Oslo-varaordfører vil ha mer spredning av flyktninger

Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) er Oslos varaordfører og medlem av Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg som skal meisle ut den nye innvandrings- og integreringspolitikken
Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) er Oslos varaordfører og medlem av Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg som skal meisle ut den nye innvandrings- og integreringspolitikken Foto: Martin Jacob Kristoffersen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele Norge må tas i bruk i fordeling av flyktninger, sier varaordfører i Oslo og medlem av Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg ønsker å øke antallet kvoteflyktninger som kommer til Norge. Antallet skal settes på bakgrunn av forhandlinger mellom regjeringen og kommunene.

Khamshajiny Gunataratnam, som er varaordfører i Oslo og medlem av utvalget, sier det betyr at «hele Norge» skal tas i bruk. Gunataratnam sier hun har fått positive tilbakemeldinger fra landets kommuner på dette.

– Utvalgets arbeid handler om å ta hele Norge i bruk. I denne dugnaden så vil alle fylker, og de fleste kommuner jeg har snakket med, være med på dugnaden, noe vi vil sørge for at skjer, sier hun til ABC Nyheter.

Vil ha mer spredning

Oslo har i 2017 bosatt flyktninger som tilsvarer 1,2 prosent av Oslos befolkning, mot et landsgjennomsnitt på 2,1 prosent. Likevel, på grunn av annen type innvandring, har Oslo nå en innvandrerandel på 25 prosent. Landsgjennomsnittet er på 13,8 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gunataratnam sier at innslaget av mange forskjellige kulturer, som har tatt med seg nye tanker og ideer, har bidratt til at Oslo er «verdens beste by».

– Jeg vokste opp selv i et flerkulturelt miljø og vet at det er en verdi i seg selv om at ulike mennesker møter hverandre og blir kjent med andre kulturer. Spredning er noe vi i migrasjonsutvalget ønsker mer av, sier hun.

– Kommuner vil ha mer forutsigbarhet

Sammen med kommunene vil utvalget at det skal settes et tall på hvor mange som kan komme årlig, over tid. I det tallet skal asylsøkere, kvoteflyktninger og de som kommer gjennom familiegjenforening, inngå samlet. Det betyr at dersom asyltallene går ned over en periode, økes tallet på kvoteflyktninger, og omvendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tallet skal settes på en skikkelig og grundig måte, der velferdsstatens bærekraft, kommunenes inkluderingsevne og den internasjonale situasjonen, legges til grunn. Vi har fått unison tilbakemelding fra kommuner om at man trenger mer forutsigbarhet for å lykkes bedre med integreringen. Den beskjeden er mottatt, og den leverer vi på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil stramme inn familiegjenforening

Utvalgets forslag går hovedsakelig ut på å prioritere å gi opphold til barn, konvensjonsflyktninger og kvoteflyktninger. Det betyr å stramme inn på familiegjenforening og opphold på grunnlag av flukt fra land i krig, med mindre de er individuelt forfulgt med direkte fare for å bli fengslet eller drept.

– Alt skal være i tråd med våre internasjonale forpliktelser. Vi vil at hoveddelen av flyktninger vi tar inn skal være FNs kvoteflyktninger, noe som er rettferdig, slår hun fast.

Forventer debatt

– Jeg tror utvalgets anbefalinger blir godt mottatt, men den kommer til å bli en god del debatt og diskusjon innad i partiet fram til landsmøtet og der ser vi fram til.

– Alt blir polarisert i mediene. Vi i partiet vil egentlig det samme. Vi vil ha et rettferdig system med mål om å hjelpe flest mulig mennesker, sier Gunataratnam.

– I sosialdemokratisk ånd handler det om å ikke gifte seg med tiltakene, men gifte deg med målet. Det viktigste som har skjedd under utvalgets arbeid er at vi har hatt med fagpersoner, som gjorde at vi alle økte vår forståelse og kunnskap.