SV og Ap mener statsministeren har feilinformert StortingetHumlegård: Regjeringen har feiltolket rapportering
Da regjeringen feilinformerte Stortinget i budsjettet for 2016, gjorde politidirektør Odd Reidar Humlegård regjeringen oppmerksom på feilen. – Stortinget har levd i en villfarelse, mener SV.
STORTINGET (ABC Nyheter): – Vi har nå fått bekreftet at Stortinget ble feilinformert. Det er alvorlig og i strid med Grunnloven. Stortinget har fra høsten 2015 og fram til fredag levd i en villfarelse. Det er så alvorlig som det får blitt, sier SVs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, (SV) til ABC Nyheter.
Det samme mener leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen (Ap).
Knag Fylkesnes sier det neste spørsmålet nå er om Solberg og regjeringen bevisst har feilinformert Stortinget.
– Saken er blitt mer alvorlig, slår han fast.
Bakgrunn: Hvorfor kan dette gi regjeringen trøbbel? Fem spørsmål og fem svar
– Basert på feil informasjon
Stridens kjerne er at Erna Solberg under den forrige høringen i 2017, uttalte at Politidirektoratet hadde meldt grønt om sikringsverdige objekter:
– Når Politidirektoratet melder grønt og det meddeles Stortinget at man er i havn med objektsikring, er det basert på feil informasjon, sa statsministeren den gangen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBakgrunnen var at regjeringen i budsjettet for 2016 informerte Stortinget om følgende:
«Samtlige virksomheter i justissektoren har rapportert at skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskrift om objektsikkerhet».
Humlegård: En feil fra regjeringen
Mandag avviste politidirektør Odd Reidar Humlegård at det noen gang var snakk om sikring av objekter. Det var snakk om sikringsstyrker.
– Politidirektoratet har aldri rapportert grønt om objektsikring, fastslår Humlegård overfor ABC Nyheter.
Han sier Politidirektoratet informerte regjeringen om feilen allerede i november, en måneder etter budsjettet for 2016 ble lagt frem i oktoboer 2015.
– Det har definitivt vært en feil lenger opp i systemet. Politidirektoratet har visst meget godt hva vi har rapportert om. Objektsikring og sikringsstyrker er to vidt forskjellige ting, fortsetter han.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Regjeringens feilrapportering har ikke hemmet vårt arbeid, legger han til.
Avviser statsministerens påstand
Dermed avviser han statsministerens påstand i høringen fra 2017.
– Vi rapporterte ikke for hele justissektoren. Vår rapportering var for politiet, og dette handlet kun om status for bruk av sikringsstyrker, sier Humlegård.
Ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård sa POD flere ganger ifra til Justisdepartementet om at budsjettproposisjonen som ble lagt fram i november 2015 inneholdt feil når det gjaldt status for skjermingsverdige objekter.
Den påståtte feilinformasjonen fra Politidirektoratet, som hadde meldt «grønt» om sikringen av skjermingsverdige objekter, var forklaringen på hvorfor regjeringen i budsjettet for 2016 hadde forklart at skjermingsverdige objekter var i henhold til forskriften.
Amundsen rettet ikke opp
Torgeir Knag Fylkesnes utfordret forhenværende justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) på hans rolle i høringen i mars 2017:
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det har kommet fram at statsministeren i forrige høring feilinformerte Stortinget. Lyset var ikke grønt, men rødt. Så fikk vi høre i dag at Politidirektoratet i lang tid hadde sendt inn informasjon til Justis- og beredskapsdepartementet ved flere anledninger om dette. Hva gjorde du som fagstatsråd den gang for å rette opp feilinformasjonen? spurte SV-politikeren.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg registrerte uenighet, men hadde ikke satt meg inn i det som hadde skjedd før min tid. Jeg gikk ikke inn og vurderte hva som hadde skjedd før min tid. Alt jeg informerte Stortinget om, var korrekt, svarte Amundsen.
– Det er åpenbart at Amundsen verken da eller nå skjønte sitt konstitusjonelle ansvar. Har ikke fagstatsråden ansvar for at informasjonen til Stortinget er riktig? sier Torgeir Knag Fylkesnes til ABC Nyheter.
Meldte grønt på sikringsstyrker - innrømmer feil
Allerede i 2014 rapporterte Politidirektoratet med såkalt grønt lys at arbeidet med å lage et samlet planverk for bruk av politiets sikringsstyrker var i mål. Det samme gjentok seg i 2015 – selv om det ikke stemte.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Feilen var og er min, sa Humlegård under den åpne høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Han mener at feilen ble overtolket.
Den grønne statusen ble overtolket da statsminister Erna Solberg (H) viste til at Politidirektoratet hadde meldt grønt status innen justissektoren, ifølge politidirektør Humlegård under høringen om terrorsikring på Stortinget mandag.
– Feil farge, kunne misforstås
Humlegård viste videre til at det i merknadsfeltet fremgikk en noe mer nyansert rapportering.
– Men bruk av farge var feil, og kunne absolutt misforstås, understreket han.
Andersen pekte på at statsministeren formidlet til Stortinget at det var varslet grønt for justissektoren.
– Er det korrekt at det gikk videre enn det dere hadde varslet, og som i utgangspunktet var feil markert fra deres side?
– Ja, vi rapporterte ikke på hele justissektoren, sa Humlegård.
Artikkelen fortsetter under annonsenSVs Knag Fylkesnes forstår ikke hvorfor politidirektøren ikke har klargjort dette før offentlig:
– Hvis du er politidirektør og blir systematisk blir rapport feil, også gir du beskjed men det blir ikke rettet opp, da må det være vanskelig å være politidirektør. Hvorfor gikk han ikke bare ut offentlig? Han har jo også et ansvar overfor Stortinget. Jeg er også kritisk til han handlingsmåte. Feilrapporteringen har fått leve videre, sier Knag Fylkesnes til ABC Nyheter.
Hva er objektsikring?
Med objektsikring menes:
Grunnsikring av skjermingsverdige objekter.
Sikring og beskyttelse av objekter ved bruk av sikringsstyrker fra politiet og Forsvaret ved Heimevernet.
Grunnsikring er sikkerhetstiltak som planlegges, gjennomføres og vedlikeholdes for å beskytte skjermingsverdige objekter etter sikkerhetsloven . Tiltakene skal bestå av en kombinasjon av barrierer (f.eks. gjerder), deteksjon (f.eks. alarmsystem), verifikasjon (f.eks. videoovervåking) og reaksjon (f.eks. vaktstyrker).
Skjermingsverdige objekter er eiendom som må beskyttes mot virksomhet som truer rikets eller alliertes sikkerhet eller andre vitale sikkerhetsinteresser.
Med objekter menes ethvert fysisk objekt som krever sikring og beskyttelse ved bruk av sikringsstyrker fra politiet og Forsvaret. Behovet kan oppstå både i fred, krise og krig, og i forbindelse med anslag og angrep av kriminell eller militær karakter. Objekter omfatter områder og fast og rørlig eiendom, uavhengig av om objektene er offentlige eller private, sivile eller militære. Eksempler på objekter kan være bygninger, strømforsyning, vann og datasentraler.
Sikringsstyrker er personer og enheter fra politiet eller Forsvaret som har til oppgave å beskytte et objekt mot en mulig eller konkret trussel.
Kilde: Faktisk.no