Putin beordrer mykere pensjonsreform

Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB scanpix.
Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Etter flere måneder med omfattende protester, sier Vladimir Putin at han vil ha en oppmykning av den varslede pensjonsreformen i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en TV-sendt tale onsdag sier Putin at han vil nedjustere pensjonsalderen for russiske kvinner til 60 år, ikke 63 slik det sto i det opprinnelige forslaget.

I juni foreslo Russlands statsminister Dmitrij Medvedev en pensjonsreform som innebar at pensjonsalderen skulle økes gradvis til 63 år for kvinner og 65 år for menn, opp fra henholdsvis 55 og 60.

Pensjonsalderen har vært urørt i Russland siden tidlig på 1930-tallet, og den russiske regjeringen mener en reform vil gi økonomisk vekst i landet. Russlands befolkning bli stadig eldre, og pensjonsforpliktelsene utgjør en økende del av statsbudsjettet. President Vladimir Putin har flere ganger tidligere sagt at en pensjonsreform vil tvinge seg fram.

Aktuelt: Putin-kritiker fengslet igjen

Reformforslaget er imidlertid upopulært i befolkningen. I juli hadde 2,9 millioner russere undertegnet en underskriftskampanje mot reformen, og samme måned var det omfattende protester i en rekke russiske byer.

Støtten til Putin, som ikke nevnte pensjonsspørsmålet en eneste gang under valgkampen i mars, falt i juli til 64 prosent, ned fra 80 prosent i mai.

Aktuelt: Russland bekrefter møte med Iran og Tyrkia om Syria

Personvernpolicy