Eksperter jakter på avlyttingsutstyr på Stortinget

Det utføres tekniske undersøkelser på Stortinget etter at en russer ble siktet for spionasje i kjølvannet av å ha deltatt på et åpent seminar på Stortinget forrige uke.
Det utføres tekniske undersøkelser på Stortinget etter at en russer ble siktet for spionasje i kjølvannet av å ha deltatt på et åpent seminar på Stortinget forrige uke. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter undersøker om en spionsiktet russer (51) har etterlatt avlyttingsutstyr på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overfor Aldrimer.no.

Tekniske eksperter fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bistår PST med undersøkelsene i Stortinget.

– Vi er i en innledende fase av etterforskningen. Da vil tekniske undersøkelser være en naturlig del. Vi snakker også med mennesker som har gjort observasjoner, sier seniorrådgiver og PST-talsmann Martin Bernsen.

Det sjekkes blant annet om det er plantet avlyttingsutstyr på Stortinget, bekrefter Berntsen overfor nettstedet.

– Denne type problemstillinger vil være en naturlig del av etterforskningen. Vi forsøker jo å finne ut hva han har gjort på Stortinget, sier Berntsen.

Siste: Spionsiktet russer anker varetektsfengsling

Rundt i Stortinget

I tillegg blir det forsøkt avklart om 51-åringen kan ha prøvd å hacke eller klone mobiltelefoner til stortingsrepresentanter eller deltakere på seminaret, eller andre former for teknisk avlytting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag ettermiddag etter å ha deltatt på et seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

ECPRD-seminaret fant sted i Stortingets kinosal. I tillegg skal 51-åringen ha beveget seg en del rundt i Stortinget. Det gjør det ytterligere krevende å få avklart nøyaktig hvor omfattende de tekniske undersøkelsene må være, ifølge nettstedet.

Lørdag morgen ble mannen fremstilt for Oslo tingrett og fengslet i to uker, med brev- og besøkskontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsdirektør Marianne Andreassen sier til NTB at forebyggende tiltak ble iverksatt umiddelbart etter pågripelsen.

– Jeg kan ikke gå inn i de enkelte tiltakene, men denne hendelsen gjør at vi tar en generell gjennomgang av rutiner knyttet til besøk og seminarer på Stortinget for å se om det er noe der vi bør forbedre, sier Andreassen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Fengslet russer er IT-rådgiver i Dumaen

– Kan få ut data og tale

Direktør Jack Fischer Eriksen i Næringslivets Sikkerhetsråd understreker at han ikke kan kommentere den konkrete saken fordi han ikke kjenner detaljene. Men for all etterretning er informasjonsinnhenting, i form av informasjonsuthenting av data eller tale, interessant, forteller han.

– Man kan få ut data og tale. Ved å oppholde seg i lokalene kan man plassere utstyr som kan fange opp tale. Eller hvis man får tilgang til Stortingets datasystemer, kan man få ut mye interessant om politiske og strategiske beslutninger, sier Eriksen til NTB.

– Så vidt jeg kjenner til, har Stortinget gode sikkerhetssystemer, legger han til.

Direktøren vil bli overrasket om det viser seg at russeren har hatt tilgang til trådløse nettverk der han kan ha fått ut informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De neste dagene må man finne ut hvilken skade han kan ha utført, sier Jack Fischer Eriksen.

Stenger printere

Mandag ettermiddag melder VG at Stortinget har stengt printere etter seminaret der den siktede russeren deltok. Flere printere er tatt ut av drift og fått påklistret lapper med beskjeden «Må ikke brukes».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen skal de stengte printerne erstattes med nye og ikke brukes før de er erstattet. Avisen har funnet ni printere som er stengt.

Printernekten er et av de forebyggende tiltakene Stortinget har innført etter seminaret torsdag og fredag i forrige uke der en russisk deltaker skal ha oppført seg så mistenkelig at Stortinget varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Mannen ble lørdag varetektsfengslet i to uker, siktet for etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Lederen av seksjon for presse og samfunnskontakt på Stortinget, Jorunn Nilsen, bekrefter i en SMS til Dagbladet at gjennomgang av printere er et av de forebyggende tiltakene som nå gjennomføres.

Aktuelt: Iran hevder å ha pågrepet et titalls spioner