Norsk eller kanadisk løsning på Brexit?

Theresa May med tidligere utenriksminister Boris Johnson.
Theresa May med tidligere utenriksminister Boris Johnson. Foto: Thierry Charlier / AP

Britenes statsminister Theresa May møter sterk motstand fra egne partifeller mot sin plan for britenes forhold til EU etter Brexit. Men en norsk modell i forholdet til EU er fortsatt et aktuelt alternativ.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Storbritannia er splittet som aldri før i synet på hvordan britenes forhold til EU skal bli etter at de går ut av EU ved midnatt mellom 29. og 30. mars 2019. Statsminister Theresa May har kjempet hardt for å få med alle fraksjoner i britisk politikk for å finne en løsning men har endt opp med den kjente konklusjonen:

«Det er farlig å stå midt i veien, du risikerer å bli påkjørt av trafikken fra begge sider».

Den offentlige debatten i Storbritannia om Brexit har mer og mer dreiet seg om hvilken av to modeller som kunne passe for britenes forhold til EU etter at Storbritannia forlater det europeiske fellesskapet. Den ene modellen er basert på Norges posisjon og avtaleverk i forhold til EU, hvor vi har fri handel mellom Norge og EU, vi følger EUs lover og regler, men vi har ingen politisk innflytelse på utviklingen av disse lovene og reglene.

Noen av mediene i debatten i Storbritannia er imidlertid opptatt av at Norge betaler en høy pris for sin tilknytning til EU-fellesskapet, uten selv å være medlem.

Lettere å eksportere til Canada

Bare så det er sagt: Norge betaler ikke for å være medlem av det frie markedet i EØS/EU. Men EØS/EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein har siden 1994 bidratt til å utjevne sosiale og økonomiske forskjeller i Europa gjennom EØS-avtalen. EØS/EFTA-landene betaler ikke inn til EUs fellesbudsjett men har etablerert egne finansieringsordninger, som Norge kaller EØS-midlene, og som forvaltes i samarbeid med mottakerlandene.

Støtten går direkte til programmer, fond og enkeltprosjekter i de minst velstående landene i EØS-området. I tillegg til sosial og økonomisk utjevning, er det et overordnet mål å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.

Ifølge en pressemelding som Regjeringen sendte ut i begynnelsen av 2017 vil Norges årlige bidrag i perioden 2014 – 2021 være cirka 391 millioner euro. Dette utgjør 97 prosent av midlene fra EØS. Island og Liechtenstein står for resten av det årlige bidraget på totalt ca. 400 millioner euro.

Den andre aktuelle modellen er den samarbeidsavtalen som ble undertegnet av Canada og EU i oktober 2017 etter sju års forberedelser, fem år med forhandlinger og til slutt en ratifikasjonsprosess på to år i EUs hovedsteder i tillegg til Canadas hovedstad Ottawa. Avtalen trådte i kraft på foreløpig basis den 21. september 2017.

Frihandelsavtalen går under navnet CETA (EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement), og hovedhensikten med avtalen fra kanadisk side er å forenkle eksport av kanadiske varer og tjenester til EU og gjøre kanadiske produkter og tjenester tilgjengelig i markedet for offentlige anskaffelser i EU. Etter hvert vil 99 prosent av toll og avgifter på europeisk eksport til Canada og kanadisk eksport til EU bli fjernet. I henhold til avtalen vil arbeidstagernes rettigheter bli styrket, og hensynet til miljøet bli bedre ivaretatt. Det skal bli lettere også for mindre EU-bedrifter å eksportere mer til Canada.

Mays eget parti er hennes største hodepine

Skatter og avgifter også på landbruksprodukter skal etter hvert bli fjernet fra både EU og Canada. Og avtalen vil gjøre det mulig for selskaper i EU å konkurrere om offentlige oppdrag i Canada. Men ifølge en reportasje i det britiske TV-selskapet Sky News, gjør avtalen ikke EU og Canada til et fullstendig, felles frihandelsområde, og avtalen har mange hundre unntak «med liten skrift».

CETA krever ikke at Canada skal betale midler inn i EU-budsjettet. Det er heller ikke inngått avtaler som innebærer fri ferdsel av mennesker over grensene, eller ikke noen generell anerkjennelse av Europadomstolens mulige jurisdiksjon i Canada. Handelskonflikter som måtte oppstå i forbindelse med avtalen, skal løses av et permanent tribunal. Dette er i motsetning til f.eks. Norge og Sveits, som har akseptert Europadomstolens jurisdiksjon i konflikter hvor det er relevant.

Foreløpig forsøker statsminister May å forene egne krefter i det konservative partiet Tory og gjerne få med seg arbeiderpartiet Labour for å ha mest mulig slagkraft overfor forhandlerne fra Brussel som ikke vil la britene gå verken «gratis» eller lettvint ut av EU. Det er viktig for EU-kommisjonen å gjøre dette klart for andre misfornøyde medlemsland som kunne tenkes å planlegge «exit».

Men i dag ser det ut til at statsminister Mays eget parti er hennes største problem, mens Labour ser ut til å akseptere Chequers-planen lettere enn det Mays egne Tory-kolleger gjør.

«Seier for Brussel er unngåelig»

Da hun endelig fikk sin regjering til å vedta en plan og et forhandlingsutgangspunkt overfor EU-kommisjonen i Brussel, var det i offentlig strid med sin egen utenriksminister Boris Johnson, Brexit-statsråd David Davis og statssekretæren for Brexit-saker, Steve Baker. Planen ble vedtatt i begynnelsen av juli i år av Mays regjering på statsministerens offisielle landsted Chequers og har dermed fått navnet Chequers-planen. Både Johnson, Davis og Baker trakk seg fra regjeringen i protest mot Chequers-planen, hvor statsministeren fikk flertallet i regjeringen med på en «soft» Brexit-plan. Den går inn for å anerkjenne det meste av EU-reglementet og beholde flest mulig av fellesskapsgodene fra EU-medlemskapet. Men den har ikke funnet en løsning for grensen på den irske øya mellom det britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland.

Her har grensen som en «prøveordning» fra 1923 gitt fri passasje for mennesker, og fra 1993 fri passasje også for gods og varer. Med både republikken Irland og United Kingdom som medlemmer av et EU har det ikke vært noe problem, men etter Brexit vil denne grensen få en helt annen betydning ved å være en grense mellom EU (republikken Irland) og verden utenfor (United Kingdom). Det er i dag flere enn 200 offentlige veier som krysser grensen, og lokalbefolkningen mener det vil være umulig å stenge grensen etter så mange år.

Selv om august er feriemåneden for parlamentet i Westminster, har Boris Johnson brukt tiden på å posisjonere seg. På sin sedvanlig bombastiske måte har han kritisert sine partifeller – særlig statsministeren - sønder og sammen. Han konkluderte et innlegg i avisen The Telegraph den 3. september med følgende påstand: «Seier for Brussel er uunngåelig. Ved å akseptere Chequers, har vi gått i krigen med å vaie det hvite flagget over vår forreste stridsvogn», mener Boris Johnson.

Han mener at statsministeren Theresa May er en dårlig hærfører, og han sikter seg tydelig inn på å overta statsministerposten hvis hun må gi opp – eller om hun blir kastet av sine egne partifeller. Theresa May avviser Johnsons kritikk uten å svare – bortsett fra en bemerkning om at Johnsons artikkel ikke kommer med nye ideer, og at det derfor ikke er noe å svare på.

Norsk løsning?

Financial Times’ mann i Brussel Alex Barker mener at Theresa Mays visjon slik den kommer fram i Chequers-planen, ikke er fullstendig. Hun må konfrontere kritikken og peke på løsninger som hun kan få sitt konservative parti med på. Og hun må heller ikke miste flere av medlemmene i sin regjering.

Han peker blant annet på konkrete forhold som han mener kan endres og bidra til å åpne for en «norsk løsning», og som i hvert fall kunne bringe henne noe nærmere målet.

Financial Times er blant annet opptatt av Europa-domstolens rolle i framtidens Storbritannia. Storbritannia må fortsatt være en selvstendig juridisk enhet etter Brexit, men avisen mener at Europadomstolen bør ha et ansvar i spørsmål som har å gjøre med EUs regelverk som omhandler handelen mellom EU og UK.

Financial Times mener at det britiske Underhuset likevel ville kunne nedlegge veto mot endring av regler som kunne få konsekvenser for tilgang til markedene. Det ville ifølge avisen være det samme som i Norge som naturligvis er et selvstendig land underlagt norsk lov, men hvor Europa-domstolen likevel har et ansvar for forhold som er en del av EØS-avtalen og dens regelverk.

Foreløpig er en «norsk» eller «kanadisk» løsning det mest aktuelle for Storbritannia etter Brexit, hvis da ikke EU og britene simpelt hen skulle gi opp forhandlingene og ende opp uten avtale – «no deal Brexit». Det synes de fleste er den dårligste av alle løsninger – i hvert fall for britene.

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen
Siste nytt
21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen
Populært