Intens høring venter Kavanaugh i Senatet

Brett Kavanaugh, som Donald Trump har nominert til høyesterett, blir grillet i Senatet denne uka. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
Brett Kavanaugh, som Donald Trump har nominert til høyesterett, blir grillet i Senatet denne uka. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brett Kavanaugh må forberede seg på intens grilling fra Demokratene før han eventuelt blir godkjent som ny høyesterettsdommer av Senatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For demokratene er høringene i Senatets justiskomité om president Donald Trumps kandidat, som innledes tirsdag, en av høstens store kamper.

De har forberedt seg grundig og setter alt inn på å hindre at høyesterett for første gang på lenge får et klart konservativt flertall som kan sette et høyrevridd stempel på amerikansk politikk i flere tiår framover, lenge etter at Trump ikke lenger er president.

Abort og stemmerett

Demokratene er mest interessert i å høre hva Kavanaugh mener om abort, om stemmerett, om finansiering av valgkamper og særlig om hvor sterk presidentens myndighet skal være, og om han kan stilles for retten mens han er president.

Det er klart fra før at Kavanaugh er imot abort, men han har også sagt at han mener kjennelsen fra 1973 nå er «satt lovgivning» som det er for sent å endre.

Tidligere dommer og utsagn som nå granskes med lupe, tyder på at han er sterk motstander av de fleste reguleringer, blant annet innskrenkninger i retten til å ha våpen og begrensninger for hvor mye penger som kan gis til politiske kandidater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Mike Pence: En fundamentalist i Det hvite hus

Sterk presidentmakt

I tider da USA har en president som nevnes i forbindelse med kriminelle handlinger og som etterforskes av en spesialetterforsker, og som også har liten respekt for maktdelingen i demokratiet, blir Kavanaughs syn på presidentens makt viktig.

Kommentarer, artikler og vedtak han har vært med på, tyder på at han mener presidenten skal ha utstrakt myndighet til å ta beslutninger, og at han skal stå over loven i den forstand at han ikke skal kunne stilles for retten så lenge han er president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Kavanaughs mening er det bare kongressen ved riksrett som kan stille en president til ansvar. Og slik stillingen er i dag, trass i alt snakket om riksrett, vil ikke det ramme Trump så lenge Repubilkanerne har flertall i Senatet, og de fleste av dem fortsatt har tiltro til ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Seks av ti misfornøyd med Trump - halvparten vil stille ham for riksrett

Simpelt flertall

I utgangspunktet blir det vanskelig å hindre Kavanaugh i å ta plass som en av de ni dommerne i USAs høyesterett som sitter på livstid, eller til de selv velger å gå av.

Godkjenningen skjer ved simpelt flertall, og etter at Arizonas guvernør i nær framtid utpeker etterfølgeren til avdøde John McCain, har Republikanerne flertall i Senatet med 51 mot 49 mandater.

Men Demokratene håper at iallfall to av de republikanske senatorene hopper av og stemmer imot godkjenningen, nemlig Susan Collins og Lisa Murkowski, som begge er tilhengere av selvbestemt abort.

Collins har gjort det klart at hun ikke vil stemme for en kandidat som kan komme til å stemme for å oppheve kjennelsen fra 1973 som gjør abort lovlig i USA.

Aktuelt: Trump mener Muellers etterforskning er ulovlig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sårbare demokrater

Men dette er neppe nok. Det er ikke umulig at flere demokratiske senatorer fra sterkt republikanske delstater som derfor er svært sårbare ved mellomvalget i november, ikke tør annet enn å stemme for Kavanaugh.

Det gjelder blant andre Heidi Heitkamp i North Dakota, Joe Donnelly i Indiana, Joe Manchin i West Virginia og Claire McCaskill i Missouri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om de stemmer i tråd med sin samvittighet og sitt parti, risikerer de å tape gjenvalget og dermed ødelegge Demokratenes mulighet for å vinne flertall i Senatet i november, med alt det som det ville bety for helsereform, innvandringspolitikk og andre temaer som også er viktige for Demokratene.

Aktuelt: Trump til angrep på Watergate-journalist

Republikansk drøm

For Republikanerne er det en drøm som blir virkelighet om høyesterett får konservativt flertall, og kampen om høyesterett er sterkt mobiliserende for republikanske velgere som er imot abort og begrensninger på salg av våpen, også for dem som kan styre sin begeistring for Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kavanaugh er konservativ og har fulgt en tradisjonell juridisk løpebane. Han har i tolv år vært dommer ved den føderale ankedomstolen i Washington, en av de føderale ankedomstolene som er spredt rundt i USA.

Blir han godkjent, overtar han stolen til Anthony Kennedy som trakk seg i vår og som var svingdommeren mellom fire liberale og fire konservative dommere.

Aktuelt: Trump advarte om «voldelig skifte» dersom Republikanerne taper mellomvalget