Meny

SDs sjefsideolog: – Det finnes bare to valg; seier eller død

«Sverige er veldig ille ute. Det har vi vært i flere tilfelle i vår historie. Mange ganger har det sett helt håpløst ut», skriver Mattias Karlsson (SD) på sosiale medier. Her under Sverigedemokraternas valgvake på restaurant Kristall i sentrale Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix
I et flammende Facebook-innlegg maner Sverigedemokraternas sjefsideolog sine meningsfeller til fortsatt kamp mot overmakten. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

«Våre motstandere har for alvor tvunget oss inn i en eksistensiell kamp om vår kultur og nasjons overlevelse. (...) Det finnes bare to valg; seier eller død,» tordner Mattias Karlsson på sosiale medier.

Han er partiets gruppeleder i Riksdagen og omtales som Sverigedemokraternas ubestridte sjefsideolog.

Karlssons utspill kommer etter at SD gjorde et brakvalg og titulerte seg som valgets vinner. Til tross for at nærmere to av ti svenske velgere ga partiet sin stemme, risikerer de nå å havne i politikkens skyggeland uten innflytelse dersom de ikke blir invitert inn i diskusjonene om regjeringssamarbeid.

Les også:  Ola Borten Moe: – Dilemma å overse hver 5. svenske velger

Jubel i taket for SDs brakvalg

«Har ikke lært noe av Europas historie»

«Sverige er veldig ille ute. Det har vi vært i flere tilfelle i vår historie. Mange ganger har det sett helt håpløst ut. Vårt land har vært okkupert av fremmede stater, utenlandske fogder har undertrykt befolkningen. Vi er blitt angrepet og har stått alene mot en samlet styrke av Europas stormakter og befunnet oss i et knusende undertall,» skriver Mattias Karlsson på Facebook.

Skjermdump fra Mattias Karlssons FB-side.

Sveriges sivilminister , Ardalan Shekarabi (S), har lest innlegget, og skriver dette på Twitter:

– Den demokrat som ser disse kreftene som et regjeringsgrunnlag, er naiv og har ikke lært noe av Europas historie.

Les også: Innvandrere bekymret for høyrepopulismens framvekst i Sverige

SD: – Vi er åpne for samarbeid

«Slik snakker ekstremister»

Professor i psykologi ved Karolinska Institutet, Niklas Långström, er heller ikke nådig i sin dom over SD-ideologens verbale kanonade:

«Seier eller død. Slik snakker ekstremister som polariserer og ødelegger,» mener Långström, ifølge Aftonbladet.

Historiker og lederskribent ved liberale Nerikes Allehanda, David Lindén, mener SDs ideolog er på ville veier i sin historieforståelse og virkelighetsoppfatning.

«1) Sverige har aldri vært okkupert av fremmede stater. De utenlandske fogdene utgjorde en svært liten andel. 3) Når ble vi angrepet og sto alene?», spør Lindén, ifølge Expressen.

Brukte legendarisk Churchill-sitat

Mattias Karlsson henter dessuten et sitat fra en tale den legendariske britiske statsministeren Winston Churchill holdt få dager etter at nazi-Tyskland angrep Frankrike.

«Dere spør: Hva er vårt mål? Jeg kan svare med ett eneste ord: Det er seier, seier til enhver pris, seier tross all terror, seier uansett hvor lang og vanskelig veien kan bli. Uten seier finnes det ingen overlevelse. Gi aldri, aldri, aldri opp,» siterer Sverigedemokraternas våpendrager fra Churchills berømte tale.

Karlsson skal ikke ha besvart henvendelser fra Aftonbladet og Expressen.

Les også: Alliansen ber Löfven «respektere valgresultatet» og gå av

Valget som splitter, ryster og provoserer Sverige

(VIDEO: Åkessons jubelkveld gir kaos i svensk politikk)

Populært