Sveriges statsminister Stefan Löfven må gå av

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk tirsdag flertallet mot seg i Riksdagen og må gå av. 204 representanter stemte mot Löfven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Löfven fikk støtte fra 142 representanter, men var avhengig av at 175 representanter ikke stemte mot ham for å bli sittende.

Det er ikke klart hvem som tar over som statsminister i Sverige.

Selv om Löfven ble nedstemt, kommer han til å lede en overgangsregjering fram til en ny regjering er på plass. Og det store spørsmålet er hva som nå kommer til å skje.

Verken den konservative Alliansen eller den rødgrønne blokken sikret seg nemlig parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

Det er talmannen – det svenske svaret på stortingspresidenten – som leder avstemningen. Mandag ble Andreas Norlén fra Moderaterna valgt til talmann. Norlén skal foreslå den kandidaten han tror får størst oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norlén kan legge fram totalt fire forslag i løpet av de nærmeste to ukene. Dersom alle blir stemt ned, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri før skjedd i Sverige.

Reaksjon: Löfven: Jeg står til talmannens disposisjon

Slik foregår statsministeravstemningen i Riksdagen i Sverige:

* Avstemningen i Riksdagen om statsministerposten er nedfelt i den svenske grunnloven, og det er første gang en slik avstemning avholdes.

* Den finner sted tirsdag klokken 9.30.

* Det er talmannen – det svenske svaret på stortingspresidenten – som leder avstemningen. Mandag ble Andreas Norlén fra Moderaterna valgt til talmann.

* Norlén skal foreslå den kandidaten han tror får størst oppslutning.

* Norlén kan legge fram totalt fire forslag. Dersom alle blir stemt ned, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri før skjedd i Sverige.

* Det er ventet at Stefan Löfven får flertallet mot seg, ettersom de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna har sagt de ikke støtter ham som statsminister. Skjer det, må han gå av.

* Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering i Sverige, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har flertall.

* Tirsdag morgen sa Åkesson til SVT at han heller ikke ser den borgerlige Alliansen som et realistisk alternativ. Dermed er det fortsatt helt uvisst hvilken regjering Sverige vil få.

Kilde: SVT

Matematikk, ikke retorikk

Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen minnet før avstemningen om at hans og Löfvens parti ble klart i størst i valget, og at den rødgrønne blokken, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, dessuten ble den største blokken.

– Det må være lett å felle en statsminister, men det har de borgerlige partiene unnlatt å gjøre de siste fire årene – av én grunn: De har ikke villet gjøre seg avhengig av Sverigedemokraterna for å styre Sverige, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ygeman understreket at Socialdemokraterna har forsøkt å invitere til samarbeid over blokkgrensen for å løse situasjonen. Han fremholdt også at Löfven er den mest sannsynlige fremtidige statsministeren i Sverige, til tross for nederlaget i tirsdagens avstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Sonderinger om ny regjering i Sverige torsdag

Veien videre i svensk politikk:

* Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk tirsdag flertallet i Riksdagen mot seg, med 204 mot 142 stemmer.

* Andreas Norlén fra Moderaterna ble mandag valgt til talmann, som tilsvarer vår stortingspresident.

* Fram mot 8. oktober skal Norlén gjennomføre sonderinger i håp om å finne en statsministerkandidat som ikke har et flertall i Riksdagen mot seg.

* Norlén kan legge fram totalt fire forslag, og de første rundene blir innledet torsdag.

* Dersom alle hans forslag får flertall mot seg, blir det nyvalg i Sverige. Dette har aldri skjedd før.

* Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sitter på nøkkelen til hvem som får danne regjering, ettersom verken de rødgrønne eller de borgerlige har kontroll over halvparten av setene i Riksdagen.

* Dermed er det fortsatt helt uvisst hvilken regjering Sverige vil få.

– Ga tydelig beskjed

Moderaternas leder og statsministerkandidat Ulf Kristersson mener derimot at hans firepartiallianse er det største reelle regjeringsalternativet.

– Vi ga en tydelig beskjed før riksdagsvalget: En stemme på ett av våre fire partier er en stemme på en ny regjering og nei til Stefan Löfven, sa han før avstemningen.

– I dag gjør vi etter valget det vi lovte før valget, la Kristersson til.

Aktuelt: Löfven risikerer å gjenta Støres Venstre-tabbe

Sverigedemokraterna sørget med sine 62 representanter i Riksdagen for at det ble flertall for å avsette Löfven.

– Vi har gjort utallige forsøk på å avsette Stefan Löfven og felle hans regjering, men under alle disse forsøkene har den øvrige opposisjonen sittet på gjerdet, sa partileder Jimmie Åkesson i Riksdagen tirsdag.

Aktuelt: Ola Borten Moe: – Dilemma å overse hver 5. svenske velger