Måling: Sverigedemokraterna faller kraftig

Partileder Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna går kraftig tilbake på en fersk meningsmåling, men går likevel mot et brakvalg 9. september.
Partileder Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna går kraftig tilbake på en fersk meningsmåling, men går likevel mot et brakvalg 9. september. Foto: Henrik Montgomery / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverigedemokraterna har den siste uken gått sterkt tilbake på et velgerbarometer Novus har utarbeidet for SVT.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbakegangen gjør at det innvandringskritiske, høyreorienterte partiet taper posisjonen som Sveriges nest største parti.

Tilbakegangen er på 2,7 prosentpoeng på én uke, og partiet får en oppslutning på 19,2 prosent. Moderaterna er dermed landets nest største parti med knappest mulig margin og får støtte fra 19,3 prosent av de spurte.

– Sverigedemokraternas tilbakegang henger sannsynligvis sammen med Moderaternas fremgang, og at Moderaterna igjen ses på som et troverdig alternativ for skuffede velgere som vil ha regjeringsskifte, sier Novus-sjef Torbjörn Sjöström.

Aktuelt: – Voldelige grupper fra Sverige kommer hit og blir et problem også her

For øvrig går Socialdemokraterna fram 0,9 prosentpoeng til 25,1 prosent, mens Vänsterpartiet faller tilsvarende til 8,7 prosent, ifølge målingen.

For Kristdemokraterna, som er med i den borgerlige alliansen, er målingen kritisk, og partiet får støtte fra bare 3,5 prosent av velgerne. Sperregrensen i Sverige er på 4 prosent.

Aktuelt: Sverige: Dømte voldtektsmenn ofte født i utlandet