Löfven risikerer å gjenta Støres Venstre-tabbe

VALGETS KVAL: Sveriges statsminister Stefan Löfven åpner for samarbeid med Liberalerna og det liberalistiske Centern for å beholde makta i Sverige. Jonas Gahr Støre hadde ikke suksess da han ble tolket som villig til å samarbeide med Venstre før stortingsvalget i 2017.
VALGETS KVAL: Sveriges statsminister Stefan Löfven åpner for samarbeid med Liberalerna og det liberalistiske Centern for å beholde makta i Sverige. Jonas Gahr Støre hadde ikke suksess da han ble tolket som villig til å samarbeide med Venstre før stortingsvalget i 2017. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stefan Löfven åpner for at svenske sosialdemokrater kan samarbeide med liberale partier for å løse regjeringsfloken. For Ap gikk det ille da Jonas Gahr Støre antydet samarbeid med Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den kronglete politiske situasjonen etter riksdagsvalget i Sverige har Socialdemokraternas leder, statsminister Stefan Löfven, strukket hånda ut til Liberalerne og Centerpartiet i den borgerlige blokken Alliansen, i håp om å få støtte av dem til fortsatt regjeringsmakt.

Etter riksdagsvalget har verken de rødgrønne eller den borgerlige blokken Alliansen flertall uten å samarbeide med Sverigedemokraterna, noe ingen av blokkene ønsker å gjøre.

Denne jakten på regjeringsgrunnlag ved hjelp av de borgerlige, kan imidlertid gi sterk intern splittelse slik det også skjedde i Ap i fjor.

Nå vekker Löfvens friere til de borgerlige uro i svensk fagbevegelse, melder Aftonbladet.

Liberalerna er som navnet tilsier liberale, og kanskje liberalistiske. Centern er ikke som søsterpartiet i Norge, men er Sveriges kanskje mest liberalistiske parti, og håper blant annet på større arbeidsinnvandring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lovfestede lavere lønninger og vidtgående innskrenkninger i arbeidslivslovene er utelukket, sier en kilde fra svensk fagbevegelse til avisa.

Centern og Liberalerna gikk til valg på å innføre en inngangsordning til arbeidslivet i form av lavlønte praksisplasser.

Sterk splittelse etter Venstre-flørt

Löfvens åpning for de borgerlige minner om våren 2017 i Norge, da Ap-leder Jonas Gahr Støre ble oppfattet dithen at han åpnet for samarbeid med Venstre foran fjorårets stortingsvalg.

Venstre er jevnlig blitt karakterisert i LO- og Ap-kretser som det verste partiet når det gjelder arbeidslivsregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partileder Jonas Gahr Støre er åpen for samarbeid med Venstre, og vil ha et Ap-Sentrum-samarbeid, meldte blant annet NTB 22. februar 2017. Venstre er Liberalernas søsterparti.

Men også i Norge vakte sosialdemokratisk sentrumsflørt sterke reaksjoner i LO.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Venstre har plassert seg et godt stykke mellom Høyre og Frp nasjonalt, blant annet i spørsmål knyttet til arbeidstakeres rettigheter. De har i realiteten også stengt døra for Ap gjennom uttalelser fra sin partileder. I den situasjonen vil det være relativt håpløst å inngå et samarbeid med dem, sa Arbeiderpartiets daværende fylkesleder i Sør-Trøndelag, Rune Olsø, til Klassekampen.

Kalddusj og feilskjær

Internt i Ap ble det oppsummert at åpningen for samarbeid med Venstre var Arbeiderpartiets største feilskjær i valgkampen.

Til VG sa Støre at han utelukket regjeringssamarbeid med Rødt og MDG, men inviterte til samarbeid med KrF og Venstre.

Men etter valgnederlaget avviste Jonas Gahr Støre i en tale til Fellesforbundet at han hadde invitert Venstre og KrF.

– Jeg hører mange si det var en kalddusj å åpne for regjeringssamarbeid, men det har jeg virkelig aldri gjort, sa Støre og tok avstand til Trine Skei Grande og Venstre.

– Det var helt utenkelig å se for seg et regjeringssamarbeid med Venstre da, og det er det nå, sa Støre.

Og utdypet overfor ABC Nyheter.

– Vi sa bare vi ville snakke med de som ville bytte ut Høyre/Frp-regjeringen.