Meny

Gjelsvik: – Har justisminister Tor Mikkel Wara hatt Huawei som kunde?

HUAWEI-LEVERANDØR? Sigbjørn Gjelsvik (Sp) ber justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) opplyse om Huawei var kunde hos kommunikasjonsbyrået First House mens Wara inntil april i år var partner der. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sigbjørn Gjelsvik (Sp) frykter at justisministeren som partner i kommunikasjonsbyrået First House hadde det omstridte kinesiske selskapet Huawei som kunde.

– Jeg har grunn til å tro at First House arbeider for Huawei.

Det sier Senterpartiets stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik til ABC Nyheter.

Han frykter at nåværende og tidligere regjeringspolitikere har tette bånd til det kinesiske teknologiselskapet Huawei.

Inntil Tor Mikkel Wara (Frp) ble utnevnt til justis-, beredskaps- og innvandringsminister 4. april i år, hadde han i åtte år vært partner i First House.

I så fall kan han være dundrende inhabil i striden om sikkerhetsrisiko for Norge ved Huawei.

«Var det kinesiske selskapet Huawei kunde hos First House samtidig som justis- og beredskapsministeren var partner i samme selskap?» vil Gjelsvik vite i et skriftlig spørsmål han torsdag sendte til statsråden.

Brein-Karlsens Huawei-hopp

Huawei som fikk bygge det nåværende mobilnettet, er omstridt nå som de ønsker å få jobben med å bygge ut også et nytt 5G-nett i Norge.

Tidligere har det kommet fram at Huawei fra i sommer sikret seg en sentral politiker fra Justis- og beredskapsdepartementets indre, Fremskrittspartiets forhenværende statssekretær Vidar Brein-Karlsen, som kommunikasjonssjef.

Som ABC Nyheter har skrevet, brøt Brein-Karlsen forbudet fra regjeringens Karantenenemnd mot å arbeide med sensitive spørsmål som Justis- og samferdselsdepartementene arbeider med, før 19. juli 2019.

Likevel forsøkte Brein-Karlsen å drive lobbyvirksomhet nettopp mot Gjelsvik og hans partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Veldig problematisk nettverk

– Justis- og beredskapsdepartementet er et helt sentralt departement for å håndtere sikkerhet og beredskap, også når det gjelder konkrete utbygginger i tele-Norge. Derfor er dette et viktig spørsmål å få avklart, sier Gjelsvik.

– Hva betyr det dersom Huawei er kunde hos First House?

– Da mener jeg det er et veldig problematisk forhold som ytterligere vever sammen forholdet mellom den norske regjeringa og et omstridt selskap som Huawei, som norske sikkerhetsmyndigheter advarer mot, svarer Gjelsvik.

Han viser til bekymringen Politiets sikkerhetstjeneste, PST, uttrykte allerede i 2014 om Huaweis utbygging av mobilnettet i Norge.

«Det er et problem at selskapet er fra et land vi ikke har sikkerhetssamarbeid med», sa seksjonssjef Erik Haugland i PST til TV 2 den gang.

– Dramatisk større risiko nå

– Det er nå på gang en vurdering av et nytt 5G-nett i Norge, som vil ha en helt annen kapasitet og som Telenor sier vil håndtere samfunnskritiske funksjoner på en helt annen måte enn tidligere, påpeker Sigbjørn Gjelsvik.

– I andre land som Australia, er Huawei bannlyst i mobilnettet. Fra norsk side er det en betydelig grad av naivitet. Man burde ha vært mer årvåken for samarbeid med Huawei tidligere. Men det vi nå står overfor, er langt mer dramatisk, sier han.

Gjelsvik påpeker at det siden 2014 har vært en utvikling i både kinesisk og norsk lovgivning.

– Huawei kan etter nyere kinesisk lovgivning være forpliktet til å bistå landets etterretning. Her hjemme har vi fått en ny norsk sikkerhetslov som påpeker at man må utvide sikkerhet fra objektsikring til cybersikkerhet og andre områder. PST sier at etterretning særlig fra Russland og Kina utgjør den største trusselen mot norske sikkerhetsinteresser, sier Gjelsvik og konkluderer:

– Derfor er det viktig å avklare hvilke bånd den norske regjeringa har til dette selskapet.

Frp hos Huawei her og der

I mellomtida har VG skrevet at også statsråden i et annet fagdepartement som har med telekomnettet å gjøre, Samferdselsdepartementet, kan være inhabil overfor blant annet Huawei.

Grunnen er at samferdselsminister Jon Georg Dale, også Frp, er god venn av sin forhenværende partifelle, nåværende kommunikasjonssjef i Huawei Norge, Vidar Brein-Karlsen.

Brein-Karlsens ektefelle og Frp-politiker Cecilie Brein-Karlsen er for øvrig statssekretær i Finansdepartementet.

ABC Nyheter har bedt kommunikasjonssjef Vidar Brein-Karlsen i Huawei Technologies Norway AS avklare spørsmålet om selskapet kjøper tjenester av First House.

Populært