Mistet kontrollen på milliardene: Nå har Olemic Thommessen ansvaret for kunst-millionene i skandaleprosjektet

<p>Olemic Thommessen (H) gikk av som stortingspresident etter byggeskandalen i Stortinget.</p>
Olemic Thommessen (H) gikk av som stortingspresident etter byggeskandalen i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I februar ble Olemic Thommessen presset ut som stortingspresident etter skandaleprosjektetet i Prinsens gate 26. Nå har han ansvaret for kunst-millionene i det samme prosjektet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter kan avdekke at tidligere stortingspresident Olemic Thommessen (H) i dag leder arbeidet med å finne kunst til skandaleprosjektet i Prinsens gate 26.

Prosjektet er det samme som førte til at Thommessen fratrådte stillingen som stortingspresident den 8. mars i år.

På tre år økte kostnadsrammene for nytt post- og varemottak, ny innkjøringstunnel og rehabilitering av Prinsens gate 26 fra 1,1 milliarder til 2,3 milliarder kroner.

Leder Stortingets kunstutvalg

Stortingets kunstutvalg

10. mai 1990 etablerte Stortingets presidentskap et eget kunstutvalg. Utvalget sørger for at Stortinget får et representativt utvalg kunstverk av anerkjente kunstnere, med hovedvekt på norske. Utvalget foreslår også plassering av kunsten, først og fremst i de offentlige områdene og fellesrommene i Stortingets bygninger. Utvalget vurderer også tilbud om kunstneriske gaver til Stortinget.

Kunstutvalget nedsettes av presidentskapet for hver stortingsperiode og består av:

Olemic Thommessen (leder)

Annette Trettebergstuen (Ap)

Avdelingsdirektør Sabrina van der Ley (Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design)
Kurator Vibeke Waallann Hansen (Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design)

Thommessen leder nå Stortingets kunstutvalg, bekrefter Stortingets kommunikasjonsavdeling overfor ABC Nyheter.

Kunstutvalget nedsettes av presidentskapet for hver stortingsperiode.

Thommessen ble valgt som leder i kunsutvalget i oktober 2017. Det er administrasjonen som innstiller og presidentskapet oppnevner. Thommessen var i oktober 2017 stortingspresident.

Ingen i presidentskapet skal ha hatt motsigelser da utnevnelsen fant sted.

Kunstutvalget skal sørge for at Stortinget får et representativt utvalg kunstverk av anerkjente kunstnere, med hovedvekt på norske kunstnere.

Kunst i offentlige rom (KORO) har inngått avtale med Stortinget om gjennomføring av kunstprosjekt i forbindelse med rehabilitering av Prinsens gate 26.

– Hjelper Stortingets kunstutvalg med å finne kunst

Kurator Trude Schjelderup Iversen i (KORO) bekrefter at hun i prosjektet rapporterer til Thommessen og kunstutvalget.

– KORO er engasjert for å hjelpe Stortingets kunstutvalg med å finne kunst til Prinsens gate 26. Det er oppdraget vi har, sier Schjelderup Iversen til ABC Nyheter.

KORO utarbeider forslaget til kunstprosjektet som Stortingets kunstutvalg godkjenner.

Oppdraget har en økonomisk ramme på fem millioner kroner, får ABC Nyheter opplyst.

Oppdraget skal være ferdig rundt årsskiftet, ifølge Scjelderup Iversen.

ABC Nyheter har ikke lyktes å få kontakt med Thommessen direkte eller via Høyres pressekontakt.

Stortingets byggeprosjekt i Prinsens gate 26. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Stortingets byggeprosjekt i Prinsens gate 26. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Et mareritt

Den siste byggesprekken på nesten 500 millioner kroner ble kjent i februar og førte til at både stortingspresident Olemic Thommesen og stortingsdirektør Ida Børresen måtte gå.

Tidslinje for byggeskandalen på Stortinget

Våren 2011: Stortingets presidentskap vedtar å rehabilitere Prinsens gate 26. Budsjett 70 millioner kroner.

* Oktober 2012 blir det vedtatt at bygget skal rives innvendig, mens fasaden skal bevares.

* Januar 2013: Nytt post- og varemottak blir inkludert i prosjektet.

* Mars 2013: Det inngås kontrakt med Multiconsult/Link arkitekter.

* Mai 2014: Det vedtas å inkludere en innkjøringstunnel fra Rådhusgaten i prosjektet, med Veidekke som entreprenør. Samtidig får prosjektet en ny total kostnadsramme på 1,137 milliarder kroner.

* Våren 2015: Kostnadsrammen økes til 1,442 milliarder kroner (budsjett 2016).

* September 2016: Ny kostnadsramme på 1,8 milliarder kroner (budsjett 2017).

* Juni 2017: Riksrevisjonens rapport behandles i Stortinget. Riksrevisjonen konkluderer blant annet med at «Stortingets beslutninger om å bevilge penger til prosjektet, er tatt på et ufullstendig grunnlag». Også en enstemmig kontrollkomité stempler stortingspresidentens håndtering av byggesprekken som «Sterkt kritikkverdig». En ny usikkerhetsanalyse gjennomføres.

* August 2017: Presidentskapet behandler usikkerhetsanalysen og vurderer det som forsvarlig å fortsette prosjektet. Utover høsten kommer en rekke nye endringsvarsler fra Multiconsult.

* 7. desember 2017: Presidentskapet får rapport om at prosjektets økonomi er meget anstrengt og at reservene nesten er oppbrukt.

* 19. desember 2017: Møte i prosjektrådet der økonomiutviklingen beskrives som kritisk. Gjenstående reserver vurderes som ikke tilstrekkelige. Ny usikkerhetsanalyse besluttes ferdigstilt.

* 20. desember 2017: Stortingspresident Olemic Thommessen redegjør for prosjektet i budsjettdebatten. Der slår han fast at kostnadsrammet på 1,8 milliarder kroner står fast, men at økonomien er blitt ytterligere anstrengt. Thommessen var ikke informert om den siste månedsrapporten.

* 15. februar 2018: Resultatet av nye kalkyler og ny usikkerhetsanalyse legges fram. De viser at det er behov for å øke kostnadsrammen med 483 millioner kroner til 2,32 milliarder kroner. Stortingsdirektør Ida Børresen går av.

* 8. mars 2018: Thommessen trekker seg som stortingspresident.

– En krevende sak, som har ridd oss som et mareritt gjennom flere år, sa Olemic Thommessen i vandrehallen etter at han kunngjorde sin avgang.

– Vi skulle ha hatt en helt annen kontroll over byggeprosjektet. Det burde ha vært rigget på en helt annen måte fra begynnelsen av, erkjente Thommessen.

– Det er sånn at byggesaken Stortinget har under arbeid er en alvorlig sak. Kostnadene har ikke vært under kontroll, et prosjekt som har blitt større underveis, og betydeligere dyrere enn det som har vært vanlig, sa Erna Solberg timer etter avgangen.

SE VIDEO: Her trekker Thommessen seg

Personvernpolicy