Nye opplysninger om regjeringens mobilbruk i risikoland

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et nytt brev til Stortinget opplyser justisminister Tor Mikkel Wara om hvordan flere statsråder og statssekretærer har hatt med seg mobilene til risikoland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det supplerende brevet utdyper i detalj hvordan flere av de regjeringsansatte har brukt telefonene sine. Fra før av er det kjent at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og to statssekretærer ikke fulgte reglene da de tok med seg tjenestetelefoner til såkalte høyrisikoland.

Les også: Minst to tilfeller til av risikabel mobilbruk i regjeringen

«Telefonen var i flymodus på russisk side»

I det nye brevet utdyper Wara blant annet hva som skjedde under en veiåpning ved Russland-grensen. På dette tidspunktet hadde Solvik-Olsen og en statssekretær satt telefonene i flymodus for å hindre eventuelle forsøk på spionasje:

«Ved nærmere gjennomgang av telefonregningene går det fram at det er registrert én SMS som er sendt fra statsrådens telefon over russisk mobilnett, samt at det er foretatt én telefonsamtale av kort varighet (ett minutt). Statsråd Ketil Solvik-Olsen opplyser at telefonen var i flymodus på russisk side av grensen og mener at aktiviteten i russisk nett må skyldes at mobilen har slått over på russisk nett da reisefølget nærmet seg den russiske grensen, men fortsatt var på norsk side.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Sandberg sendte 153 SMS-er og hadde 22 telefonsamtaler i Iran

For øvrig informerer Wara om at tidligere politisk rådgiver Hans Christian Kaurin Hansson ved Statsministerens kontor var på en tredagers feriereise til Hongkong i juli 2015.

– Etter egen vurdering benyttet han tjenestetelefon på reisen. Telefonen var i hans varetekt under hele reisen. Da han kom tilbake til kontoret, ble telefonen destruert, skriver Wara.

I det nye opplyses det også at tidligere politisk rådgiver for innvandrings- og integreringsministeren, Espen Teigen, tok med tjenestetelefonen på en privat reise til Thailand julen 2016.

«Denne ble benyttet ved mellomlandinger i Moskva 20.12.2016 og 06.01.2017. Det var i forkant av reisen ikke gjennomført spesielle tiltak.»

Aktuelt: Eksperter: – Mobil-saken er blåst ut av proporsjoner