Meny

Svenske velgere vil ikke ha blokkoverskridende samarbeid

Kun to prosent av de spurte i SVTs valgundersøkelse sier de ønsker at den nåværende koalisjonen mellom Stefan Löfvens Socialdemokraterna og Miljöpartiet skal fortsette å regjere i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
Mindre enn en femdel av velgerne ønsker seg en regjering bestående av partier fra både Alliansen og De rødgrønne etter valget i Sverige, viser undersøkelse.

Ifølge SVTs valgundersøkelse vil kun 18 prosent av svenske velgere ha noen form for regjeringssamarbeid mellom Alliansen og De rødgrønne etter det svenske valget, skriver Aftonbladet.

29 prosent vil ha et samarbeid mellom noen av, eller alle fire av partiene i Alliansen. 23 prosent vil ha samarbeid mellom noen av eller alle de tre rødgrønne partiene, viser undersøkelsen.

Den ga også velgerne mulighet til å pusle sammen sin egen regjering. På førsteplass kom Alliansen, som 11 prosent vil at skal lede landet. Nest best er en rendyrket Socialdemokraterna-regjering, som 9 prosent vil ha.

Aktuelt:  Mistanker om valgfusk flere steder i Sverige

6 prosent ønsker at Löfven tar med seg Vänsterpartiet og leder en regjering med alle tre rødgrønne partier. Kun 2 prosent av velgerne vil at den nåværende koalisjonen med Socialdemokraterne og Miljöpartiet skal fortsette.

Ingen form for blokkoverskridende koalisjon var på topp 10-listen over velgernes drømmeregjeringer. 11.630 personer svarte på SVTs valgundersøkelse i år.

Bakgrunn:  Löfven taus om anklage fra Ola Borten Moe

En eller annen form for slikt samarbeid er dog nødvendig dersom De rødgrønne og Alliansen vil hindre at Sverigedemokraterna får innflytelse i Riksdagen, ettersom verken De rødgrønne eller Alliansen har flertall etter søndagens valg.

Alliansen inviterte onsdag Socialdemokraterna-leder og statsminister Stefan Löfven til samtaler om muligheten for at partiet kunne bli støtteparti for en borgerlig regjering, noe Löfven avviste blankt. Löfven har på sin side henvendt seg til Liberalerna om et mulig samarbeid, uten å få positivt svar.

Bakgrunn:  Löfven avviser å være støtteparti for Alliansen

Populært