Universitetslektor etter student-lekkasje:  – Beklager, Sandberg

Per Sandberg er forbanna på journaliststudentene som lekket informasjon til Aftenposten.
Per Sandberg er forbanna på journaliststudentene som lekket informasjon til Aftenposten. Foto: Espen Sand / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Universitetslektor Asbjørn Olsen ved OsloMet, som arrangerte forelesningen med Per Sandberg og Letnes, beklager lekkasjene fra studentene. Samtidig er han litt stolt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte tirsdag journaliststudenter på OsloMet for å prate bak lukkede dører. Der åpnet han opp om fortiden og fremtiden.

Et opptak fra møtet ble lekket til Aftenposten, det fikk Sandberg til å reagere.

– Aftenposten bruker altså et hemmelig opptak, fra et lukket arrangement. Her ser vi moralen. Morgendagens journalister går i fotsporene til dagens journalister. Fullstendig blottet for etikk, skriver Sandberg i en SMS til ABC Nyheter, og fortsetter:

– Jeg registrerer at journalistene gaper over alt, og svelger rått. Det er nesten en fryd å se.

Bakgrunn: Sandberg refser journalist-studenter

– Beklager

Universitetslektor Asbjørn Olsen ved OsloMet, som arrangerte forelesningen, beklager overfor Sandberg.

Asbjørn Olsen har jobbet for TV 2 i 20 år, men er nå lektor ved OsloMet. Foto: Tv2
Asbjørn Olsen har jobbet for TV 2 i 20 år, men er nå lektor ved OsloMet. Foto: Tv2

– Jeg beklager til Per Sandberg og Bahareh Letnes, men er samtidig litt stolt av studentene mine. Dette kan tyde på god kritisk antiautoritær innstilling som journalistikken er avhengig av. Men prisen de betaler er tapt tillit og tilgang til disse konkrete kildene. Sånn er gamet, skriver Olsen i en SMS til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til Sandberg og Letnes, gjestet Gjermund Cappelen studentene.

– De to første ønsket ikke presse til stede siden tema blant annet var den personlige opplevelsen av medietrykket. Politiet ønsket heller ikke PR knyttet til Gjermund Cappelen som også var der. Det siste handler vel om sikkerhet for Cappelen antar jeg. Dette formidlet jeg til studentene innledningsvis som en høflig gest da mange studenter begynte å filme. Jeg tenkte at gjestene kanskje ville snu i døra. Men Sandberg ga beskjed om at sosiale medier ikke var noe problem så dette havnet jo kjapt ut på Facebook, skriver Olsen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle gjerne invitert pressen

Ifølge ABC Nyheter sine kilder understrekte Sandberg flere ganger at han ikke ønsket å bli sitert.

Det stemmer ikke ifølge Olsen.

– Kun én gang sa han under foredraget at akkurat dette må dere ikke sitere meg på. Forelesninger på norske universiteter er åpne, men vi er ikke pålagt å markedsføre forelesninger eksternt. Selv skulle jeg gjerne invitert pressen siden dette var en aktuell sak, men denne gangen sto valget mellom interessante gjester eller ingen gjester. Så skal jeg holde noen forelesninger til uka og fortelle studentene hvor viktig det er å ikke være lydig mot lærere og x-politikere - og sørge for - slik de angivelig har gjort nå - å sikre lydopptak og bilder når det skjer interessante ting, skriver Olsen videre.