Venstre: – Nå blir nordområdepolitikken ført nordover

FORNØYD: Venstres André N. Skjelstad er strålende fornøyd med flertall for å desentralisere oppgaver fra staten - og forsvarer stortingsflertallets tvangssammenslåing.
FORNØYD: Venstres André N. Skjelstad er strålende fornøyd med flertall for å desentralisere oppgaver fra staten - og forsvarer stortingsflertallets tvangssammenslåing. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres André Skjelstad ser ikke noe paradoks i at det som betegnes som demokrati- og desentraliseringsreform, skjer mot finnmarksbefolkningens vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I enhver styringsform vil det være uenighet om grepene man tar. Det handler om et flertall og et mindretall.

Det sier Venstres stortingsrepresentant André N. Skjelstad på ABC Nyheters spørsmål om det er et paradoks at en demokrati- og desentraliseringsreform skjer mot befolkningens vilje.

Tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms skjer mot viljen til nesten 90 prosent av dem som deltok i en folkeavstemning i Finnmark om å slå seg sammen med Troms.

Idet KrF mandag ble enige med regjeringspartiene om hvilke oppgaver de nye storfylkene skal få, ser det nå ut til å være flertall i Stortinget for å redusere antall fylker fra 19 til 11.

Blant disse sammenslåingene er tvangssammenslåingen i nord og mellom Østfold, Akershus og Buskerud til Viken, blant de omstridte.

Vadsø får oppgaver

– KrF er veldig tydelige. Reformen ble vedtatt i 2017, og vi konfirmerte det i Stortinget i 2017. Nå skal det opp til andre gangs konfirmasjon. Det er Stortingets oppgave å legge til rette for hvilken inndeling landet skal ha, sier Skjelstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med dette blir nordområdepolitikken ført nordover, legger han til.

– Kan det ikke bli bittert for finnmarkingene at administrasjonen blir lagt til Tromsø?

– Stortingflertallet oppfordrer det nye fylket å legge oppgaver til Vadsø, svarer Skjelstad, og viser til avtalen som i dag ble presentert av Venstre, KrF, Høyre og Frp:.

Der står det blant annet at «Partene oppfordrer fylkeskommunene i Troms og Finnmark til å ta vesentlig mer hensyn til Finnmark og Vadsø i fordeling av arbeidsplasser i den nye fylkeskommunen, særlig med henblikk på fordelingen av fylkesadministrasjonen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire partiene har også besluttet at et sekretariat for Nordområdeforum som skal etableres, skal legges til det som i dag er fylkeshovedstaden i Finnmark, Vadsø.

– KrF har solgt Finnmark på billigsalg

FINNMARKS RØST: - Dere har solgt Finnmark på billigsalg i bakrommet, anklager fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech KrF. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FINNMARKS RØST: - Dere har solgt Finnmark på billigsalg i bakrommet, anklager fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech KrF. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg er utrolig skuffa over at KrF har solgt Finnmark på billigsalg på bakrommet, sier fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg opplever vi at de fire partiene ikke forstår Finnmark. 87 prosent har i folkeavstemning sagt nei til sammenslåing med Troms. At ikke det blir lyttet til, kan føre til avmakt blant finnmarkingene, fortsetter Bech.

–Er slaget tapt for dere som er imot sammenslåing?

– Nå skal vi snu alle steiner fram til Stortingets behandling. Vårt primærstandpunkt om at Finnmark må bestå, står fortsatt fast.

Den praktiske prosessen for sammenslåing av fylkene skjer i såkalte fellesnemnder. Så langt har Finnmark avslått å bli med i en fellesnemnd som skal forberede sammenslåing med Troms.

– Vil dere etter dagens avklaring om flertall i Stortinget for tvangssammenslåing, bli med i fellesnemnda?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi avventer nå først Stortingets behandling.

Støre: Triste greier

– Det er trist at disse vedtakene blir gjennomført med tvang. Men nå er det flertall i Stortinget, konstaterte Ap-leder Jonas Gahr Støre etter de fire partienes pressekonferanse i Stortingets vandrehall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har vansker med å se at dette ikke er oppgaver Finnmark og Østfold kunne gjennomført. Vi trodde det var mulig at KrF ville endre syn. Så ser ikke ut til å være tilfelle. Så får vi forholde oss til det, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Norge nå får et veldig ubalansert forhold mellom regioner. Han viser til Møre og Romsdal som får forbli ett fylke, mot sin nye kjempenabo Viken, bestående av Østfold, Akershus og Buskerud, som eksempel.

Enighet i KrF-veivalgets tid

Avtalen om regionreform kommer idet KrF er i ferd med å avklare veivalget mellom samarbeid med en regjering der Frp deltar, eller å hoppe over til de rødgrønne.

– Hvor viktig er denne saken for KrFs interne veivalg om dere skal samarbeide til høyre eller venstre?

– Dette er en sak KrF har hatt på programmet i mange perioder, helt isolert fra samarbeidsspørsmål. Det er en viktig reform for KrF å flytte oppgaver fra Storting, stat og Fylkesmann, over til fylkeskommuner, svarer KrFs Kjell Ingolf Ropstad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er vi glad for at det er oppnådd enighet og at det kommer til å bli vedtatt senere i høst i Stortinget, fortsetter han.

– Kan det være et lodd på vektskåla at KrF fikk enighet med regjeringen og ikke Ap når dere skal velge samarbeidspartner?

– Jeg skjønner jo at alt blir sett i lys av slike spekulasjoner. Jeg skal ikke bidra til å spekulere videre. Men jeg syns det var dumt at ikke Arbeiderpartiet var med på reformen. For både Ap og Sp ønska jo en regionreform, sier Ropstad.