlinger, innflytelse eller regjeringsposter, sa han, og la til:

– Alle vet at Socialdemokraterna aldri vil bli et støtteparti for en allianseregjering.

Löfven mener det er «gode muligheter» for at han fortsetter som statsminister.

SE VIDEO: Sveriges statsminister Stefan Löfven må gå av

Löfven er klar for kamp

Selv om Löfven tirsdag fikk flertallet mot seg i Riksdagen og må gå av, vil han lede en overgangsregjering.

– Jeg står til talmannens disposisjon, sa Löfven på en pressekonferanse kort tid etter statsministeravstemningen i Riksdagen.

Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, Anders Ygeman, minnet før avstemningen om at hans og Löfvens parti ble klart størst i valget, og at den rødgrønne blokken, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, dessuten ble den største blokken.

– Det må være lett å felle en statsminister, men det har de borgerlige partiene unnlatt å gjøre de siste fire årene – av én grunn: De har ikke villet gjøre seg avhengig av Sverigedemokraterna for å styre Sverige, sa han.

Kan bli nyvalg

Verken den konservative Alliansen eller den rødgrønne blokken sikret seg parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

Det er talmannen – det svenske svaret på stortingspresidenten – som leder avstemningen. Mandag ble Andreas Norlén fra Moderaterna valgt til talmann. Norlén skal foreslå den kandidaten han tror får størst oppslutning.

Norlén kan legge fram totalt fire forslag i løpet av de nærmeste to ukene. Dersom alle blir stemt ned, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri før skjedd i Sverige.

Aktuelt: Löfven risikerer å gjenta Støres Venstre-tabbe

Fakta om veien videre i svensk politikk

* Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk tirsdag flertallet i Riksdagen mot seg, med 204 mot 142 stemmer.

* Andreas Norlén fra Moderaterna ble mandag valgt til talmann, som tilsvarer vår stortingspresident.

* Fram mot 8. oktober skal Norlén gjennomføre sonderinger i håp om å finne en statsministerkandidat som ikke har et flertall i Riksdagen mot seg.

* Norlén kan legge fram totalt fire forslag, og de første rundene blir innledet torsdag.

* Dersom alle hans forslag får flertall mot seg, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri skjedd før.

* Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har kontroll over halvparten av setene i Riksdagen.

* Dermed er det fortsatt helt uvisst hvilken regjering Sverige vil få.

(Kilde: SVT, NTB)

Personvernpolicy