Klart for spennende landsmøtesesong i Storbritannia

En smilende statsminister Theresa May under et besøk i Kenya nylig. May kan vente seg tøffe tak på de konservatives landsmøte som åpner 30. september. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix.
En smilende statsminister Theresa May under et besøk i Kenya nylig. May kan vente seg tøffe tak på de konservatives landsmøte som åpner 30. september. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

De neste tre ukene møtes alle partiene i Storbritannia til landsmøte. Det spås tøffe tak, spesielt på toryenes landsmøte, der det garantert blir brexitkrangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mest spennende landsmøtene i høst blir naturlig nok de to store partienes – Labours og de konservatives. Brexit kommer til å være et sentralt tema for begge.

– For de konservative kommer trolig spørsmålet om Theresa Mays Chequers-plan til å bli heftig diskutert – om britene også etter brexit skal ha et nært forhold til EU innen handel og toll, eller om de skal gå for et rent brudd med EU. På Labour-landsmøtet seiler diskusjonen om en ny folkeavstemning om forhandlingsresultatet opp som en hovedsak, sier Kristian Steinnes, som er professor i moderne europeisk historie ved Institutt for historiske studier ved NTNU.

Spesielt for toryene går det mot et tøft landsmøte.

– Jeg ser at det er representanter som vurderer om de skal delta på landsmøtet, nettopp fordi de forventer at det blir så tøft, sier Steinnes.

Først ut

Liberaldemokratene er først ut. De møtes til landsmøte i Brighton lørdag. Etter at partiet satt i koalisjonsregjering med De konservative fra 2010 til 2015, har det gått kraftig nedover med partiet. Ved valget i fjor fikk de 12 representanter i Underhuset, mot 57 ved valget i 2010.

Partiet har ikke klart å øke oppslutningen vesentlig selv om partiet er ett av dem med et klart brexit-standpunkt: Partiet er sterke motstandere av brexit og er klar på at folket må få si sitt om den endelige brexit-avtalen.

– Jeg tror at partiet er blitt straffet fordi de gikk i regjering med de konservative. Partilederen er også viktig for mange, så det kan jo også spille inn at dagens leder ikke er blant de mest karismatiske, sier Kristian Steinnes.

Liberaldemokratene ledes i dag av 75 år gamle Vince Cable, som tok over som partileder da Tim Farron trakk seg i juni i fjor. Farron tok i 2015 over etter mer kjente Nick Clegg, som var visestatsminister under David Cameron.

Vince Cable skal ikke være spesielt populær i partiet, og har hatt vanskelig med å nå fram i brexit-debatten. Han kunngjorde nylig at han vil gå av når «brexit er stoppet eller ordnet».

Være eller ikke være for UKIP

Neste parti ut er UKIP, som åpner sitt landsmøte i Birmingham 21. september og samtidig markerer at de er 25 år. Det britiske uavhengighetspartiet hadde sine stormaktsdager i tiden rundt brexit-avstemningen, men siden Nigel Farage trakk seg som leder, har partiet vært preget av intern uro og flere lederskifter. Det høyrepopulistiske partiet ledes i dag av Gerard Batten, og mange har spådd at partiets dager er talte.

– Om UKIP overlever, tror jeg er helt avhengig av hva som nå skjer med brexit. Ender det med et svært nært forhold til EU, tror jeg vi kan se at de kommer tilbake. Men blir det et klart brudd, tror jeg det er slutt for dem. Noe er også avhengig av hva Nigel Farage gjør. Han er en x-faktor her, sier Steinnes.

Badebyer

Partienes landsmøter legges tradisjonelt til badebyer som Blackpool, Brighton og Bournemouth, hovedsakelig fordi det her har vært mye billig overnatting å oppdrive etter sommersesongen. Men i dag holdes de også gjerne i større byer med moderne konferansefasiliteter, som Birmingham, Liverpool og Manchester.

Labour har i år valgt Liverpool for sitt landsmøte, mens Det konservative partiet møtes i Birmingham.

Parlamentet tar ferie i de tre ukene landsmøtesesongen varer, slik at politikerne kan konsentrere seg helt og fullt om partipolitikk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden