Dansk sentrumsparti krever ny politisk kurs fra sosialdemokratene

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen er ikke noen selvsagt statsministerkandidat for partiets tidligere samarbeidspartnere. Partiet er blant annet blitt kritisert for at innvandringspolitikken ligner på politikken til høyrepopulistiske Dansk Folkeparti.
Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen er ikke noen selvsagt statsministerkandidat for partiets tidligere samarbeidspartnere. Partiet er blant annet blitt kritisert for at innvandringspolitikken ligner på politikken til høyrepopulistiske Dansk Folkeparti. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De Radikale krever ny kurs fra de danske sosialdemokratene hvis partiet skal støtte sosialdemokraten Mette Frederiksen som statsministerkandidat i neste valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det liberale sentrumspartiet krevde tirsdag en skriftlig garanti for en ny politisk kurs fra Socialdemokratiet.

Under partiets sommermøte på Fyn sa politisk leder Morten Østergaard at De Radikale krever innflytelse over politikken både når det gjelder innvandring, utdanning, miljø og økonomi hvis de skal støtte Frederiksens statsministerkandidatur.

Partiet vil også at Socialdemokratiet gjør seg uavhengig av støtte fra Dansk Folkeparti, som er sterkt innvandringskritisk og høyrepopulistisk.

Utspillet kommer i tillegg til flere andre utspill fra partier på venstresiden den siste tiden.

– Stor avstand

Ifølge eksperter viser det at det er stor uenighet mellom partiene som tidligere samarbeidet om en rød regjering. Det kan også bety at det vil ta svært lang tid å forhandle fram en felles regjeringsplattform.

– Vi har tidligere sett at det har tatt uker. De meldingene som har kommet den siste tiden, tyder på at det i hvert fall ikke blir lettere, sier professor Rune Stubager ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist gang rød blokk satt med regjeringsmakten i Danmark, var i årene 2011–2015. Da besto regjeringen av Socialdemokratiet, De Radikale og Socialistisk Folkeparti, men sistnevnte røk ut under en regjeringskrise i januar 2014.

Regjeringen fikk også budsjettstøtte av Enhedslisten, som ligger lenger ut på venstresiden.

Flere statsministerkandidater

I forrige uke varslet Enhedslisten at de for første gang vil lansere en egen statsministerkandidat. Dermed peker partiet på sin egen Pernille Skipper som statsministerkandidat, ikke Mette Frederiksen.

Også partiet Alternativet, som ble stiftet i 2013, har lansert sin egen statsministerkandidat, tidligere kulturminister Uffe Elbæk.

Valg på nytt dansk folketing skal skje innen 17. juni 2019, men det kan også holdes før ettersom det er statsministeren som bestemmer når det skal lyses ut valg.