Romania utlyser folkeavstemning om forbud mot homo-ekteskap

HOMOFILE EKTESKAP: – Nei til homoseksuelle ekteskap og adopsjon, lyder parolen i denne demonstrasjonen i Bucuresti 20. mai 2017.I
HOMOFILE EKTESKAP: – Nei til homoseksuelle ekteskap og adopsjon, lyder parolen i denne demonstrasjonen i Bucuresti 20. mai 2017.I Foto: Vadim Ghirda / AP/NTB scanpix

Romanias sosialdemokratiske statsminister kunngjorde tirsdag folkeavstemning om å innføre forbud mot homoekteskap i grunnloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den rumenske statsministeren Viorica Dancila (det sosialdemokratiske partiet PSD) fastsatte datoen for en folkeavstemning om forbud mot homoekteskap til 6. og 7. oktober, etter et ekstraordinært møte i regjeringen tirsdag, melder avisa Ziare.

En «Koalisjon for familien» har samlet 3 millioner underskrifter i det kristen-ortodokse landet, med krav om en slik folkeavstemning.

Målet er en klargjøring i grunnloven som presiserer at ekteskap er mellom mann og kvinne, ikke mellom ektefeller, som er formuleringen i dag.

Homoekteskap er ikke tillatt i Romania nå heller. Men en grunnlovsbestemmelse vil hindre framtidige lovendringer.

– Den planlagte folkeavstemningen om å endre definisjonen av familie i Romanias grunnlov kan føre til brudd på menneskerettighetsstandarder og føre til homofobisk diskriminering, uttaler Amnesty International.

Sammen med andre organisasjoner har Amnesty reist sak for Romanias grunnlovsdomstol om lovligheten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden