Meny

Iran-invitasjon besvart etter beskjed fra Sandberg selv

Harald Tom Nesvik (Frp) overtok nylig som fiskeriminister etter Per Sandberg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Invitasjonen til Per Sandberg om å delta på feiringen av Irans nasjonaldag ble besvart av hans forværelse etter beskjed fra den nå avgåtte fiskeriministeren.

Det kommer fram i et brev til Stortinget fra Sandbergs etterfølger i statsrådsstolen, Harald Tom Nesvik (Frp).

– Invitasjonen til fiskeriminister Per Sandberg til feiringen av Irans nasjonaldag 8. februar 2018 kom i form av et invitasjonskort stilet til statsråden. Invitasjonen ble etter beskjed fra fiskeriministeren besvart av hans forværelse, heter det i det knappe svaret.

Aktuelt: Letnes: – Sandberg ville endre synet på Iran i Norge

Ber om avklaring

Det er næringskomiteens leder, Senterpartiets Geir Pollestad, som ber Nærings- og fiskeridepartementet avklare hvilke vurderinger som ble gjort før det ble takket ja til invitasjonen.

– Det er ønskelig å få vite hvilke hensyn departementet/statsråden vektla før det ble takket ja til å delta på feiringen av den iranske nasjonaldagen, skriver han.

– Det er også ønskelig å vite om næringsministeren var inne i prosessen med å vurdere om NFD skulle være representert på feiringen ved en av sine to statsråder, utdyper Sp-politikeren.

Sandberg trakk seg som statsråd og nestleder i Fremskrittspartiet 13. august. I et brev til Stortinget samme dag skrev han at han har brutt regjeringens varslingsrutiner i forbindelse med reiser til Iran og Kina.

Aktuelt: Sandberg tordnet mot norsk presse: – Dere har nærmest henrettet denne kvinnen

Svar fra Søreide

Pollestad har samtidig fått svar fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på et spørsmål om det er uproblematisk at en statsråd deltar på en feiring av den iranske revolusjonen.

– UDs embetsverk deltar rutinemessig på slike arrangementer på høyt embetsnivå. Fra tid til annen deltar også politisk ledelse, sier Søreide.

– Det har verken under denne eller tidligere regjeringer vært praksis at UD orienteres hvis politisk ledelse i andre departementer deltar på nasjonaldagsfeiringer i regi av utenlandske ambassader i Oslo. Dette er en vurdering som gjøres i hvert enkelt departement, heter det.

Frp-veteran: – Sandberg er ikke til å kjenne igjen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært