Valget i SverigeSiv Jensen vil ikke lenger mene noe om Sverigedemokraterna

Fremskrittspartileder Siv Jensen har tidligere tatt avstand fra Sverigedemokraterna. Her partiets leder Jimmie Åkesson.
Fremskrittspartileder Siv Jensen har tidligere tatt avstand fra Sverigedemokraterna. Her partiets leder Jimmie Åkesson.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2014 kalte Siv Jensen Sverigedemokraternas fremgang et «sykdomstegn» og markerte tydelig avstand til partiet hun mente var fundert på nazisme. I dag er tonen en annen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke behov for å mene noe om dette partiet eller valget i Sverige, sier Siv Jensen til ABC Nyheter.

9. september går svenskene til valg. Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) er i sterk vekst.

Det største spenningsmomentet i valget er hvor stor oppslutning Sverigedemokraterna får, og ikke minst hvordan de øvrige partiene vil forholde seg til dem etter valget.

Til nå har partiet vært uglesett og utfryst av andre svenske partier i Riksdagen.

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene viser at Sverigedemokraterna ser ut til å få 22,5 prosent av stemmene. Det vil i så fall gjøre partiet til landets nest største, knapt bak Socialdemokraterna.

Aktuelt: Politisk jordskjelv etter flørt med Sverigedemokraterna

Frp-Siv i 2014: – Et sykdomstegn

Partileder Siv Jensen (Frp) kalte partiets oppslutning under det svenske riksdagsvalget i 2014 for et sykdomstegn, og sa samme år at partiet var stiftet som et rent fremmedfiendtlig parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette uttalte Jensen i 2014:

– Jeg ser på Sverigedemokraternas oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning. Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sa Jensen.

Aktuelt: Sverigedemokrater til kamp mot «vrangbilde»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-Siv i 2010: – Fundert på nazisme

I 2010 avviste hun alle sammenlikner med partiet overfor NRK.

Fakta om Sverigedemokraterna

* Svensk parti som definerer seg som sosialkonservativt og nasjonalistisk, men omtales som høyreradikalt og fremmedfiendtlig av motstanderne.

* Grunnlagt i 1988. Blant tidligere medlemmer og grunnleggerne hadde flere bakgrunn fra høyreekstreme og rasistiske miljøer. Partiet har de siste årene gjort mye for å distansere seg fra disse, men har fastholdt at islam er en trussel mot det svenske samfunnet.

* Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

* SD fikk 12,9 prosent av stemmene i valget i 2014. På et gjennomsnitt av meningsmålingene nå ser partiet ut til å få 22,5 prosent av stemmene i valget 9. september.

* SD er Riksdagens tredje største parti med 49 av 349 representanter. Partiet er på vippen mellom de to blokkene i Riksdagen. Ingen av de andre partiene har villet samarbeide med partiet.

(Kilde: NTB, val.digital)

– Fremskrittspartiet ser ikke noen grunn til å alliere seg med det partiet, og vi har veldig lite til felles med dem. Dette er et nasjonalistisk parti, Fremskrittspartiet er et liberalistisk parti, sa Jensen til NRK.

Jensen sa videre hun oppfatter Sverigedemokraterna som et «ett-saks-parti» fundert på nasjonalisme og nazisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har Fremskrittspartiet over hodet ikke noe behov for å identifisere seg med. Vi identifiserer oss i mye større grad med Moderaterna og det danske Venstre. Jeg kjenner ikke SD særlig godt, og har ikke noe behov for å bli bedre kjent med dem heller, fortsatte hun.

I flere år har Frp jobbet for å ta avstand fra Sverigedemokraterna og avvist stempelet som søsterparti, men i sommer tok tidligere justisminister Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde til orde for et samarbeid.

– De ønsker å bevare svensk kultur og fellesskap, på samme måte som vi ønsker å bevare den norske nasjonalstaten, sa Tybring-Gjedde til NRK.

VIL HA SAMARBEID:Per Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde (begge Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA SAMARBEID:Per Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde (begge Frp). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frp-Siv i 2018: – Ikke noe behov for å mene noe om dette partiet

Siv Jensen bruker overfor ABC Nyheter i dag langt mildere ord om det omstridte, svenske partiet.

– Jeg har ikke behov for å mene noe om dette partiet eller valget i Sverige. Men jeg forstår tilnærmingen mange har til dette. Sverige har ikke partier som åpent har tatt debatten om innvandring og integreringspolitikk, og flere bydeler er blitt ødelagt av den naive svenske innvandringspolitikken. Det tror jeg kan forklare dette partiet sterke fremgang. I Norge har vi derimot gått fra ikke å ville diskutere disse innvandring til at Frp har fått gjennomslag for betydelige innstramminger, sier Siv Jensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om hun står for uttalelsene i 2014, svarer Jensen:

– Analysen i dag er den samme. Sverige har manglet en åpen debatt om innvandringspolitikk. Det rommet har Sverigedemokratene fylt, og det jeg tror jeg forklarer partiets vekst og tilnærmingen mange har til partiet. I Norge har vi derimot gått fra ikke å ville diskutere disse innvandring til at Frp har fått gjennomslag for betydelige innstramminger. Jeg har ikke gjort noen ny vurdering av hvor like eller ulike vi i dag all den tid vårt ideologiske utgangspunkt er så utrolig forskjellig.

– Hva mener du om et samarbeid?

– Frp har ikke formalisert samarbeid med noen andre partier, og vi har et klart ulikt ideologisk utgangspunkt enn Sverigedemokratiene. Frp ble til i kampen mot offentlige inngrep og høye skatter og kjempet for en mindre stat, mens de ligger langt til venstre for Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Sverigedemokraterna like store som Moderaterna

Omstridt valgkamp

I 2010 presenterte Sverigedemokraterna en film, som fikk sterk kritikk.

2010: Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson presenterte partiets valgfilm der en ensom pensjonist med rullator jages av kvinner i burka. Foto: Fredrik Persson / NTB scanpix
2010: Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson presenterte partiets valgfilm der en ensom pensjonist med rullator jages av kvinner i burka. Foto: Fredrik Persson / NTB scanpix

Den omstridte filmen viste en eldre kvinne som løper om kapp til statskassen med en flokk innvandrerkvinner i burka. Svensk TV 4 nektet å vise den. Kanalen mente valgfilmen var i strid med svensk lov fordi den hetset muslimer.

Også i år er det blitt bråk rundt en valgkampvideo. I en over to timer lang dokumentar, laget av partiet, tar de for seg Socialdemoktraternes historie.

Sverigedemokratene hevder i videoen at svenske sosialdemokrater inspirerte Hitlers folkemord.

– Det er ingen hemmelighet at det fantes sterke antisemittiske strømninger og tanker om rase i Sverige på 30-tallet. Men at Sverigedemokratene, et rasistisk parti i dagens samfunn, forsøker å legitimere sin politikk gjennom å løfte dette fram, er absurd, sa Sosialdemokratenes partisekretær Lena Rådström Baastad til ABC Nyheter.

Les hele saken: – Uhistorisk og dypt støtende

SE UTKLIPP FRA DOKUMENTAREN: