Löfven: Jeg står til talmannens disposisjon

Statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna ble tirsdag avsatt.
Statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna ble tirsdag avsatt. Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges avsatte statsminister Stefan Löfven gjør det klinkende klart at han ikke akter å gi opp kampen for å få fortsette som regjeringssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg står til talmannens disposisjon, sa Löfven på en pressekonferanse kort tid etter statsministeravstemningen i Riksdagen.

Der stemte 204 representanter for å avsette Löfven, som fikk støtte fra 142 folkevalgte.

Det er nå talmannen, som tilsvarer vår stortingspresident, som får oppdraget med å finne en ny statsminister.

– Dagens avstemning endrer ikke mandatfordelingen i Riksdagen, sa Löfven.

Valgresultatet viste at den rødgrønne blokken fikk 144 mandater, den borgerlige firepartialliansen 143 og Sverigedemokraterna 62.

– Jeg vil lede en regjering som har støtte i Sveriges riksdag.

Slik foregår statsministeravstemningen i Riksdagen i Sverige:

* Avstemningen i Riksdagen om statsministerposten er nedfelt i den svenske grunnloven, og det er første gang en slik avstemning avholdes.

* Den finner sted tirsdag klokken 9.30.

* Det er talmannen – det svenske svaret på stortingspresidenten – som leder avstemningen. Mandag ble Andreas Norlén fra Moderaterna valgt til talmann.

* Norlén skal foreslå den kandidaten han tror får størst oppslutning.

* Norlén kan legge fram totalt fire forslag. Dersom alle blir stemt ned, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri før skjedd i Sverige.

* Det er ventet at Stefan Löfven får flertallet mot seg, ettersom de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna har sagt de ikke støtter ham som statsminister. Skjer det, må han gå av.

* Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering i Sverige, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har flertall.

* Tirsdag morgen sa Åkesson til SVT at han heller ikke ser den borgerlige Alliansen som et realistisk alternativ. Dermed er det fortsatt helt uvisst hvilken regjering Sverige vil få.

Kilde: SVT

Han minnet igjen om de borgerlige partienes valgløfte om ikke å gjøre seg avhengig av støtte fra Sverigedemokraterna (SD) for å regjere.

– Jeg ser det som helt usannsynlig at SD skulle inneha denne maktposisjonen i fire år, uten å kreve noe tilbake, i form av forhandlinger, innflytelse eller regjeringsposter, sa han, og la til:

– Alle vet at Socialdemokraterna aldri vil bli et støtteparti for en allianseregjering.

Aktuelt: Löfven risikerer å gjenta Støres Venstre-tabbe