Siv Jensen har mistet alle Frp-statsrådene som startet i regjering

<p>REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) står foran den nye regjeringen på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>
REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) står foran den nye regjeringen på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Siv Jensen er den eneste Frp-politikeren som har vært i regjering helt siden de fikk regjeringsmakt i 2013. Erna Solberg har fem statsråder som har fulgt regjeringen hele veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I åtte år hadde Jens Stoltenberg i alt 39 regjeringsmedlemmer.

Siden oktober 2013 har Erna Solberg hatt 34 regjeringsmedlemmer. Ingen av de Siv Jensen og Erna Solberg plukket ut fra Frp i 2013 er igjen i regjeringen - bortsett fra Jensen selv.

Bakgrunn: Solvik-Olsen og Terje Søviknes går av

Disse seks Frp-politikerne startet i regjeringen sammen med Jensen:

 • Anders Anundsen gikk av som justis- og beredskapsminister i desember 2016. Anundsen ble lenge sett på som kronprinsen i Frp, men i år trakk han seg også ut av sentralstyret til partiet.
 • Robert Eriksson gikk av som arbeids- og sosialsminister seg desember 2016.
 • Solveig Horne gikk av som barne- og likestillingsminister i januar 2018. Hun ble skiftet ut da Venstre gikk inn i regjering, og sitter i dag på Stortinget.
 • Tord Lien ga seg som olje- og energiminister i desember 2016. Han viste til hensynet til barna.
 • Sylvi Listhaug startet som landsbruks- og matminister, før hun gikk videre til justis- og beredskapsdepartementet i desember 2015. Der ble hun i ulike roller frem til mars 2018.
 • Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen går ut av regjeringen fredag. Han flytter til USA, hvor kona har fått seg jobb. Han utelukker ikke å fortsette som Frp-nestleder.

Video: Listhaug måtte gå av

Står uten nestledere i regjering - grunnet kjærlighet

Med Solvik-Olsen sin avskjed fra regjering, står Siv Jensen uten nestledere i regjering.

Per Sandberg gikk av 13. august. Foran journalisstudenter på OsloMet har han uttalt at han fikk valget mellom jobben og kjærligheten. Samtidig som han trakk seg som fiskeriminister, gikk han også av som Frp-nestleder.

– Jeg gikk ikke av som statsråd fordi jeg ikke varslet eller hadde med mobiltelefon. Jeg gikk av som statsråd fordi jeg fikk valget mellom å fortsette som statsråd eller å være kjæreste med Bahareh, sa Sandberg. Påstanden kommer fram i et lydopptak Aftenposten har fått tilgang til, som stammer fra Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes' møte med journaliststudenter på Oslo Met forrige uke.

Per Sandberg og Bahareh Letnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Per Sandberg og Bahareh Letnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frps eneste nåværende nestleder, Solvik-Olsen, har opplyst at han gir seg fordi han skal flytte med kona til USA.

– Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne. Det er en avtale vi har hatt. Derfor takket jeg nei til gjenvalg til Stortinget i 2013. En stortingsplass binder oss for hele perioden, sier han til Dagbladet.

Fremskrittspartiets sentralstyre må mandag avgjøre om Ketil Solvik-Olsen kan fortsette som nestleder når han flytter til USA.

Sylvi Listhaug blir etter alt å dømme konstituert som nestleder etter at Per Sandberg ga seg.

– Tror flere bytter har vært uønsket

Adresseavisens politiske kommentator Tone Sofie Aglen sier til ABC Nyheter at det har vært veldig store utskiftninger.

– Det har vært ulike årsaker til det, men det er uten tvil Frp som er hardest rammet av bråk. Når det gjelder både Sylvi Listhaug og Per Sandberg, var det statsråder som mer eller mindre måtte gå, sier hun.

Det har vært mye uro i Justisdepartementet med hele fire forskjellige statsråder etter at Frp gikk inn i regjering i 2013. Først ble Anders Anundsen utnevnt til justisminister, før han overlot stafettpinnen til Per-Willy Amundsen. Etter litt over ett år i sjefsstolen tok Sylvi Listhaug over som justisminister, men etter mye bråk valgte hun å trekke seg og overlate ansvaret til Tor Mikkel Wara.

Anders Anundsen var Frps første justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Anders Anundsen var Frps første justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De tre foregående justisministerne har på en måte ikke et godt ettermæle fra departementet. Det har også ført til at det har vært lite kontinuitet fra Frp. Man sitter kanskje også med et inntrykk av at innvandring har vært det som har vært viktigst for partiet, spesielt etter at Listhaug tok over.

– Har det vært for mange bytter på for kort tid?

Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i Adresseavisen. Foto: Adresseavisen
Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i Adresseavisen. Foto: Adresseavisen

– For å si det sånn, så tror jeg flere av byttene har vært uønsket. I Justisdepartementet har det vært folk som ikke har fungert godt nok, man har også hatt Listhaug-saken. Jeg tror heller ikke mange hadde sett for seg at Per Sandberg skulle ut. Det har også vært familiære grunner til at folk har trukket seg.

– Det har vært relativt mange utskiftninger i Frp. Det er vanskelig å si hva som er riktig nivå, men det virker litt ustabilt, sier hun.

Les også: Listhaug etter Sandberg-bråket: – Jeg håper jeg får tilliten til å bli valgt

Påfallende erstatninger

Aglen mener man er helt avhengig av kontinuitet for å få gjennomslag for sin politikk.

– Skal man få gjennomslag i departementet og i regjeringen må man ha kontinuitet og være en stund. Skal man klare å profilere partiet i regjering, må man ha statsråder som får høy troverdighet på saker som er så profilerte at de når ut til velgerne. Faren med såpass mange skifter er at man ikke klarer å etablere profiler.

Hun synes det er påfallende hvordan Frp har erstattet noen av sine største profiler.

– Med unntak av John Georg Dale, som åpenbart bygges opp for større oppgaver, så synes jeg de i veldig lite grad har prøvd å bygge opp og profilere nye, unge talenter, sier hun og nevner fiskeriminister Harald T. Nesvik, justisminister Tor Mikkel Wara, og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Les også: Måling: Stort flertall mener det var riktig av Sandberg å gå

Erna har fem statsråder igjen fra 2013

 • Ine Marie Eriksen Søreide, startet først som forsvarsminister og har vært utenriksminister siden oktober 2017.
 • Høyre-nestleder Jan Tore Sanner startet som kommunal- og moderniseringsminister, og har fra januar i år vært kunnskap- og integreringsminister.
 • Monica Mæland startet som næringsminister, og har fra januar i år vært kommunal- og moderniseringsminister.
 • Torbjørn Røe Isaksen har med unntak av en pappapermisjon vært med hele veien i ulike roller. Han har vært konstitutert forsvarsminister, kunnskapsminister og i dag er han næringsminister.
 • Bent Høie har siden 2013 vært helse- og omsorgsminister siden 2013.

SE VIDEO: – Du er det mest fantastiske mennesket jeg har møtt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad
Siste nytt
09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad
Populært