Meny

– Skandale at utenriksministeren ikke reagerer på kapring av norsk skip

FØR KAPRINGEN: Norske «Kårstein» i havn før det ble brutalt raidet av israelsk marine i internasjonalt farvann.
FØR KAPRINGEN: Norske «Kårstein» i havn før det ble brutalt raidet av israelsk marine i internasjonalt farvann. Foto: Ship to Gaza

29. juli kapret Israels marine det norske skipet «Kårstein» i internasjonalt farvann. En drøy uke etter har Norge ennå ikke protestert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rødt og SV reagerer på manglende protester fra Norge på det de ser som Israels ulovlig kapring av et norsk skip i internasjonalt farvann, hvor israelerne attpåtil brukte vold mot mannskapet på det norske skipet.

Skipet de sikter til er «Kårstein», som i regi av organisasjonen Ship to Gaza ønsket å frakte medisiner inn i den palestinske Gaza-stripen, som isoleres av Israel og Egypt.

Lenge før de nådde israelsk farvann, ble de bordet og deler av mannskapet brutalt banket opp. Eiendelene deres ble konfiskert av den israelske marinen.

– Det er skandaløst at regjeringa enda ikke har kommet med en klar og tydelig fordømmelse av dette, sier Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

– Båten befant seg på dette tidspunktet nærmere Egypt enn Israel, påpeker SV-leder Audun Lysbakken i et skriftlig spørsmål til utenriksminister Ine Eriksen Søreide om lovligheten av det som skjedde.

KrFs Hans Fredrik Grøvan, som leder Israels venner på Stortinget, mener derimot at Israel i dette tilfellet hadde rett til å gå til aksjon i internasjonalt farvann.

Rundt grøten?

– Det er utenriksministerens jobb å sikre at norske interesser og rettigheter ivaretas internasjonalt. Når utenriksministeren ikke kommer med en klar fordømmelse av denne aksjonen, så sender det også et signal om at andre land kan kapre norske skip i internasjonale farvann, uten at det får konsekvenser. Det er svært uheldig for en sjøfartsnasjon som Norge, mener Moxnes.

Han krever at utenriksministeren eller statsministeren «slutter å gå rundt grøten og kommer med en kraftig fordømmelse av Israels kapring av det norske skipet.»

Utenriksministeren har så langt ikke strukket seg lenger enn å ville undersøke hva Israel mener om saken.

Norges Rederiforbund ønsker ikke å uttale seg om det prinsipielle i kapring av norske skip i internasjonalt farvann, og henviser ABC Nyheter til Utenriksdepartementet.

UD fortsatt uten innsigelser

Utenriksdepartementet viser til Ine Eriksen Søreides svar sendt til Audun Lysbakken onsdag ettermiddag, på spørsmål fra ABC Nyheter om følgende:

  • Hun nå har protestert overfor Israel på bordingen av det norskregistrerte Ship to Gaza i internasjonalt farvann?
  • Hva hun sier til israelske militæres voldsbruk mot mannskap på et norsk skip i internasjonalt farvann?
  • Om hun har krevd at Israel leverer tilbake eiendeler til mannskapet som de beslagla?
  • Hvor alvorlig hun ser på signaleffekten av at Norge som skipsfartsnasjon på så lang tid ikke har reagert på angrepet på et norsk skip i internasjonalt farvann?

Av utenriksministerens

svar til Lysbakken

framkommer det ingen protest:«Samme dag som Israel oppbrakte det norske skipet Kårstein ba vi israelske myndigheter klargjøre hendelsesforløpet. Vi etterspurte samtidig på hvilket grunnlag de mente seg berettiget til å gripe inn overfor fartøyet.

I mine møter med Israels statsminister Netanyahu og andre representanter for israelske myndigheter sist søndag tok jeg i tillegg opp meldingene fra mannskapet om overdreven maktbruk. Jeg understreket viktigheten av at disse spørsmålene besvares så raskt som mulig.», heter det der.

Truet, banket og tråkket på flagget

En av av mannskapet på Kårstein, 70 år gamle Arne Birger Heli, forteller i innlegg og intervjuer at Ship to Gaza endte med juling, plyndring og drapstrusler.

– Vi var forberedt på å bli stoppet, men ikke plyndret, sier sosionomen Heli til bladet Fontene.

I et innlegg i Klassekampen forteller han at soldatene slo ham i ansiktet (jeg er 70 år gammel) og truet ham til å starte motoren som kapteinen hadde slått av.

«Jeg tar imidlertid kun ordre fra min egen kaptein. Da skrek en soldat (ordrett): if you do not start that fucking engine, your captain will suffer a lot!», skriver Heli. Han fikk i gang maskinen.

«Likevel ble kapteinen utsatt for omfattende vold. Han ble også truet med at de kunne «gjøre ham til martyr, slik de gjorde med palestinerne». Senere gikk en soldat fram til masta, røsket ned det norske flagget, ... kastet det på dekk og tråkket på det.», beretter Heli.

KrF: Israel i sin fulle rett

GODKJENNER: KrFs Hans Fredrik Grøvan leder Israels venner på Stortinget. Han mener Israel hadde full rett til å kapre Ship to Gaza i internasjonalt farvann. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GODKJENNER: KrFs Hans Fredrik Grøvan leder Israels venner på Stortinget. Han mener Israel hadde full rett til å kapre Ship to Gaza i internasjonalt farvann. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kristelig Folkepartis Hans Fredrik Grøvan mener Israel var i sin fulle rett til å borde Ship to Gaza utenfor sine egne farvann.

– Regelverket er sånn at i forbindelse med et territorium knyttet opp til et land som er i internasjonal konflikt, har land lov til å iverksette den type regler, sier Grøvan til ABC Nyheter.

– Også i internasjonalt farvann?

– Når det var kjent at målet var Gaza, har vi fått bekreftet fra eksperter at et land i slike tilfeller der formålet er kjent, har rett til å gripe inn internasjonalt farvann.

– Jeg opplever at Israel har hjemmel for å gjøre dette og at det ikke er grunn til å reagere på inngripenen, legger han til.

– Hva syns du om de israelske soldatenes brutalitet som mannskapet forteller om?

– Norsk UD har bedt om å bli informert om hva som egentlig skjedde. Jeg vil avvente min reaksjon til Norge har fått fyllestgjørende informasjon fra israelske myndighet.

– Israelske soldater stjal klokker og andre personlige eiendeler, som ikke har blitt levert tilbake. Hvordan vurderer du det?

– Detaljer i dette har jeg ikke oversikt over. Jeg regner med at de ordner opp så personlige eiendeler blir tilbakeført, sier Grøvan.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:33 E18 mot Sverige stengt etter bilbrann06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:16 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 En uke med full bompengestrid for regjeringen05:51 Rekordmange ran i europeisk feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder
Siste nytt
06:33NorgeE18 mot Sverige stengt etter bilbrann06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:16NorgeKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53NorgeEn uke med full bompengestrid for regjeringen05:51VerdenRekordmange ran i europeisk feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51NorgeMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08NorgeIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38NorgeBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder
Populært