Valgvinner danner storallianse i Irak

Sjialeder Moqtada Sadr (i midten) vant det irakiske valget i mai. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix
Sjialeder Moqtada Sadr (i midten) vant det irakiske valget i mai. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjialeder Moqtada Sadr og statsminister Haider al-Abadi sier de har dannet en flertallsallianse etter valget i Irak. En annen allianse hevder det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kilde nær avtroppende statsminister Abadi sier alliansen mellom han og Sadr består av til sammen 177 representanter, mer enn halvparten av de 329 som ble valgt inn til den irakiske nasjonalforsamlingen i mai.

Ifølge politiske kilder kom lederne for de ulike politiske grupperingene til enighet på et møte søndag kveld.

Det skal være til sammen 11 politiske grupperinger som har gått sammen med representanter fra 16 valglister. Foreløpig er det ikke kjent om dette innebærer at Abadi forblir statsminister, eller om det blir noen andre.

Lange diskusjoner

Det har lenge vært kjent at alliansen til Sadr, som vant det irakiske valget i mai, har slått seg sammen med statsminister al-Abadi i håp om å få flest seter i nasjonalforsamlingen.

Først 20. august la Iraks høyesterett formelt fram de endelige resultatene fra valgkommisjonen etter at alle stemmesedlene fra valget måtte telles om igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sadrs allianse sikret seg 54 plasser i nasjonalforsamlingen under valget i mai. Statsminister Haider al-Abadis allianse kom på tredjeplass med 42 seter.

Politisk drama

Like etter nyheten om alliansen mellom Sadr og Abadi, kunngjorde militslederen Hadi al-Amiri og tidligere statsminister Nuri al-Maliki at også de har en allianse på gang.

Gjennom å overtale representanter fra Sadrs gruppe har også denne alliansen planer om å oppnå flertall, heter det fra dem.

Dermed er det duket for politisk drama under første dag av nasjonalforsamlingens høstsesjon mandag.

Prosess

Iraks nye politiske system er bygget slik at ingen bestemt gruppering skal kunne dominere politisk, for å hindre et enevelde slik som under den avsatte diktatoren Saddam Hussein.

Mandag velges det en leder for nasjonalforsamlingen, som normalt sett er sunnimuslim. Innen en måned skal det velges en ny president, en posisjon som går til en kurder.

Først etter dette gir presidenten innen femten dager den største alliansen i nasjonalforsamlingen oppdraget med å danne regjering.