Frp-politikere på besøk hos Huawei i Kina

Vidar Brein-Karlsen gikk fra statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til direktørjobb i Huawei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vidar Brein-Karlsen gikk fra statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til direktørjobb i Huawei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross flere sikkerhetsaktørers skepsis til teleselskapet Huawei, besøkte tre stortingsrepresentanter fra Fremskrittspartiet selskapet under et besøk i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenrikskomiteen droppet å besøke telegiganten under sitt besøk i Kina denne uka, men ifølge Dagbladet var de tre Frp-stortingsrepresentantene Helge André Njåstad, Sivert Bjørnstad og Jan Steinar Johansen på besøk hos den kinesiske telegiganten i Shanghai. De fikk omvinsnig og spiste middag for selskapets regning på kvelden.

Selve reisen til Kina er betalt av Frps stortingsgruppe.

Kinesiske Huawei utestenges i flere land av frykt for spionasje, men i Norge har de to største mobilnettene store innslag av utstyr fra telegiganten. Også i Norge har Politiets sikkerhetstjeneste tidligere advart mot selskapet og uttrykt bekymring med at det har stått for utbyggingen av deler av mobilnettet i Norge.

I Shanghai møtte de tre stortingsrepresentantene også tidligere statssekretær for Frp i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen. Han er i dag det kinesiske gigantselskapets direktør for samfunns- og myndighetskontakt i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Brein-Karlsen gikk fra Justisdepartementet til Huawei i januar, ble han ilagt en av de strengeste karantenebestemmelsene noensinne. Karantenenemnda har på Brein-Karlsens egen forespørsel undersøkt om han kan ha brutt karantenebestemmelsene ved å opptre som lobbyist for Huawei overfor Senterpartiet hjemme i Norge. Fredag ble det klart at nemnda konkluderer med at den tidligere statssekretæren ikke har brutt noen av bestemmelsene han ble pålagt, skriver både VG og Dagbladet.

Overfor Dagbladet sier Brein-Karlsen at han ikke deltok i møter mellom den kinesiske arbeidsgiveren og Frp-representantene fra Norge mens de alle var i Kina.

– Det er riktig at jeg nettopp kom hjem fra en lenge planlagt tur til Kina. Det er også riktig at stortingsrepresentantene Helge André Njåstad, Sivert Bjørnstad og Jan Steinar Johansen var der i møte med Huawei. Disse møtene deltok ikke jeg i, skriver Brein-Karlsen i en SMS til avisen.