Erna Solberg tar selvkritikk etter feilinformasjon: – Jeg var upresis i forrige høring

Erna Solbergs tar selvkritikk i høringen om objektsikring. Hun innrømmer at hun uttalte seg upresist om status i arbeidet med objektsikring, da hun var i den forrige høringen i mars 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (ABC NYHETER): Opposisjonen anklager Erna Solberg for å ha feilinformert Stortinget. SV mener Solberg har handlet i strid med Grunnloven og at Stortinget har levd i en villfarelse.

Erna Solberg sa regjeringen burde kommunisert bedre, tydeligere og tidligere til Stortinget.

– Jeg ser at jeg har vært upresis i forrige høring om hva som ble feilaktig rapportert og hvordan, og at det ikke ble skilt mellom sikringsstyrker og permanent grunnsikring, sa statsminister Erna Solberg (H)

Det sa hun under den åpne høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget mandag, der Riksrevisjonens kritiske rapport om sikring av samfunnsviktige objekter er tema.

– Jeg tar selvkritikk for at vi burde gitt et mer samlet bilde til Stortinget, sa statsministeren.

Hun fremholder samtidig at feilrapporteringen ikke har hatt noe å si for fremgangen på objektsikring.

SVs Torgeirg Knag Fylkesnes ville ha svar på om statsministerens mente det var en feilinformasjon.

– Det jeg sa var et svar på hvorfor regjeringen ikke hadde full oversikt, så det var ikke spørsmål på hva som var situasjonen, svarte Solberg.

Hun erkjente likevel at det er gikk informasjon som ikke stemmer.

Vi må anerkjenne at det er gjort tydelige forbedringer, understrekte statsministeren.

Stridens kjerne er at Erna Solberg under den forrige høringen i 2017, uttalte at Politidirektoratet hadde meldt grønt om sikringsverdige objekter:

– Når Politidirektoratet melder grønt og det meddeles Stortinget at man er i havn med objektsikring, er det basert på feil informasjon, sa statsministeren den gangen.

Det ble tilbakevist at politidirektør Odd Reidar Humlegård i høringen mandag.

– Det har definitivt vært en feil lenger opp i systemet. Politidirektoratet har visst meget godt hva vi har rapportert om. Objektsikring og sikringsstyrker er to vidt forskjellige ting, sa Humlegård til ABC Nyheter.

Gradvis erkjennelse

– I dag vet vi at gjennomføringen har vist seg langt mer kostnadskrevende og tidkrevende enn først forutsatt. Dette opplyste vi også om i forrige høring. Med den kunnskapen vi nå har, vet vi at det var urealistisk å nå den fastsatte fristen, 1. januar 2015, for alle objekter, sa Solberg.

Hun uttalte at selv om alt hadde gått på skinner, ville det vært umulig å nå fristene.

– Det har vært en gradvis erkjennelse, sa Solberg.

Påstanden om at regjeringen ikke har prioritert objektsikring i 2018-budsjettet er Solberg uenig i.

– På Forsvarssiden er det bevilget 80 milllioner kroner til objektsikring i 2018. I tillegg til dette er det flere andre prosjekter, igangsatt 2015 og senere, som har til hensikt å bedre grunnsikringen, og i 2018 er det planlagt å bruke 260 millioner kroner på disse. På toppen av dette kommer styrking av Heimevernet og NSM, som begge bidrar til styrket objektsikkerhet, på hver sin måte, sa hun.

Statsminister Erna Solberg før åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Erna Solberg sier regjeringen burde kommunisert bedre, tydeligere og tidligere til Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg før åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Erna Solberg sier regjeringen burde kommunisert bedre, tydeligere og tidligere til Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Planer

Hun understreket også at regjeringen tar Riksrevisjonens rapport på alvor.

– Vi tar innover oss den kritikken som er reist fra Riksrevisjonen og signalene fra denne komiteen, sa Solberg.

Videre sa hun seg uenig i at regjeringen ikke prioriterer objektsikkerhet, og viste blant annet til at det er bevilget betydelige pengesummer til beredskapssenteret på Taraldrud og to nye datasentre.

– Og la meg være helt klar: Arbeidet med objektsikring skal prioriteres framover og i kommende statsbudsjetter, sa statsministeren.

Har erkjent feilrapportering

Høyres Svein Harberg erkjenner overfor ABC Nyheter at det er blitt feilrapportert til Stortinget.

– Det som jeg ikke har fått svar på, som sikkert blir avklart senere i høringen, er hvem som har visst hva når. Det er en lang tidslinje her, og det er fortsatt krevende. Det er slik at det er oppklart at det var en feilinformasjon, spørsmålet nå er om det har skapt trøbbel for den videre fremdriften. Det opplever jeg ikke at det har, sier Harberg til ABC Nyheter.

– Men du kan slå fast at det var en feilrapportering?

– Det var definitivt det på et tidspunkt, svarer Høyres representant i komiteen.

Innsikt: Hvorfor kan dette gi regjeringen trøbbel? Fem spørsmål og svar

Humlegård: Politiet har aldri rapporter grønt om objektsikring

Bakgrunnen for feilinformasjonen var at regjeringen i budsjettet for 2016 informerte Stortinget om følgende:

«Samtlige virksomheter i justissektoren har rapportert at skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskrift om objektsikkerhet».

Humlegård avviste at det noen gang var snakk om sikring av objekter. Det var snakk om sikringsstyrker.

– Politidirektoratet har aldri rapportert grønt om objektsikring, fastslo Humlegård overfor ABC Nyheter.

Han sa Politidirektoratet informerte regjeringen om feilen allerede i november, en måneder etter budsjettet for 2016 ble lagt frem i oktober 2015.

– Det har definitivt vært en feil lenger opp i systemet. Politidirektoratet har visst meget godt hva vi har rapportert om. Objektsikring og sikringsstyrker er to vidt forskjellige ting, fortsatte han.

– Regjeringens feilrapportering har ikke hemmet vårt arbeid, la han til.

Dermed avviste han statsministerens påstand i høringen fra 2017.

– Vi rapporterte ikke for hele justissektoren. Vår rapportering var for politiet, og dette handlet kun om status for bruk av sikringsstyrker, sa Humlegård til ABC Nyheter.

Personvernpolicy