Siv Jensen har mistet alle Frp-statsrådene som startet i regjering

<p>REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) står foran den nye regjeringen på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>
REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) står foran den nye regjeringen på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Siv Jensen er den eneste Frp-politikeren som har vært i regjering helt siden de fikk regjeringsmakt i 2013. Erna Solberg har fem statsråder som har fulgt regjeringen hele veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I åtte år hadde Jens Stoltenberg i alt 39 regjeringsmedlemmer.

Siden oktober 2013 har Erna Solberg hatt 34 regjeringsmedlemmer. Ingen av de Siv Jensen og Erna Solberg plukket ut fra Frp i 2013 er igjen i regjeringen - bortsett fra Jensen selv.

Bakgrunn: Solvik-Olsen og Terje Søviknes går av

Disse seks Frp-politikerne startet i regjeringen sammen med Jensen:

 • Anders Anundsen gikk av som justis- og beredskapsminister i desember 2016. Anundsen ble lenge sett på som kronprinsen i Frp, men i år trakk han seg også ut av sentralstyret til partiet.
 • Robert Eriksson gikk av som arbeids- og sosialsminister seg desember 2016.
 • Solveig Horne gikk av som barne- og likestillingsminister i januar 2018. Hun ble skiftet ut da Venstre gikk inn i regjering, og sitter i dag på Stortinget.
 • Tord Lien ga seg som olje- og energiminister i desember 2016. Han viste til hensynet til barna.
 • Sylvi Listhaug startet som landsbruks- og matminister, før hun gikk videre til justis- og beredskapsdepartementet i desember 2015. Der ble hun i ulike roller frem til mars 2018.
 • Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen går ut av regjeringen fredag. Han flytter til USA, hvor kona har fått seg jobb. Han utelukker ikke å fortsette som Frp-nestleder.

Video: Listhaug måtte gå av

Står uten nestledere i regjering - grunnet kjærlighet

Med Solvik-Olsen sin avskjed fra regjering, står Siv Jensen uten nestledere i regjering.

Per Sandberg gikk av 13. august. Foran journalisstudenter på OsloMet har han uttalt at han fikk valget mellom jobben og kjærligheten. Samtidig som han trakk seg som fiskeriminister, gikk han også av som Frp-nestleder.

– Jeg gikk ikke av som statsråd fordi jeg ikke varslet eller hadde med mobiltelefon. Jeg gikk av som statsråd fordi jeg fikk valget mellom å fortsette som statsråd eller å være kjæreste med Bahareh, sa Sandberg. Påstanden kommer fram i et lydopptak Aftenposten har fått tilgang til, som stammer fra Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes' møte med journaliststudenter på Oslo Met forrige uke.

Per Sandberg og Bahareh Letnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Per Sandberg og Bahareh Letnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frps eneste nåværende nestleder, Solvik-Olsen, har opplyst at han gir seg fordi han skal flytte med kona til USA.

– Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne. Det er en avtale vi har hatt. Derfor takket jeg nei til gjenvalg til Stortinget i 2013. En stortingsplass binder oss for hele perioden, sier han til Dagbladet.

Fremskrittspartiets sentralstyre må mandag avgjøre om Ketil Solvik-Olsen kan fortsette som nestleder når han flytter til USA.

Sylvi Listhaug blir etter alt å dømme konstituert som nestleder etter at Per Sandberg ga seg.

– Tror flere bytter har vært uønsket

Adresseavisens politiske kommentator Tone Sofie Aglen sier til ABC Nyheter at det har vært veldig store utskiftninger.

– Det har vært ulike årsaker til det, men det er uten tvil Frp som er hardest rammet av bråk. Når det gjelder både Sylvi Listhaug og Per Sandberg, var det statsråder som mer eller mindre måtte gå, sier hun.

Det har vært mye uro i Justisdepartementet med hele fire forskjellige statsråder etter at Frp gikk inn i regjering i 2013. Først ble Anders Anundsen utnevnt til justisminister, før han overlot stafettpinnen til Per-Willy Amundsen. Etter litt over ett år i sjefsstolen tok Sylvi Listhaug over som justisminister, men etter mye bråk valgte hun å trekke seg og overlate ansvaret til Tor Mikkel Wara.

Anders Anundsen var Frps første justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Anders Anundsen var Frps første justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De tre foregående justisministerne har på en måte ikke et godt ettermæle fra departementet. Det har også ført til at det har vært lite kontinuitet fra Frp. Man sitter kanskje også med et inntrykk av at innvandring har vært det som har vært viktigst for partiet, spesielt etter at Listhaug tok over.

– Har det vært for mange bytter på for kort tid?

Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i Adresseavisen. Foto: Adresseavisen
Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i Adresseavisen. Foto: Adresseavisen

– For å si det sånn, så tror jeg flere av byttene har vært uønsket. I Justisdepartementet har det vært folk som ikke har fungert godt nok, man har også hatt Listhaug-saken. Jeg tror heller ikke mange hadde sett for seg at Per Sandberg skulle ut. Det har også vært familiære grunner til at folk har trukket seg.

– Det har vært relativt mange utskiftninger i Frp. Det er vanskelig å si hva som er riktig nivå, men det virker litt ustabilt, sier hun.

Les også: Listhaug etter Sandberg-bråket: – Jeg håper jeg får tilliten til å bli valgt

Påfallende erstatninger

Aglen mener man er helt avhengig av kontinuitet for å få gjennomslag for sin politikk.

– Skal man få gjennomslag i departementet og i regjeringen må man ha kontinuitet og være en stund. Skal man klare å profilere partiet i regjering, må man ha statsråder som får høy troverdighet på saker som er så profilerte at de når ut til velgerne. Faren med såpass mange skifter er at man ikke klarer å etablere profiler.

Hun synes det er påfallende hvordan Frp har erstattet noen av sine største profiler.

– Med unntak av John Georg Dale, som åpenbart bygges opp for større oppgaver, så synes jeg de i veldig lite grad har prøvd å bygge opp og profilere nye, unge talenter, sier hun og nevner fiskeriminister Harald T. Nesvik, justisminister Tor Mikkel Wara, og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Les også: Måling: Stort flertall mener det var riktig av Sandberg å gå

Erna har fem statsråder igjen fra 2013

 • Ine Marie Eriksen Søreide, startet først som forsvarsminister og har vært utenriksminister siden oktober 2017.
 • Høyre-nestleder Jan Tore Sanner startet som kommunal- og moderniseringsminister, og har fra januar i år vært kunnskap- og integreringsminister.
 • Monica Mæland startet som næringsminister, og har fra januar i år vært kommunal- og moderniseringsminister.
 • Torbjørn Røe Isaksen har med unntak av en pappapermisjon vært med hele veien i ulike roller. Han har vært konstitutert forsvarsminister, kunnskapsminister og i dag er han næringsminister.
 • Bent Høie har siden 2013 vært helse- og omsorgsminister siden 2013.

SE VIDEO: – Du er det mest fantastiske mennesket jeg har møtt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Barn falt i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Flere veier stengt på Vestlandet09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar
Siste nytt
14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeBarn falt i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeFlere veier stengt på Vestlandet09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar
Populært