Rødt: Naivitet med katastrofale følger

<p>Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Libya-krigen var en krig på feilaktig grunnlag som fikk katastrofale konsekvenser.</p>
Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Libya-krigen var en krig på feilaktig grunnlag som fikk katastrofale konsekvenser. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norges militære deltakelse i Libya i 2011 viser en naivitet med katastrofale følger. Stortinget må beklage til Libyas folk, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den viktigste lærdommen fra den katastrofale Libya-krigen er: aldri mer krigsnaivitet, sier Bjørnar Moxnes etter at det såkalte Libya-utvalget torsdag la fram sin rapport om Norges krigsdeltakelse i Libya i 2011 der seks norske kampfly deltok.

Utvalget har konkludert med at deltakelsen hadde et tilstrekkelig folkerettslig grunnlag fordi operasjonen ble vurdert som nødvendig for å beskytte sivile.

Bakgrunn: Utvalg med dom over Norges 588 «SMS-bomber» over Libya

Moxnes krever på sin side at stortingsbehandlingen må få konsekvenser for framtidige kriger. Han mener krigen ble igangsatt på feilaktig grunnlag, og at konsekvensene var katastrofale.

– Utvalget sier norske myndigheter hadde for liten forståelse av situasjonen i Libya. Man må spørre hvordan man kan ta så lett på det å bombe et afrikansk land, inkludert tettbefolkede områder, når man ikke engang har satt seg inn i situasjonen først på selvstendig grunnlag. Dette er naivitet med katastrofale følger. Etter mitt syn må Stortinget beklage til det libyske folk, sier Moxnes.

– Vi krever at rapporten framover følges opp med full behandling med redegjørelse i Stortinget, komitébehandling og vedtak. Slik at vi får en bred politisk debatt og at dette kan få konsekvenser også for framtidige kriger, sier han.

Aktuelt: Stoltenberg til Stortinget: Norge er ikke i krig i Libya. Forsvarsdepartementet mente det motsatte.

Personvernpolicy