Sandberg innrømmer ny mobiltabbe – tok med jobbtelefon til Kina

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) tok også med jobbtelefonen på en reise til Kina, og innrømmer at det var feil. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) tok også med jobbtelefonen på en reise til Kina, og innrømmer at det var feil. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) innrømmer nå at han også tok med jobbmobilen på en reise til Kina i mai i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandbergs feriereise til Iran er blitt kraftig kritisert fra flere hold . Han unnlot å varsle Statsministerens kontor på forhånd slik reglene tilsier, og i tillegg tok han med seg jobbtelefonen. Det siste innebærer ifølge flere eksperter en betydelig sikkerhetsrisiko.

Nå innrømmer Sandberg overfor Dagens Næringsliv at han også hadde med seg – og brukte – jobbtelefonen på en reise til Kina sist i mai i år.

– Ja, det var nok en feil, skriver Sandberg i en SMS til avisen.

Ifølge de åpne trusselvurderingene fra E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fremheves Russland, Kina og Iran som land som aktivt utfører spionasje mot Norge. Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier til DN at Kina regnes som et høyrisikoland.

Sikkerhetsekspert: – Naivitet og dumskap på et nivå som ikke burde være lov

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppgitt partikollega

Sandbergs Iran-besøk fikk blant annet partikollega Christian Tybring-Gjedde til å uttale følgende fredag:

– Jeg er overrasket over at statsministeren så raskt konkluderte med at det er lov til å gjøre feil. Det må jo være en eller annen grense for hvor stor feil man kan gjøre.

I en kronikk fredag fastslår Sandberg at hans Iran-ferie ikke endrer noen ting.

– Selv om jeg mener det er vakre omgivelser i Iran og at jeg har møtt mange flotte mennesker, betyr ikke det at jeg støtter det iranske regimet. Jeg, Frp og regjeringen er kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt den omfattende bruken av dødsstraff. Vi er også kritiske til Irans rolle i flere av konfliktene i regionen. Dette er iranske myndigheter fullt klar over. Denne politikken ligger fast, skriver Sandberg.

– Min feriereise endrer ikke Iran, Frp eller noens politikk overfor prestestyret. Men på sikt vil økt handel, teknologi og besøk tvinge selv den verste despot i kne.

Aktuelt: Raja: – Per Sandberg har mye å lære bort til Per-Willy Amundsen