Trumps tidligere advokat sier han vil kjenne seg skyldig i svindel

Advokat Michael Cohen var Donald Trumps personlige advokat.
Advokat Michael Cohen var Donald Trumps personlige advokat. Foto: Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trumps eksadvokat Michael Cohen har orientert en føderal dommer om at han vil erklære seg skyldig på flere tiltalepunkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere medier meldte tirsdag kveld at Cohen skal ha inngått en avtale med føderale myndigheter. Rettsmøtet i New York startet klokka 22 norsk tid tirsdag. AP skriver at Cohen vil erklære seg skyldig i tiltalepunkter som dreier seg om banksvindel, skattejuks og lovbrudd knyttet til valgkampfinansiering.

Cohen var tidligere Trumps personlige advokat og altmuligmann. Han var en lojal støttespiller som en gang skrøt av at han gjerne ville ofre seg, «ta en kule» for presidenten. I juli i år justerte han sin holdning og sier nå at «familie og fedreland kommer først».

Påtalemyndigheten gransker også Cohens rolle i det som antas å være utbetaling av hysj-penger til kvinner som hevdet å ha hatt sex med presidenten, og vurderer om slike utbetalinger utgjør brudd på reglene for finansiering av valgkamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubehagelig nært

En avtale vil kunne få ubehagelige følger for presidenten. Cohen hadde inngående kjennskap til mye av det som foregikk i Trumps nærmeste krets. Helt siden ryktene begynte å svirre om en avtale mellom Cohen og påtalemyndigheten, har Trump hamret løs på sin tidligere forbundsfelle for å svekke hans troverdighet.

CNN meldte i slutten av juli at Cohen sier den amerikanske presidenten visste om møtet med russiske representanter som fant sted i Trump Tower i juni 2016.

Kilder kanalen har snakket med opplyser at Cohen skal være villig til å dele denne informasjonen med spesialetterforsker Robert Mueller, som leder den pågående etterforskningen av påstandene om russisk innblanding i presidentvalget. Samtidig sier kildene at Cohen ikke har noen bevis for påstandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge CNN hevder Cohen å ha vært til stede da Trumps sønn, Donald Trump jr., informerte faren om russernes tilbud om informasjon som kunne være skadelig for daværende presidentkandidat Hillary Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump Tower

Kort tid etter møtte Trump jr., Trumps svigersønn Jared Kushner og den daværende sjefen for Trumps valgkamp, Paul Manafort, den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja i Trump Tower i New York.

Dersom Cohens påstander stemmer strider det med Trump, Trump jr., deres advokater og andre regjeringsmedlemmers gjentatte uttalelser om at Trump ikke visste om møtet før i juli i fjor.

Etter at saken ble kjent sa Trump jr. at han ikke mottok noen viktig informasjon om Clinton på møtet, og at det i hovedsak handlet om andre ting. Veselnitskaja har uttalt at hun aldri har opptrådt på vegne av Russlands regjering.

Ulovlige lån

New York Times skriver at føderale myndigheter gransker lån på over 20 millioner dollar som taxiselskapene Cohen og familien eier, skal ha mottatt. De undersøker om Cohen blant annet oppga feil informasjon om egen formue for å få innvilget lånene, ifølge avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FBI foretok en razzia på Cohens kontor i april etter henvisning fra spesialetterforsker Robert Mueller, som undersøker om Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne om å undergrave Demokratenes kandidat Hillary Clintons valgkamp.

Cohen har ikke lenger noe med presidenten eller administrasjonen å gjøre.

SE VIDEO: Trumps eksadvokat tok opp samtale om betaling av tidligere Playboy-modell