Bondevik: – Jeg har mistet en venn

Kofi Annan og Kjell Magne Bondevik under markeringen av Oslosenterets tiårsjubileum i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Kofi Annan og Kjell Magne Bondevik under markeringen av Oslosenterets tiårsjubileum i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var veldig trist å høre at Kofi Annan er død. Han var en stor internasjonal leder og en god venn, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bondevik var statsminister samtidig som Annan var generalsekretær i FN.

– Vi ble godt kjent i disse årene. Vi drøftet blant annet Irak-krisen i 2003, og Kofi ble sliten av den bitre uenigheten i Sikkerhetsrådet. Jeg inviterte ham derfor på fottur i Norge, og sammen med våre ektefeller hadde vi flere avslappende dager med vandring i fjellene i Lofoten, sier Bondevik.

Bakgrunn: Kofi Annan er død

De to fortsatte samarbeidet etter at de gikk ut av sine daværende posisjoner, og de har blant annet jobbet sammen for fred og demokrati i Kenya. Annan var en støttespiller for Oslosenteret og var hovedtaler i forbindelse med tiårsjubileet i 2016.

– Sist jeg møtte ham, var på hans kontor i Genève i slutten av mars. Da virket han sprek og i fin form. Vi snakket sammen om utviklingen i land som Syria, Kenya, Etiopia og Eritrea, sier Bondevik.

Ifølge den tidligere statsministeren kunne Annan virke lavmælt, men han utstrålte stor autoritet.

– Verden har mistet en stor leder. Selv har jeg mistet en god venn, sier Bondevik.

SE VIDEO: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er død