Siv Jensen har mistet alle Frp-statsrådene som startet i regjering

REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) står foran den nye regjeringen på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REGJERINGSSKIFTE 2013. Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) står foran den nye regjeringen på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Jensen er den eneste Frp-politikeren som har vært i regjering helt siden de fikk regjeringsmakt i 2013. Erna Solberg har fem statsråder som har fulgt regjeringen hele veien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I åtte år hadde Jens Stoltenberg i alt 39 regjeringsmedlemmer.

Siden oktober 2013 har Erna Solberg hatt 34 regjeringsmedlemmer. Ingen av de Siv Jensen og Erna Solberg plukket ut fra Frp i 2013 er igjen i regjeringen - bortsett fra Jensen selv.

Bakgrunn: Solvik-Olsen og Terje Søviknes går av

Disse seks Frp-politikerne startet i regjeringen sammen med Jensen:

  • Anders Anundsen gikk av som justis- og beredskapsminister i desember 2016. Anundsen ble lenge sett på som kronprinsen i Frp, men i år trakk han seg også ut av sentralstyret til partiet.
  • Robert Eriksson gikk av som arbeids- og sosialsminister seg desember 2016.
  • Solveig Horne gikk av som barne- og likestillingsminister i januar 2018. Hun ble skiftet ut da Venstre gikk inn i regjering, og sitter i dag på Stortinget.
  • Tord Lien ga seg som olje- og energiminister i desember 2016. Han viste til hensynet til barna.
  • Sylvi Listhaug startet som landsbruks- og matminister, før hun gikk videre til justis- og beredskapsdepartementet i desember 2015. Der ble hun i ulike roller frem til mars 2018.
  • Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen går ut av regjeringen fredag. Han flytter til USA, hvor kona har fått seg jobb. Han utelukker ikke å fortsette som Frp-nestleder.

Video: Listhaug måtte gå av

Står uten nestledere i regjering - grunnet kjærlighet

Med Solvik-Olsen sin avskjed fra regjering, står Siv Jensen uten nestledere i regjering.

Per Sandberg gikk av 13. august. Foran journalisstudenter på OsloMet har han uttalt at han fikk valget mellom jobben og kjærligheten. Samtidig som han trakk seg som fiskeriminister, gikk han også av som Frp-nestleder.

– Jeg gikk ikke av som statsråd fordi jeg ikke varslet eller hadde med mobiltelefon. Jeg gikk av som statsråd fordi jeg fikk valget mellom å fortsette som statsråd eller å være kjæreste med Bahareh, sa Sandberg. Påstanden kommer fram i et lydopptak Aftenposten har fått tilgang til, som stammer fra Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes' møte med journaliststudenter på Oslo Met forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Per Sandberg og Bahareh Letnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Per Sandberg og Bahareh Letnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frps eneste nåværende nestleder, Solvik-Olsen, har opplyst at han gir seg fordi han skal flytte med kona til USA.

– Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne. Det er en avtale vi har hatt. Derfor takket jeg nei til gjenvalg til Stortinget i 2013. En stortingsplass binder oss for hele perioden, sier han til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets sentralstyre må mandag avgjøre om Ketil Solvik-Olsen kan fortsette som nestleder når han flytter til USA.

Sylvi Listhaug blir etter alt å dømme konstituert som nestleder etter at Per Sandberg ga seg.

– Tror flere bytter har vært uønsket

Adresseavisens politiske kommentator Tone Sofie Aglen sier til ABC Nyheter at det har vært veldig store utskiftninger.

– Det har vært ulike årsaker til det, men det er uten tvil Frp som er hardest rammet av bråk. Når det gjelder både Sylvi Listhaug og Per Sandberg, var det statsråder som mer eller mindre måtte gå, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært mye uro i Justisdepartementet med hele fire forskjellige statsråder etter at Frp gikk inn i regjering i 2013. Først ble Anders Anundsen utnevnt til justisminister, før han overlot stafettpinnen til Per-Willy Amundsen. Etter litt over ett år i sjefsstolen tok Sylvi Listhaug over som justisminister, men etter mye bråk valgte hun å trekke seg og overlate ansvaret til Tor Mikkel Wara.

Anders Anundsen var Frps første justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Anders Anundsen var Frps første justisminister. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De tre foregående justisministerne har på en måte ikke et godt ettermæle fra departementet. Det har også ført til at det har vært lite kontinuitet fra Frp. Man sitter kanskje også med et inntrykk av at innvandring har vært det som har vært viktigst for partiet, spesielt etter at Listhaug tok over.

– Har det vært for mange bytter på for kort tid?

Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i Adresseavisen. Foto: Adresseavisen
Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i Adresseavisen. Foto: Adresseavisen

– For å si det sånn, så tror jeg flere av byttene har vært uønsket. I Justisdepartementet har det vært folk som ikke har fungert godt nok, man har også hatt Listhaug-saken. Jeg tror heller ikke mange hadde sett for seg at Per Sandberg skulle ut. Det har også vært familiære grunner til at folk har trukket seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært relativt mange utskiftninger i Frp. Det er vanskelig å si hva som er riktig nivå, men det virker litt ustabilt, sier hun.

Les også: Listhaug etter Sandberg-bråket: – Jeg håper jeg får tilliten til å bli valgt

Påfallende erstatninger

Aglen mener man er helt avhengig av kontinuitet for å få gjennomslag for sin politikk.

– Skal man få gjennomslag i departementet og i regjeringen må man ha kontinuitet og være en stund. Skal man klare å profilere partiet i regjering, må man ha statsråder som får høy troverdighet på saker som er så profilerte at de når ut til velgerne. Faren med såpass mange skifter er at man ikke klarer å etablere profiler.

Hun synes det er påfallende hvordan Frp har erstattet noen av sine største profiler.

– Med unntak av John Georg Dale, som åpenbart bygges opp for større oppgaver, så synes jeg de i veldig lite grad har prøvd å bygge opp og profilere nye, unge talenter, sier hun og nevner fiskeriminister Harald T. Nesvik, justisminister Tor Mikkel Wara, og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Les også: Måling: Stort flertall mener det var riktig av Sandberg å gå

Erna har fem statsråder igjen fra 2013

  • Ine Marie Eriksen Søreide, startet først som forsvarsminister og har vært utenriksminister siden oktober 2017.
  • Høyre-nestleder Jan Tore Sanner startet som kommunal- og moderniseringsminister, og har fra januar i år vært kunnskap- og integreringsminister.
  • Monica Mæland startet som næringsminister, og har fra januar i år vært kommunal- og moderniseringsminister.
  • Torbjørn Røe Isaksen har med unntak av en pappapermisjon vært med hele veien i ulike roller. Han har vært konstitutert forsvarsminister, kunnskapsminister og i dag er han næringsminister.
  • Bent Høie har siden 2013 vært helse- og omsorgsminister siden 2013.

SE VIDEO: – Du er det mest fantastiske mennesket jeg har møtt