DSS: Ingen innlogginger da Sandbergs telefon var i Iran

Ingen andre departementer har hatt en telefonpraksis på reiser i høyrisikoland som Fiskeridepartementet under Per Sandberg. Det framkommer av undersøkelsene statsminister Erna Solberg (H) har gjort etter at Sandberg-saken eksploderte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ingen andre departementer har hatt en telefonpraksis på reiser i høyrisikoland som Fiskeridepartementet under Per Sandberg. Det framkommer av undersøkelsene statsminister Erna Solberg (H) har gjort etter at Sandberg-saken eksploderte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke registrert forsøk på innlogginger i regjeringens saksbehandlingssystem i perioden Per Sandberg og tjenestetelefonen hans var i Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsene til Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) viser at det ikke er registrert forsøke på å logge seg inn i saksbehandlingssystemet mens Sandberg var på ferie i Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes.

Det framkommer i et svar statsminister Erna Solberg (H) har gitt på spørsmål fra Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne (MDG) om hvilken kunnskap Solberg hadde om Sandbergs forhold til Letnes og Iran.

Sandberg måtte trekke seg som fiskeriminister da det etter hvert kom fram svært belastende informasjon om brudd på regjeringens sikkerhetsrutiner. Han har spesielt blitt kritisert for å ha hatt med seg tjenestetelefonen til Iran – uten å varsle statsministeren på forhånd om verken reisen eller om at han hadde med seg telefonen.

Sa han hadde lånetelefon

Det samme skjedde da Sandberg var på tjenestereise i Kina i vår. Statsråden tok med seg telefonen uten å varsle noen om det, men hans departement rapporterte til Statsministerens kontor at Sandberg hadde med seg lånetelefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Informasjonen viste seg ikke å stemme. Som redegjort for (…) rapporterte verken statsråden eller andre i departementet som i løpet av reisen fikk kjennskap til at telefonen var med, til sikkerhetsansvarlige i departementet slik departementets retningslinjer tilsier, skriver statsministeren.

Justisdepartementets oversikt fra departementene over mobilbruk i høyrisikoland inneholder ingen andre eksempler som er like alvorlige som Sandbergs tilfelle, framkommer det i Solbergs svar til Bastholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Foss mener Solberg er upresis om terror-rapporten

Ikke data på telefonen

Politiets sikkerhetstjeneste tok hånd om Sandbergs telefon idet han kom tilbake til Norge, og de har den fortsatt for å undersøke om iranske myndigheter kan ha brutt seg inn i den. PST-sjef Benedicte Bjørnland har langt på vei avdramatisert de sikkerhetsmessige konsekvensene av at telefonen ble tatt med til Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men meg bekjent er ikke dette en telefon som har vært bærer av sikkerhetsgradert informasjon. Så det som er grunnleggende nasjonale interesser, det har ikke befunnet seg på den telefonen, sier hun.

DSS har på sin side ikke funnet spor av misbruk i form av innlogginger under Iran-oppholdet. Departementet understreker på sin side at det ikke var lagret data fra saksbehandlingssystemet lokalt på telefonen. Da Sandberg var i Kina, var saksbehandlingssystemet ikke installert på telefonen.

Se video: Tidligere denne uken tok Sandberg et kraftig oppgjør med norsk presse: