Irakiske ledere enige om å danne flertallsallianse

Alliansen til sjialederen Moqtada Sadr (midten) som vant det irakiske valget i mai, møtte statsminister Haider al-Abadi søndag til forhandlinger om å danne en flertallsregjering. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix
Alliansen til sjialederen Moqtada Sadr (midten) som vant det irakiske valget i mai, møtte statsminister Haider al-Abadi søndag til forhandlinger om å danne en flertallsregjering. Foto: Karim Kadim / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske ledere sier de har blitt enige om å danne flertallsallianser i håp om å danne regjering, flere måneder etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alliansen til sjialederen Moqtada Sadr som vant det irakiske valget i mai, har slått seg sammen med statsminister Haider al-Abadi i håp om å få flest seter i nasjonalforsamlingen.

Søndag la Iraks høyesterett formelt fram de endelige resultatene fra valgkommisjonen etter at alle stemmesedlene fra valget måtte telles om igjen.

Sadrs allianse sikret seg 54 plasser i nasjonalforsamlingen under valget i mai. Statsminister Haider al-Abadis allianse kom på tredjeplass i valget, med 42 seter.

Den nye alliansen ble bekreftet etter et møte mellom de to i Bagdad søndag, som sier de er åpne for å ta inn flere politiske krefter.

Til tidligere statsminister Nuri al-Maliki (25 seter) og en allianse av tidligere krigere i den sjiamuslimske militsen Hashed al-Shaabi (47 seter), som ledes av Hadi al-Ameri, er også i samtaler med andre politiske krefter om en egen flertallsallianse.

Den som får flest av de 329 setene vil kunne stemme fram landets nye president og begynne prosessen med å danne en koalisjonsregjering.