Moxnes ber Solberg ta ansvar for feilinformasjon: – Alle kan ikke peke på noen andre

Rødt-leder Bjørnar Moxnes,
Rødt-leder Bjørnar Moxnes, Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Rødt-leder Bjørnar Moxnes forventer at Erna Solberg tar ansvar etter at tidligere justisminister Per-Willy Amundsen avviste at han har gitt Stortinget feil informasjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET (ABC Nyheter): – Per Willy Amundsen virket mest opptatt av å reinvaske seg selv, vektla at han ikke ville uttale seg om tida før sin korte periode som statsråd, og uttalte at «det må dere stille spørsmål til statsministeren om». Det blir interessant å se hva Erna Solberg svarer. Alle kan ikke fraskrive seg ansvaret og peke på noen andre, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Han mener det nå er åpenbart at Stortinget er blitt feilinformert.

– Jeg forventer at høringa nå vil avklare hvem som har ansvaret for at Stortinget ble gitt det feilaktige inntrykket av at objektsikringa var i orden da saken var til behandling i fjor. Det er blitt pekt på Erna Solberg selv, som inntil nylig har skyldt på Politidirektoratet, Ine Eriksen Søreide, som beskyldes for å ha pyntet på sannheten, og dessuten er flere tidligere justisministere fra Frp i søkelyset for sine tidligere uttalelser i saken. Hvem har egentlig ansvaret? spør Moxnes.

Han forventer videre at høringen vil gi svar på om regjeringen "har brukt hemmelighold for å skjule feil og mangler av hensyn til eget omdømme".

– Til slutt forventer jeg at vi nå får se betydelig mer ydmykhet fra statsministeren og regjeringa enn vi har sett i denne saken til nå.

Innsikt: Hvorfor kan dette gi regjeringen trøbbel? Fem spørsmål og fem svar

Amundsen nekter for feilinformering

Amundsen hevdet mandag hardnakket at all informasjon fra Justis- og beredskapsdepartementet under hans tid som statsråd var korrekt.

Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Både under høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen og i møte med journalister etterpå, fastholdt Amundsen at han har gitt et riktig bilde av arbeidet med å sikre politiets objekter og status for å lage planer for sikringsstyrkene.

– Jeg hører dere sier at statsministeren har gitt feil informasjon, men det kan ikke jeg gå god for. Det må statsministeren svare for selv. Jeg har aldri feilinformert Stortinget, sa Amundsen etter høringen.

– All informasjon fra meg har vært rett. Statsministeren har fått korrekt bilde av departementet som jeg kan gå god for.

Amundsen ville ikke ha noen mening om hvordan eller hvorfor statsminister Erna Solberg (H) under fjorårets høring kunne fremstille det som at man var i mål med objektsikring.

Tidligere mandag bekreftet politidirektør Odd-Reidar Humlegård at Politidirektoratet ga beskjed til Justisdepartementet allerede høsten 2015 om at denne fremstillingen var feil.

Solberg uttalte seg feil

Stridens kjerne er at Erna Solberg under den forrige høringen i 2017, uttalte at Politidirektoratet hadde meldt grønt om sikringsverdige objekter:

– Når Politidirektoratet melder grønt og det meddeles Stortinget at man er i havn med objektsikring, er det basert på feil informasjon, sa statsministeren den gangen.

Det ble tilbakevist at politidirektør Odd Reidar Humlegård i høringen mandag.

Bakgrunnen var at regjeringen i budsjettet for 2016 informerte Stortinget om følgende:

«Samtlige virksomheter i justissektoren har rapportert at skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskrift om objektsikkerhet».

Humlegård avviste at det noen gang var snakk om sikring av objekter. Det var snakk om sikringsstyrker.

– Politidirektoratet har aldri rapportert grønt om objektsikring, fastslår Humlegård overfor ABC Nyheter.

Aktuelt: Søreide vedgår dårlig informasjon om beredskap til Stortinget

Personvernpolicy