Rå maktkamp i Oslo-skolen: Søgnen trolig allerede på vei ut

Skoledirektør Astrid Søgnen har styrt Osloskolen i 18 år. Etter det Dagsavisen erfarer er det ikke ønskelig at hun fortsetter i jobben etter fylte 67 år.
Skoledirektør Astrid Søgnen har styrt Osloskolen i 18 år. Etter det Dagsavisen erfarer er det ikke ønskelig at hun fortsetter i jobben etter fylte 67 år. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen

Skoledirektør Astrid Søgnen er etter det Dagsavisen erfarer på vei ut av stillingen som øverste sjef for Osloskolen når hun fyller 67 år 8. november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder Dagsavisen har vært i kontakt med mener at begeret nå er fullt etter flere år med et svært anstrengt samarbeidsklima mellom Utdanningsetaten under skoledirektør Astrid Søgnens ledelse, og politisk ledelse i Oslo rådhus.

En kilde sier til avisen at man «aldri før har vært borti et toppbyråkrati som til de grader motarbeider og motsetter seg politisk ledelse og styring på denne måten.»

Etter det Dagsavisen erfarer er det lite som tyder på at Søgnen får fortsette som osloskolens øverste sjef etter at hun fyller 67 år i november.

– Over tid er dette en situasjon det er vanskelig å leve med. Det er utrolig slitsomt å måtte bruke tre måneder istedenfor to uker på å få gjennomført noe som er bestemt, sier en kilde til avisen.

Les også: Mener Søgnen brøt taushetsplikten

Professor refser Søgnens opptreden: – Uforsvarlig saksbehandling

– Det var viktig for meg å få fram fakta

Allmøte

I går skrev Aftenposten at en eller flere i ledergruppa til skoledirektør Astrid Søgnen har sendt inn et formelt varsel mot sittende skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Av varselet fremgår det ifølge Aftenposten at «Arbeidsmiljøet til ledergruppa i Utdanningsetaten er uholdbart og går ut over arbeidsglede, helse og daglig trivsel».

Dette skal ifølge avisen skyldes «utilbørlig oppførsel» fra skolebyrådens side i kontaktmøter med etaten.

Bakgrunn

* Bakgrunnen for saken er at lærer Simon Malkenes (44) beskrev en urolig skole­time på Ulsrud videre­gående i NRKs Dagsnytt 18 mandag 5. mars ved å lese anonymiserte elevers forstyrrende oppførsel i en skoletime.

* Skolens ledelse mente elevene var krenket og startet forundersøkelser for en personalsak med utgangspunkt i Opplær­ings­loven § 9 A-5 om skjerpet aktivitetsplikt dersom en ansatt på skolen krenker en elev.

* Debatten eksploderte. Flere mente saken var et eksempel på knebling og manglende ytringsfrihet for lærere som ønsker å sette søkelys på kritikk­verdige forhold i skolen som ikke er til elevenes beste.

* I en kronikk i Aften­posten uttalte skole­direk­tør Astrid Søgnen at elever skal slippe å føle seg uthengt og stigmatisert av sin egen lærer. Rektor på Ulsrud videregående skole der Malkenes er lærer, David Dunlop, har på sin side gitt Malkenes en tilrettevisning, som også beskrives som en advarsel eller reprimande som blir hengende ved ham.

(Kilde: Dagsavisen)

Varselet ble kjent samme dag som Søgnen kalte inn til allmøte for å informere etatens 200 ansatte i administrasjonen om arbeidsmiljøundersøkelsen den er blitt pålagt å gjennomføre av Thorkildsen, som overtok det polotiske ansvaret for Oslo-skolen for ni måneder siden.

Undersøkelsen kom som et resultat av sterk kritikk mot direktør Søgnens lederstil omtalt i en artikkelserie i Dagsavisen før sommeren.

Les også: Jussprofessor slakter behandlingen av Søgnen-varselet

Skolesjefens nærmeste sjef svarer om varselet

– Vi skal snu et tankskip

Dårlig samarbeid

Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Astrid Søgnens nærmeste sjef, kommunaldirektør for oppvekst og kunnskap, Bente T. Fagerli, svarer dette på Dagsavisens spørsmål om Søgnens dager nå er talte:

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette. Drøfting av hennes arbeidsforhold er ikke noe jeg ønsker å kommentere i mediene, sier Fagerli til Dagsavisen.

Hun vil heller ikke si når offentligheten skal få vite hvem som skal styre den mektige Oslo-skolen i årene framover.

– Savnet samarbeidsvilje og lagarbeid

Fagerli bekrefter imidlertid at PWC har fått oppdraget med å gjennomføre arbeidsmiljøundersøkelsen, og at arbeidet skal starter så raskt som mulig.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen poengterte i går på sin side at samarbeidsklimaet med Utdanningsetaten har vært vanskelig.

– Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen, sa byråden i går.

Inntrykket av dårlig samarbeid mellom toppen av embetsverket og politisk ledelse, bekreftes av kilder Dagsavisen har vært i kontakt med.

Les også: – Skolelederne i Oslo må forstå hvorfor vi har ytringsfrihet

Les også: Søgnen taper politisk støtte

«Utmattelsestaktikk»

Etter det Dagsavisen erfarer skal også forrige skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) ha kjent seg motarbeidet av Astrid Søgnen, direktør for Norges største kommunale etat med ansvar for 15.000 skoleansatte og 90.000 elever.

Flere uavhengige kilder Dagsavisen har vært i kontakt med beskriver situasjonen slik:

* Manglende vilje til å bli styrt av politisk ledelse, samtidig som man bruker mye tid og energi på å yte motstand på prosjekter sittende byråd eller bystyret ønsker gjennomført.

Debatt: Tankskip eller flaggskip?

KRITISKE SPØRSMÅL: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud Einar Osnes og direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, måtte svare på mange spørsmål under en åpen høring om ytringsfrihet i Osloskolen. Foto: Dagsavisen
KRITISKE SPØRSMÅL: Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, hovedverneombud Einar Osnes og direktør for Utdanningsetaten, Astrid Søgnen, måtte svare på mange spørsmål under en åpen høring om ytringsfrihet i Osloskolen. Foto: Dagsavisen

* Manglende vilje til å sette politiske beslutninger ut i live ved stadig å ta omkamp eller trenere avgjørelser som allerede er fattet. «Utmattelsestaktikk» er ord som blir brukt.

* Underveis i politiske prosesser skal saksdokumenter ofte ha vært mangelfulle og lite drøftende slik at det ga politisk ledelse lite reelt handlingsrom.

* Siden de rødgrønne overtok makten i Oslo i 2015, har det vært et sentralt trekk ved Utdanningsetaten i Oslo kommune, at den ikke ønsker å bli politisk styrt av en sterk byråd, og er villig til å gå langt for å unngå nettopp dette.

Les også: – Det verste var å se andre bli skjelt ut foran sine egne kolleger

Les også: Tar ingen selvkritikk for dårlig ytringskultur

«Drittpakke»

Dagsavisen kjenner til eksempler på at både forrige og sittende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) er blitt omtalt i svært nedsettende ordelag under møter i etaten.

– Saken i gårsdagens Aftenposten kan ikke oppfattes som noe annet enn en velregissert drittpakke fra ledelsen i Utdanningsetaten, med mål om å redde sin egen posisjon og ettermæle ved å sverte den sittende byråden. Det har sannsynligvis aldri skjedd før at byråkratiet eller administrasjonen har sendt formelt varsel på en byråd eller statsråd.

– Det vanlige er at man som byråkrat lojalt og profesjonelt forholder seg til den til enhver tid sittende politiske ledelse. At man tyr til varsling sier noe om hvor desperat ledelsen i Utdanningsetaten nå er, sier en sentralt plassert kilde til Dagsavisen.

Skoledirektør Astrid Søgnen har ikke svart på Dagsavisens henvendelser.

Les flere saker:

Stor uro i Osloskolen

Varsel mot Astrid Søgnens lederstil i 2014

– Ikke grundig nok behandling av varselet mot Søgnen

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:20 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk
Siste nytt
00:20VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk
Populært