Löfven risikerer å gjenta Støres Venstre-tabbe

<p>VALGETS KVAL: Sveriges statsminister Stefan Löfven åpner for samarbeid med Liberalerna og det liberalistiske Centern for å beholde makta i Sverige. Jonas Gahr Støre hadde ikke suksess da han ble tolket som villig til å samarbeide med Venstre før stortingsvalget i 2017.</p>
VALGETS KVAL: Sveriges statsminister Stefan Löfven åpner for samarbeid med Liberalerna og det liberalistiske Centern for å beholde makta i Sverige. Jonas Gahr Støre hadde ikke suksess da han ble tolket som villig til å samarbeide med Venstre før stortingsvalget i 2017. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Stefan Löfven åpner for at svenske sosialdemokrater kan samarbeide med liberale partier for å løse regjeringsfloken. For Ap gikk det ille da Jonas Gahr Støre antydet samarbeid med Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den kronglete politiske situasjonen etter riksdagsvalget i Sverige har Socialdemokraternas leder, statsminister Stefan Löfven, strukket hånda ut til Liberalerne og Centerpartiet i den borgerlige blokken Alliansen, i håp om å få støtte av dem til fortsatt regjeringsmakt.

Etter riksdagsvalget har verken de rødgrønne eller den borgerlige blokken Alliansen flertall uten å samarbeide med Sverigedemokraterna, noe ingen av blokkene ønsker å gjøre.

Denne jakten på regjeringsgrunnlag ved hjelp av de borgerlige, kan imidlertid gi sterk intern splittelse slik det også skjedde i Ap i fjor.

Nå vekker Löfvens friere til de borgerlige uro i svensk fagbevegelse, melder Aftonbladet.

Liberalerna er som navnet tilsier liberale, og kanskje liberalistiske. Centern er ikke som søsterpartiet i Norge, men er Sveriges kanskje mest liberalistiske parti, og håper blant annet på større arbeidsinnvandring.

– Lovfestede lavere lønninger og vidtgående innskrenkninger i arbeidslivslovene er utelukket, sier en kilde fra svensk fagbevegelse til avisa.

Centern og Liberalerna gikk til valg på å innføre en inngangsordning til arbeidslivet i form av lavlønte praksisplasser.

Sterk splittelse etter Venstre-flørt

Löfvens åpning for de borgerlige minner om våren 2017 i Norge, da Ap-leder Jonas Gahr Støre ble oppfattet dithen at han åpnet for samarbeid med Venstre foran fjorårets stortingsvalg.

Venstre er jevnlig blitt karakterisert i LO- og Ap-kretser som det verste partiet når det gjelder arbeidslivsregler.

Partileder Jonas Gahr Støre er åpen for samarbeid med Venstre, og vil ha et Ap-Sentrum-samarbeid, meldte blant annet NTB 22. februar 2017. Venstre er Liberalernas søsterparti.

Men også i Norge vakte sosialdemokratisk sentrumsflørt sterke reaksjoner i LO.

– Venstre har plassert seg et godt stykke mellom Høyre og Frp nasjonalt, blant annet i spørsmål knyttet til arbeidstakeres rettigheter. De har i realiteten også stengt døra for Ap gjennom uttalelser fra sin partileder. I den situasjonen vil det være relativt håpløst å inngå et samarbeid med dem, sa Arbeiderpartiets daværende fylkesleder i Sør-Trøndelag, Rune Olsø, til Klassekampen.

Kalddusj og feilskjær

Internt i Ap ble det oppsummert at åpningen for samarbeid med Venstre var Arbeiderpartiets største feilskjær i valgkampen.

Til VG sa Støre at han utelukket regjeringssamarbeid med Rødt og MDG, men inviterte til samarbeid med KrF og Venstre.

Men etter valgnederlaget avviste Jonas Gahr Støre i en tale til Fellesforbundet at han hadde invitert Venstre og KrF.

– Jeg hører mange si det var en kalddusj å åpne for regjeringssamarbeid, men det har jeg virkelig aldri gjort, sa Støre og tok avstand til Trine Skei Grande og Venstre.

– Det var helt utenkelig å se for seg et regjeringssamarbeid med Venstre da, og det er det nå, sa Støre.

Og utdypet overfor ABC Nyheter.

– Vi sa bare vi ville snakke med de som ville bytte ut Høyre/Frp-regjeringen.

Personvernpolicy