Kontrollkomiteen ber Solberg om svar om Sandbergs mobilbruk

Erna Solberg får en rekke spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Erna Solberg får en rekke spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrollkomiteen på Stortinget ber statsminister Erna Solberg svare på en rekke spørsmål om sikkerhet ved regjeringens mobilbruk i kjølvannet av Sandberg-saken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STORTINGET (ABC Nyheter): En enstemmig komité ble under et møte tirsdag enige om å sende flere spørsmål om Sandberg-saken til Statsministerens kontor.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser i et brev til Erna Solberg til at det i forbindelse med Sandberg-saken ble avdekket flere sikkerhetsbrudd.

I to andre tilfeller har medlemmer av regjeringen tatt med seg tjenestetelefon til risikoområder uten sikkerhetsvurdering, opplyste justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til Stortinget.

Les også: Sandberg tordnet mot norsk presse: – Dere har nærmest henrettet denne kvinnen

Solvik-Olsen og Kvinge Tvedt

  • Høsten 2017 deltok statsråd Ketil Solvik-Olsen sammen med statssekretær Tom Cato Nilsen i Samferdselsdepartementet på veiåpning som involverte korte arrangementer både på norsk og russisk side av grensen. Ved disse arrangementene hadde både statsråden og statssekretæren med seg sin ordinære tjenestetelefon.
  • I mai 2016 gjennomførte statssekretær Petter Kvinge Tvedt i Finansdepartementet en privat reise til Hong Kong og Macao. Regionene ble underlagt Kina i henholdsvis 1997 og 1999. Men siden regionene var visumfrie, vurderte ikke Tvedt dem til å være til et høyrisikoland og tok etter egen vurdering med sin ordinære tjenestetelefon på reisen.

Les også: Universitetslektor etter student-lekkasje: – Beklager, Sandberg

Sandberg raser etter lekkasje fra journaliststudenter: – Fullstendig blottet for etikk

Dette vil komiteen ha svar på

Bahareh Letnes og nærings- og fiskeriminister Per Sandberg var på ferietur i Iran. Bildet ble lagt ut på Sandbergs Facebook-profil. Foto: Privat
Bahareh Letnes og nærings- og fiskeriminister Per Sandberg var på ferietur i Iran. Bildet ble lagt ut på Sandbergs Facebook-profil. Foto: Privat

Blant annet vil komiteen at Erna Solberg svarer på hvilke faglige vurderinger regjeringen har innhentet fra sikkerhetsmyndighetene i tilknytning til Per Sandbergs reiser til Iran og Kina, og hvilke tiltak statsministeren vil iverksette for å hindre lignende sikkerhetsbrudd i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg ber de om PST sin vurdering av risikoen knyttet til at Sandberg tok med seg jobbtelefonen til Kina og Iran.

Komiteen vil også ha svar på hva som førte til at Erna Solberg gikk fra å ha tillit til Sandberg til at hun var enig i at Sandberg burde gå av.

Her er flere av spørsmålene:

* Anses det som sannsynlig at informasjon fra eller kommunikasjon gjennom Sandbergs telefon var tilgjengelig for uautoriserte aktører, eksempelvis iranske eller kinesiske myndigheter, og hvordan og i hvilken grad kan slik tilgang ha påvirket norske interesser, herunder sikkerhetspolitiske, utenrikspolitiske, handelspolitiske og næringspolitiske?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hva var reaksjonen i departementene?»

* Den 1. august 2018 kommenterte statsministeren for første gang Sandbergs Iran-reise. Det var på det tigspunktet offentlig kjent at Sandberg ikke hadde informert SMK om reisemålet, og at han hadde tatt med tjenestetelefon til et høyrisikoland, men statsministeren uttalte likevel «at det er lov å gjøre feil». Den

Artikkelen fortsetter under annonsen
Statsminister Erna Solberg Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

3. august bekreftet Sandberg til Dagens Næringsliv, det som var varslet 8. juni, at hans tjenestetelefon var med på reisen til Kina. Den 8. august uttalte statsministeren at hun fortsatt hadde tillit til Sandberg. Hva var det i tidsrommet frem til Sandbergs avgang som gjorde at statsministeren skjerpet sine uttalelser knyttet til alvorlighetsgraden i saken og til slutt var enig i Sandbergs beslutning om å gå av?

* Hva var reaksjonen i departementene da det ble oppdaget at PSTs råd om reiser til høyrisikoland var brutt ved statssekretær i Finansdepartementet, Petter Kvinge Tvedts, private reise til Hong Kong og Macao?

«Når ble telefonen skiftet ut etter reisen?»

  • Ble PST varslet i etterkant av at avviket var oppdaget?
  • Når ble telefonen skiftet ut etter reisen?
  • Førte dette til endringer i sikkerhetsrutinene i departementene?
  • Når og på hvilken måte skjedde endringene?

* Hva er begrunnelsen for praksisen med at departementene selv kan vurdere sikkerheten ved reiser til høyrisikoland og selv velge å ta med tjenestetelefon til høyrisikoland, til tross for PSTs generelle råd om å la være?

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Har PST vært involvert i sikkerhetsvurderingene knyttet til reisen til statssekretær Kjell Bjørge Freiberg i Olje- og energidepartementet og statssekretær Lisbeth Norman i Helse- og omsorgsdepartementet, eller ble disse gjort av departementene alene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Er Utenriksdepartementets sikkerhetsrutiner for utenlandsreiser utarbeidet i samarbeid med sikkerhetstjenestene?

* Hvilke tiltak vil statsministeren iverksette for å hindre at denne typen sikkerhetsbrudd skjer igjen?

* Komiteen ber om en oversikt over alle kjente brudd på retningslinjene siden 2010. Komiteen ber også om en redegjørelse for hvordan retningslinjene er blitt implementert.

Bakgrunn: Sandberg: – Fikk valget mellom jobben og kjæresten

– Handler egentlig ikke lenger om Sandberg

Per Sandberg trakk seg som fiskeriminister tidligere denne måneden etter at det ble kjent at han mot regelverket tok med seg jobbtelefonen på en privat feriereise til Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne saken handler egentlig ikke lenger om Per Sandberg, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til ABC Nyheter.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) . Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) . Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Sandberg-saken viste at han ikke var et enkelttilfelle. Da er spørsmålet er hva slags sikkerhetskultur det har vært i regjeringen. Vi vil komme til bunns i hva som har skjedd. Det store spørsmålet er om sensitive opplysninger er blitt delt, som for eksempel strategier i handelsspørsmål, sier han videre.

Les også: Solberg med ny Sandberg-smekk

– Vi vil vite hvilke rutiner vi har

Komitéleder Dag Terje Andersen sier det er altfor tidlig å si om komiteen kommer til å åpne sak.

– Komiteen har blitt enige om å sende noen oppfølgingsspørsmål i saken. Nå er det mange spørsmål som allerede er blitt stilt fra Stortingets side og blitt besvart, men vi har i dag diskutert oss gjennom og blitt enige om en rekke spørsmål som skal stilles i den saken, uttalte (Ap) på vei ut av møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ikke opptatt av Per Sandberg i seg selv, men har spurt om oppfølgingen av sikkerheten fra regjeringens side på bakgrunn av Per Sandberg-saken, understreker Andersen.

– Vi vil vite hvilke rutiner vi har, slik at ikke andre land kan få innsyn i dokumenter som er interessante for dem. Det går ikke bare på Norges sikkerhet, men på dokumenter som går på Norges handelsposisjoner og andre dokumenter som en statsråd kan ha i dag på telefonen, med dagens telefonteknologi. Det kan være for eksempel være bakgrunnsnotater før samtaler med andre land, som er interessant informasjon for de landene, utdyper han.

Aktuelt: Sandberg raser etter lekkasje fra journaliststudenter: – Fullstendig blottet for etikk

Reaksjon: Universitetslektor etter student-lekkasje: – Beklager, Sandberg

SE VIDEO: Komiteen vil vite hva Solberg fikk vite etter dette intervjuet