Frp-lederen vil ikke lenger mene noe om Sverigedemokraterna– Siv Jensen må glatte over de interne spenningene

ENDRING: Frp-leder Siv Jensen.
ENDRING: Frp-leder Siv Jensen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har Siv Jensen tatt kraftig avstand fra omstridte Sverigedemokraterna, men nå vil hun ikke mene noe. – Det har skjedd en normalisering av høyrepopulistene, mener statsviter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2014 kalte Siv Jensen Sverigedemokraternas fremgang et «sykdomstegn» og følte et behov for å markere tydelig avstand til partiet hun mente var fundert på nazisme. I dag er tonen en annen.

– Jeg har ikke behov for å mene noe om dette partiet eller valget i Sverige, sa Siv Jensen til ABC Nyheter onsdag.

Les hele saken: – Sverige har manglet en åpen debatt

I flere år har Frp jobbet for å ta avstand fra Sverigedemokraterna og avvist stempelet som søsterparti, men i sommer tok tidligere justisminister Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde til orde for et samarbeid.

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna er i sterk vekst.

Til nå har partiet vært uglesett og utfryst av andre svenske partier i Riksdagen.

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene at Sverigedemokraterna ser ut til å få 22,5 prosent av stemmene ved valget 9. september. Det vil i så fall gjøre partiet til landets nest største, knapt bak Socialdemokraterna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I intervjuet med ABC Nyheter onsdag ville ikke Jensen ta avstand fra partiet, men påpekte at det er ideologiske forskjeller.

Aktuelt: Politisk jordskjelv etter flørt med Sverigedemokraterna

Statsviter: Siv Jensen normaliserer Sverigedemokraterna

Fakta om Sverigedemokraterna

* Svensk parti som definerer seg som sosialkonservativt og nasjonalistisk, men omtales som høyreradikalt og fremmedfiendtlig av motstanderne.

* Grunnlagt i 1988. Blant tidligere medlemmer og grunnleggerne hadde flere bakgrunn fra høyreekstreme og rasistiske miljøer. Partiet har de siste årene gjort mye for å distansere seg fra disse, men har fastholdt at islam er en trussel mot det svenske samfunnet.

* Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

* SD fikk 12,9 prosent av stemmene i valget i 2014. På et gjennomsnitt av meningsmålingene nå ser partiet ut til å få 22,5 prosent av stemmene i valget 9. september.

* SD er Riksdagens tredje største parti med 49 av 349 representanter. Partiet er på vippen mellom de to blokkene i Riksdagen. Ingen av de andre partiene har villet samarbeide med partiet.

(Kilde: NTB, val.digital)

– Uttalelsene er et tegn på normalisering av det høyrepopulistiske partiet, som tidligere har slitt med å bli akseptert av partier i andre land, sier statsviter Anders Ravik Jupskås ved UiO til ABC Nyheter.

Han har undersøkt politiske fenomener som høyreekstremisme og populisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 skrev han doktorgradsavhandling om Frp.

– Tidligere er Sverigedemokraterna blitt betraktet som et politisk utskudd med høyreekstreme røtter, i likhet med Nasjonal Front i Frankrike. Partiet er blitt uglesett, men så har mange sett over tid at de er blitt mindre ekstreme og samtidig blitt en betydningsfull politisk aktør, sier Jupskås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Normaliseringen av høyrepopulistiske partiet har funnet sted i alle europeiske land, ifølge statsviteren.

Han sier uttalelsene til Jensen ikke tyder på at hun ikke går god for partiet, men mener Frp-lederen fremstår «mindre avvisende og stemplende».

– Det minner om utviklingen i de andre nordiske landene. Dansk Folkeparti avviste Sverigedemokraterna frem til 2010 og Sannfinnene frem til 2014. Siv Jensen gjør litt det samme som Pia Kjærsgaard (leder i Danske Folkeparti frem til 2012, journ. anm.) gjorde da hun gjestet Sverigedemokraterna i 2010. Hun brukter først og fremst tiden på å kritisere media og etablerte partier for måten de håndterer Sverigedemokraterna, og kritiserer de etablerte partiene for å ikke ta innvandringsdebatten, sier Jupskås.

Han sier uttalelsene kan være en utvikling i hvordan Frp forholder seg til høyrepopulistiske partier i Skandinavia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Anders Ravik Jupskås. Foto: UiO
Anders Ravik Jupskås. Foto: UiO

– Frp har vært et tydelig unntak fra de andre nordiske høyrepopulisitske partiene. Dansk Folkeparti, Sannfinnene og Sverigedemokraterna har samarbeidet mer og mer, mens Frp ikke har innledet noe samarbeid med noen av dem. Istedenfor har de sammenliknet seg med konservative høyrepartier som er innvandringskritiske, for eksempel danske Venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke dette bare handler om å prøve å sole seg i glansen av de etablerte høyrepartiene, men at elitene i Frp føler seg mer ideologisk like høyrepartiene. De har en mer lik økonomisk politikk, sier Jupskås.

Det er det samme Siv Jensen pekte på i intervjuet med ABC Nyheter onsdag.

– Vi har et klart annet ideologisk utgangspunkt enn Sverigedemokratiene. Frp ble til i kampen mot offentlige inngrep og høye skatter og kjempet for en mindre stat, mens de ligger langt til venstre for Frp, sa Frp-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frp har den liberalistiske arven fra Anders Langes dager som er blitt værende, forklarer Jupskås.

– Er blitt mer moderate

Samtidig som Jupskås påpeker en normalisering av høyrepopulister, sier han Sverigedemokraterna er blitt mer moderate enn de var.

– Men den prosessen har skjedd tidligere enn normaliseringen. Bruddet skjedde da Jimmie Åkesson ble leder, og partiet gikk fra det høyreekstreme til mer høyrepopulistisk, sier statsviteren.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery / Tt / NTB scanpix
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery / Tt / NTB scanpix

I Sverige pågår det i valgkampen en debatt om hvordan de borgerlige partiene skal forholde seg til Sverige.

– Debatten i Sverige går på hvor lenge skal historien hefte med partiet. Partiet legger ikke skjul på fortiden, men mener det er en avsporing av debatten, sier han.

Jupskås sier Siv Jensen må balansere mellom de ulike fløyene i partiet.

– I likhet med andre partier har Frp fløyer. Fire fløyer som er tydelig; liberalistene, de kristenkonserative, lov og orden-sosialdemokrater og nasjonalistene. Jensen hører hjemme blant liberalistene, men som partileder må hun glatte over de interne spenningene, sier Jupskås.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Jupskås viste en medlemsundersøkelse i 2016 at 40 prosent har innvandring som viktigste sak.

– Det er en grunn til at det er naturlig å sammenlikne seg med Sverigedemokraterna. I tillegg satser partiet på kriminalitetsbekjempeslse og eldreomsorg, som er midt i kjernen av det Frp fronter. Partieliten i Frp har en økonomisk politikk som er mer lik Moderaterna (Høyres søsterparti, journ. anm), forklarer Jupskås.

Omstridt valgkamp

I 2010 presenterte Sverigedemokraterna en film, som fikk sterk kritikk.

Den omstridte filmen viste en eldre kvinne som løper om kapp til statskassen med en flokk innvandrerkvinner i burka. Svensk TV 4 nektet å vise den. Kanalen mente valgfilmen var i strid med svensk lov fordi den hetset muslimer.

– Den filmen kunne ikke dagens Sverigedemokraterna laget, sier Jupskås.

2010: Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson presenterte partiets valgfilm der en ensom pensjonist med rullator jages av kvinner i burka. Foto: Fredrik Persson / NTB scanpix
2010: Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson presenterte partiets valgfilm der en ensom pensjonist med rullator jages av kvinner i burka. Foto: Fredrik Persson / NTB scanpix

Men i år er det også blitt bråk rundt en valgkampvideo. I en over to timer lang dokumentar, laget av partiet, tar de for seg Socialdemoktraternes historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverigedemokratene hevder i videoen at svenske sosialdemokrater inspirerte Hitlers folkemord.

– Det er ingen hemmelighet at det fantes sterke antisemittiske strømninger og tanker om rase i Sverige på 30-tallet. Men at Sverigedemokratene, et rasistisk parti i dagens samfunn, forsøker å legitimere sin politikk gjennom å løfte dette fram, er absurd, sa Sosialdemokratenes partisekretær Lena Rådström Baastad til ABC Nyheter.

Les hele saken: – Uhistorisk og dypt støtende

SE UTKLIPP FRA DOKUMENTAREN: