Lulas advokater har anket utestengelsen fra valget

Selv om han soner en dom på tolv år for korrupsjon og hvitvasking av penger, er Lula svært populært i den brasilianske befolkningen. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
Selv om han soner en dom på tolv år for korrupsjon og hvitvasking av penger, er Lula svært populært i den brasilianske befolkningen. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokatene til Brasils tidligere president Lula da Silva har anket valgdomstolens avgjørelse om at han ikke får stille til valg i oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lula har lenge ledet på meningsmålingene foran valget senere i år, til tross for at han sitter fengslet for korrupsjon.

Hans advokater har levert to anker, en til landets Høyesterett og en til valgdomstolen som i forrige uke vedtok å utestenge ham, ifølge avisen O Globo. Ifølge advokatene er den politiske utestengelsen ugyldig så lenge anken ikke er behandlet.

Gir seg ikke

Valgdomstolen har gitt Lulas parti, det brasilianske arbeiderpartiet, til 12. september på å nominere en ny kandidat. Partiet nekter likevel å etterkomme pålegget og har uttalt at det vil gjøre alt det kan for å få beholde Lula som kandidat. Det har også bedt FNs menneskerettighetskomité om å forsvare Lulas kandidatur.

Lula soner en dom på tolv år for korrupsjon og hvitvasking av penger. Han har imidlertid hele tiden avvist anklagene han ble dømt for, som gikk på at han skulle ha fått en luksusleilighet ved stranda mot å favorisere entreprenørfirmaet Grupo OAS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor oppslutning

På de siste meningsmålingene har Lula en oppslutning på 40 prosent, dobbelt så mye som den nærmeste rivalen, høyrepopulisten Jair Bolsonaro, som har ikke tror på menneskeskapte klimaendringer og har uttrykt seg svært kritisk både om homofile og om svarte. Bolsonaro er tidligere militær og hyller militærregimene som styrte Brasil på 1960- og 1970-tallet.

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2010 og var mer populær da han gikk av enn da han ble valgt. Under hans styre tok millioner av brasilianere skrittet ut av den verste fattigdom, samtidig som landets økonomi gikk så det suste.