Mener enkelte unge Frp-ere er for komfortable

Christian Tybring Gjedde, stortingsrepresentant (Frp) diskuterer høyrepopulismen i Europa under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Christian Tybring Gjedde, stortingsrepresentant (Frp) diskuterer høyrepopulismen i Europa under Arendalsuka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Christian Tybring-Gjedde mener at yngre Frp-politikere kvier seg for å ta opp innvandringsspørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et portrettintervju med Ukeavisen Ledelse sier Christian Tybring-Gjedde at enkelte yngre Frp-politikere kvier seg for å ta opp innvandringsspørsmål, siden de selv har det behagelig i posisjon.

– Regjeringsdeltakelsen har skaffet svært gode og lukrative arbeidsplasser til mange unge Frp-ere som ikke alltid har så mye utdanning og erfaring å skilte med, sier han.

Han mener generelt at folk er livredde for å stå fram og flagge meningene sine, hvis de ikke har ekstremt mye penger, for det har konsekvenser, sosialt og i yrkeslivet.

På spørsmål fra ABC Nyheter svarer Tybring-Gjedde at han er utenrikspolitisk talsperson for Frp, og kun ønsker å uttale seg om utenrikspolitiske spørsmål.

Men han påpeker at 28 prosent av velgere ved siste Stortingsvalg hadde innvandring som viktigste sak. Skatter/avgifter og miljø var henholdsvis nummer to (23 prosent) og tre (20 prosent). Innvandring var viktigste sak for 70 prosent av Frp-velgere, viste en undersøkelse gjort av Institutt for samfunnsforskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forhåpentligvis blir partiledelsen mer opptatt av å få gjennomslag for våre saker. Vi hadde muligens fått vel så mye gjennomslag for sakene hvis vi satt i en vippeposisjon i Stortinget, enn gjennom disse kompromissene mange ikke kjenner seg igjen i.

– Jeg tror regjeringen er i ferd med å innse det, og vil endre noe av sin profil, sier Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet fikk nylig en oppslutning på 10,1 prosent i en måling TV 2 har gjennomført. Det er det laveste partiet har hatt på tre år.

FpU-general uenig

Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets Ungdom, er uenig i at unge Frp-ere kvier seg for å snakke om innvandring.

– Det stemmer rett og slett ikke. Unge Frp-ere som er så heldige at de har fått jobb i regjeringsapparatet er først og fremst ildsjeler som brenner for Frps løsninger enten det handler om skole, eldreomsorg, skatter og avgifter eller innvandring. Det at Frp henter mange unge folk inn i regjeringen viser først og fremst at FpU er en talentfabrikk til Frp, og det er jeg stolt av, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet:

Bjørn-Kristian Svendsrud er formann i Fremskrittspartiets Ungdom. Selv er han utdannet jurist. Foto: FpU
Bjørn-Kristian Svendsrud er formann i Fremskrittspartiets Ungdom. Selv er han utdannet jurist. Foto: FpU

– Er du enig eller uenig i om Frp bør vurdere om partiet kan få større gjennomslag på vippen i opposisjon?

– Mitt inntrykk er at Frp-ere flest er veldig fornøyd med den innsatsen Frp gjør i regjering. Personlig er jeg kjempestolt over alt det vi gjennomfører av politiske løsninger hver eneste dag for å gjøre Norge til et bedre land å bo i. Jeg tror ikke vi skal glemme at Frp hadde 40 år utenfor regjeringskontorene, uten å få til stort i opposisjon. I regjering har vi de siste 5 årene gjennomført reell politikk som betyr noe for folk flest. Jeg er med i politikken fordi jeg ønsker gjennomslag for Frps løsninger, og det får vi innenfor regjeringskontorene, sier Svendsrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre vinner på kutt i formueskatten

Frp-veteran Arne Hillestad mener også at Fremskrittspartiet har fått svært lite gjennomslag for sine saker i regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillestad sa at Frp bør «spørre seg selv» om hva de gjør i regjering uten å få gehør for sin politikk.

Selv om regjeringen har fått gjennomslag for skatteletter, sier Tybring-Gjedde at fokuset bør heller være avgifter som rammer folk flest - for eksempel sukkeravgiften.

– Kutt i formueskatten er det stort sett Høyre vinner velgere på, sier han.

Tybring-Gjedde og Hillestad er ikke de første som har tatt til orde for at Siv Jensen bør vurdere å ta Frp ut av regjering. Regjeringspartnere går høsten i møte i klinsj med hverandre om asylsamarbeid med EU og hvorvidt Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger på forespørsel fra EU, etter at Den europeiske unions råd vedtok en ny migrant-pakke.

Like før ferien sa flere fylkesledere til NRK at saken kan være avgjørende for Frps regjeringsdeltakelse.

I etterkant har Masud Gharahkhani, Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske strateg, reist landet rundt og gjennom 17 fylker for å samle et splittet parti rundt en ny innvandringspolitikk. Migrasjonsutvalget i Arbeiderpartiet skal i august levere rapporten om hva som skal være partiets nye linje.

Forslag han har lansert er strengere politikk rundt familieetablering, statsstøtte til trossamfunn, og større innsats mot sosial kontroll.

– Jeg tror ikke han får flertall for politikken sin, sier Tybring-Gjedde.

Foto: Politisk dagsorden og sakseierskap ved stortingsvalget i 2017 / Institutt for samfunnsforskning
Foto: Politisk dagsorden og sakseierskap ved stortingsvalget i 2017 / Institutt for samfunnsforskning