Ny strid om olje kan splitte ArbeiderpartietLO-topp legger press på Støre

Jørn Eggum legger kraftig press på Arbeiderpartiet.
Jørn Eggum legger kraftig press på Arbeiderpartiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, advarer Ap-leder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet på det sterkeste mot å endre olje-kompromisset fra landsmøtet i 2017. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Formuleringene om LoVeSe var et kompromiss som inneholdt både vern og konsekvensutredning. Det programmet stilte man til valg på og det er det folk har stemt på. En enstemmig LO-kongress gjorde et liknende vedtak. Mange ville gå lengre, men aksepterte kompromisset. Etter det drev mange av våre valgkamp på dette når vi møtte for eksempel landets industriarbeidere. Jeg har veldig lite lyst å se dem i øynene om Arbeiderpartiet skulle finne på å snu, for å si det slik, sier Eggum til ABC Nyheter.

Sammen med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Fagforbundets leder Mette Nord sitter han i sentralstyret til Arbeiderpartiet.

Holdt på å sprenge Arbeiderpartiet og LO

Spørsmålet om konsekvensutredning av de omstridte områdene utenfor Nordlandskysten holdt på å sprenge Arbeiderpartiet og LO innenfra i 2017, men et kompromiss reddet stumpene på Ap-landsmøtet i april i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landsmøtevedtaket sier at bare en del av de omdiskuterte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) skal konsekvensutredes for mulig oljeboring.

Fakta om LoVeSe

* Diskusjonen om oljeboring i havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har rast siden midten av 1970-tallet.

* Høyre og Frp ønsker oljevirks omhet her.

* Aps landsmøte gikk i april 2017 inn for en tredelt løsning: Utenfor Lofoten skal et belte på 50 kil ometer fra land være petroleumsfri sone. Hele Vestfjorden defineres også s om petroleumsfritt område. Området lengst unna Lofoten, Nordland VI, åpnes for konsekvensutredning. For områdene Nordland VII og Tr oms II skal man vente på oppdatert kunnskap.

* De andre partiene på Stortinget vil ikke ha petroleumsvirks omhet i disse områdene.

* Motstanderne frykter konsekvensene for natur, miljø, fiskerinæring og turisme ved et stort oljeuhell. Tilhengerne mener faren for uhell er svært liten.

* Oljedirektoratet anslår at det finnes 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i de undersøkte hav områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 36 prosent av forek omstene er gass, 64 prosent olje.

Nå er en ny oljedebatt på gang i partiet. Kompromisset kan bli skrotet på det kommende Ap-landsmøtet neste år.

9 av 11 Ap-lag i Lofoten og Vesterålen sier nå nei til konsekvensutredning. I vinter at tilsammen 10 av Aps fylkeslag vedtatt varig vern av LoVeSe.

Snur Ap, er det solid flertall på Stortinget for varig vern. Da er det bare Høyre og Frp som ønsker en konsekvensutredning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Absolutt ingenting nytt

– Fellesforbundet forventer at Ap forholder seg til sitt partiprogram. Det er absolutt ingenting nytt som har skjedd siste året som gjør at partiprogrammet må endres, sier Eggum.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt at ikke noe imot at det nå pågår en debatt i partiet som kan ende med nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, og har er erkjent at det peker mot nei til oljeutvinning i LoVeSe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Fellesforbundet

Fellesforbundet er det største fagforbundet i privat sektor med over 140.000 medlemmer.

Medlemmer fra verkstedindustrien, byggebransjen, treforedling, skog og landbruk, oppdrettsnæringen, tekstil- og konfeksjon, grafisk bransje og hotell- og restaurant.

Fellesforbundet er det nest største forbundet i LO.

– Selvsagt skal man lytte til de som er nærmest og det vil alltid være ulike meninger i landets største parti. Men, og dette er viktig, man skal også lytte til sitt eget partiprogram. Vi forventer at Aps program gjelder i hele stortingsperioden. Derfor synes jeg det er unødvendig at vi har fått denne debatten nå. Det vil være en lang prosess frem mot landsmøtet i 2021 som vil gjøre eventuelle endringer.

Det aller viktigste for industri og næringsliv er forutsigbarhet, mener Eggum.

– Utviklingen av norsk petroleumspolitikk har alltid vært basert på fakta og vært kjennetegnet av kunnskapsinnhenting og gradvis åpning av nye områder. Det har tjent Norge godt. Vi har bygget opp en verdensledende kunnskapsindustri for offshore utvinning av olje og gass fra havbunnen, sier LO-toppen.

Les også: Vannkraft er næringen Frp og Høyre har økt skatten på

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som mest berørt skal vi lytte mest til

Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide beroliger Eggum med at Arbeiderpartiets politikk ligger fast - inntil videre:

Artikkelen fortsetter under annonsen
OLJE: Espen Barth Eide (Ap). Foto: ABC Nyheter
OLJE: Espen Barth Eide (Ap). Foto: ABC Nyheter

– Vårt vedtak i saken ble gjort på landsmøtet i 2017. Arbeiderpartiets gjeldende politikk er å gå inn for konsekvensutredning i Nordland VI. Vi konstaterer at Solberg-regjeringen både i 2013 og igjen i 2017 har lagt saken død for hele stortingsperioden. Regjeringen legger dermed ikke opp til noen beslutning om dette de nærmeste årene, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

Han mener det er helt normalt at Arbeiderpartiet igjen tar debatten om LoVeSe.

– Vi ser at debatten om hvordan området skal forvaltes i det lange løp går lokalt hos oss, og at flere fylkes- og lokallag gjør nye vedtak. Det er helt normalt med debatt om politiske saker i Arbeiderpartiet, det er slik politikken vår utvikler seg. Det er derfor naturlig at den politiske debatten går fram mot fremtidige landsmøter, både om denne og andre politiske saker. Vi legger naturligvis særlig vekt på å lytte til de som er mest berørt, sier Ap-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier partiet vil sikre oljenæringen rammebetingelser som gjør at de kan fortsette med langsiktige investeringer.

– Oljen og gassen på norsk sokkel er verdifulle ressurser som tilhører fellesskapet og legger en viktig del av grunnlaget for arbeidsplasser og inntekter til velferd over hele landet. Arbeiderpartiet vil sikre oljenæringen rammebetingelser som gjør det mulig å opprettholde kompetanse og gjøre langsiktige investeringer. Det er også viktig å merke seg at til tross for at Høyre og FrP nå for andre periode på rad legger konsekvensutredning av LoVeSe død, så har det blitt åpnet nye områder andre steder og letevirksomheten fortsetter. Senest i juni gikk Arbeiderpartiet inn for utbygging av Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Arbeiderpartiet stiller strenge krav til at norsk olje- og gassvirksomhet ytterligere reduserer utslippene fra egen virksomhet, i tråd med Paris-avtalen.