Meny

Romania utlyser folkeavstemning om forbud mot homo-ekteskap

HOMOFILE EKTESKAP: – Nei til homoseksuelle ekteskap og adopsjon, lyder parolen i denne demonstrasjonen i Bucuresti 20. mai 2017.I Foto: Vadim Ghirda / AP/NTB scanpix
Romanias sosialdemokratiske statsminister kunngjorde tirsdag folkeavstemning om å innføre forbud mot homoekteskap i grunnloven.

Den rumenske statsministeren Viorica Dancila (det sosialdemokratiske partiet PSD) fastsatte datoen for en folkeavstemning om forbud mot homoekteskap til 6. og 7. oktober, etter et ekstraordinært møte i regjeringen tirsdag, melder avisa Ziare.

En «Koalisjon for familien» har samlet 3 millioner underskrifter i det kristen-ortodokse landet, med krav om en slik folkeavstemning.

Målet er en klargjøring i grunnloven som presiserer at ekteskap er mellom mann og kvinne, ikke mellom ektefeller, som er formuleringen i dag.

Homoekteskap er ikke tillatt i Romania nå heller. Men en grunnlovsbestemmelse vil hindre framtidige lovendringer.

– Den planlagte folkeavstemningen om å endre definisjonen av familie i Romanias grunnlov kan føre til brudd på menneskerettighetsstandarder og føre til homofobisk diskriminering, uttaler Amnesty International.

Sammen med andre organisasjoner har Amnesty reist sak for Romanias grunnlovsdomstol om lovligheten.

Populært