Meny

Sveriges statsminister Stefan Löfven må gå av

Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk tirsdag flertallet mot seg i Riksdagen og må gå av. 204 representanter stemte mot Löfven.

Löfven fikk støtte fra 142 representanter, men var avhengig av at 175 representanter ikke stemte mot ham for å bli sittende.

Det er ikke klart hvem som tar over som statsminister i Sverige.

Selv om Löfven ble nedstemt, kommer han til å lede en overgangsregjering fram til en ny regjering er på plass. Og det store spørsmålet er hva som nå kommer til å skje.

Verken den konservative Alliansen eller den rødgrønne blokken sikret seg nemlig parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

Det er talmannen – det svenske svaret på stortingspresidenten – som leder avstemningen. Mandag ble Andreas Norlén fra Moderaterna valgt til talmann. Norlén skal foreslå den kandidaten han tror får størst oppslutning.

Norlén kan legge fram totalt fire forslag i løpet av de nærmeste to ukene. Dersom alle blir stemt ned, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri før skjedd i Sverige.

Reaksjon: Löfven: Jeg står til talmannens disposisjon

Slik foregår statsministeravstemningen i Riksdagen i Sverige:

* Avstemningen i Riksdagen om statsministerposten er nedfelt i den svenske grunnloven, og det er første gang en slik avstemning avholdes.

* Den finner sted tirsdag klokken 9.30.

* Det er talmannen – det svenske svaret på stortingspresidenten – som leder avstemningen. Mandag ble Andreas Norlén fra Moderaterna valgt til talmann.

* Norlén skal foreslå den kandidaten han tror får størst oppslutning.

* Norlén kan legge fram totalt fire forslag. Dersom alle blir stemt ned, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri før skjedd i Sverige.

* Det er ventet at Stefan Löfven får flertallet mot seg, ettersom de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna har sagt de ikke støtter ham som statsminister. Skjer det, må han gå av.

* Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering i Sverige, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har flertall.

* Tirsdag morgen sa Åkesson til SVT at han heller ikke ser den borgerlige Alliansen som et realistisk alternativ. Dermed er det fortsatt helt uvisst hvilken regjering Sverige vil få.

Kilde: SVT

Matematikk, ikke retorikk

Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen minnet før avstemningen om at hans og Löfvens parti ble klart i størst i valget, og at den rødgrønne blokken, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, dessuten ble den største blokken.

– Det må være lett å felle en statsminister, men det har de borgerlige partiene unnlatt å gjøre de siste fire årene – av én grunn: De har ikke villet gjøre seg avhengig av Sverigedemokraterna for å styre Sverige, sa han.

Ygeman understreket at Socialdemokraterna har forsøkt å invitere til samarbeid over blokkgrensen for å løse situasjonen. Han fremholdt også at Löfven er den mest sannsynlige fremtidige statsministeren i Sverige, til tross for nederlaget i tirsdagens avstemning.

Reaksjon: Sonderinger om ny regjering i Sverige torsdag

Veien videre i svensk politikk:

* Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk tirsdag flertallet i Riksdagen mot seg, med 204 mot 142 stemmer.

* Andreas Norlén fra Moderaterna ble mandag valgt til talmann, som tilsvarer vår stortingspresident.

* Fram mot 8. oktober skal Norlén gjennomføre sonderinger i håp om å finne en statsministerkandidat som ikke har et flertall i Riksdagen mot seg.

* Norlén kan legge fram totalt fire forslag, og de første rundene blir innledet torsdag.

* Dersom alle hans forslag får flertall mot seg, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri skjedd før.

* Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har kontroll over halvparten av setene i Riksdagen.

* Dermed er det fortsatt helt uvisst hvilken regjering Sverige vil få.

– Ga tydelig beskjed

Moderaternas leder og statsministerkandidat Ulf Kristersson mener derimot at hans firepartiallianse er det største reelle regjeringsalternativet.

– Vi ga en tydelig beskjed før riksdagsvalget: En stemme på ett av våre fire partier er en stemme på en ny regjering og nei til Stefan Löfven, sa han før avstemningen.

– I dag gjør vi etter valget det vi lovte før valget, la Kristersson til.

Aktuelt: Löfven risikerer å gjenta Støres Venstre-tabbe

Sverigedemokraterna sørget med sine 62 representanter i Riksdagen for at det ble flertall for å avsette Löfven.

– Vi har gjort utallige forsøk på å avsette Stefan Löfven og felle hans regjering, men under alle disse forsøkene har den øvrige opposisjonen sittet på gjerdet, sa partileder Jimmie Åkesson i Riksdagen tirsdag.

Aktuelt: Ola Borten Moe: – Dilemma å overse hver 5. svenske velger

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært