Utøya 2018: AUF-ledernes krav til Jonas Gahr Støre

Partileder Jonas Gahr Støre kommer til å bli møtt med en rekke krav fra AUF når han besøker årets sommerleir på Utøya.
Partileder Jonas Gahr Støre kommer til å bli møtt med en rekke krav fra AUF når han besøker årets sommerleir på Utøya. Foto: Lene Sørøy Neverdal / Dagsavisen

Fylkeslederne i AUF mener Arbeiderpartiet svikter i innvandrings- og klimapolitikken. Nå krever de handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene og mange mener partiet fortsatt er i en dyp krise. En av dem er Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen og tidligere statssekretær i partiet. Mandag uttalte hun følgende til NRK:

– Det er trist at Arbeiderpartiet ikke klarer å finne sin plass i samfunnet i dag. De klarer ikke å samle seg om et politisk prosjekt.

Les også: Jens Stoltenberg: – Hatet stikker dypere enn vi forestilte oss

Dagsavisen har kontaktet flere fylkesledere i AUF som nå er klare for den årlige Utøya-leiren og spurt om hva som skal være Arbeiderpartiets prosjekt og politikk i tida framover. Lederne mener fortsatt at Jonas Gahr Støre er rett mann til å lede partiet ut av krisen, samtidig er de klare på at politikken må endres radikalt på en rekke områder.

Innvandring og klima

Trøndelag AUF sender sin største delegasjon til Utøya noensinne. Leder Julie Indstad Hole (22) forteller at de skal løfte spørsmål knyttet til innvandrings- og asylpolitikk og stille en rekke krav til Støre.

– Ap har i for stor grad vært opptatt av å forsvare systemet, ikke menneskene. Vi må ta vare på retten til å søke asyl som både regjeringspartiene og politikere innad i Ap utfordrer hver eneste dag, sier Hole.

Hun mener den største utfordringen til Arbeiderpartiet er å finne ut av hva som skal være partiets politiske prosjekt.

– Hva skal være våre svar når ulikhetene øker, flere barn vokser opp i fattigdom og flere unge faller utenfor? For at Ap igjen skal reise seg som et stort og bredt folkeparti, må vi gi folk svar på utfordringene de kjenner på i hverdagen, sier Hole.

Les også: Asyl-utspill har utsatt Aps arbeid med ny migrasjonspolitikk

– Kan ikke dilte etter

Hun mener også at partiet ikke må «dilte etter» partier på høyresiden i innvandringspolitikken.

– Ute i Europa er det partiene på ytre høyre som kommer med svarene i innvandringspolitikken. Da kan ikke Arbeiderpartiet dilte etter, verken i Europa eller her hjemme. Vi må utforme en politikk som er basert på våre verdier.

Partiledelsen må lytte til grasrota og AUF og finne tilbake til verdiene som handler om solidaritet og at vi tar vare på de svakeste, sier Hole.

Fylkeslederen i Trøndelag mener Støre er rett mann til å løfte partiet.

Det samme mener Thuva Livsdatter Øverås (21), fylkesleder i Oslo. Samtidig synes hun det er et vanskelig spørsmål.

– Jeg er ikke den eneste som er frustrert over hvordan ting er i partiet nå, men det er for enkelt å skylde på én person. Støre har fått mye kritikk, men han kan definitivt være rett mann. Det forutsetter at han ikke får panikk og velger populistiske løsninger. Vi må gå tilbake til grunnverdiene. Støre har gjort mye bra tidligere, men som partileder har han ikke vist sitt fulle potensial ennå.

Les også: Støre: – Burde ha vist større åpenhet rundt min økonomi

Oljepolitikken

Alle fylkeslederne Dagsavisen har snakket med mener Arbeiderpartiet må bli tydeligere i klimapolitikken. Hole mener Arbeiderpartiet må gjøre det klart én gang for alle at partiet er for varig vern av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Flere trekker fram at klimapolitikk også handler om å vise solidaritet.

– Klimakampen er en solidaritetskamp. Det er de svakeste som rammes hardest av klimaendringene. Mer ekstremvær vil øke forskjellene i verden og i Norge, og derfor er det å stanse menneskeskapt global oppvarming god fordelingspolitikk, sier Brynjar Andersen Saus, leder av Troms AUF.

Han får støtte fra Maria Imrik (20), leder i AUF Østfold.

– Jeg mener Arbeiderpartiet skal være et miljøparti. Her må vi markere oss, og knytte miljøsaken til solidaritet med fremtidige generasjoner, sier hun.

Les også: Ap-topp Hans Kristian Amundsen er død

– En del av utspillene er merkelige

Også Oslos fylkesleder nevner klima som et av områdene partiet må bli bedre på.

– Vi må snakke om olje når vi snakker om klima og miljø. Det er på tide å tenke mer på hva vi skal gjøre etter olja og bremse opp aktiviteten. Vi må gjøre det klart at det ikke skal bores etter olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Øverås.

Hun mener også at partiet må endre kurs i innvandrings- og asylpolitikken.

– Vi må ikke glemme solidariteten i flyktningpolitikken. Vi må være med å ta vår del av ansvaret.

Om hva hun synes om Masud Gharahkhanis profilering av Aps asyl- og innvandringspolitikk, svarer hun:

– Jeg synes en del av utspillene er merkelige, som at vi må opprette asylmottak i Afrika. Det virker ikke som om partiet har en plan for hvordan man skal gjennomføre den politikken og at det er sagt mest for å provosere og få oppmerksomhet, sier Øverås.

Velferdsstaten

– Jeg mener Arbeiderpartiets viktigste sak må være å styrke velferdsstaten. Vi ser behov for det nå. Flere uføre får ikke den økonomiske støtten de trenger, og regjeringen har kuttet i feriepengene til de arbeidsledige, sier Leonora Hjelle (18), leder for Hordaland AUF.

Hun mener gratis barnehage for alle bør bli Arbeiderpartiets nye kampsak.

– Vi har jobbet for å sikre barnehageplass til alle, men jeg mener vi må strekke oss lenger. Maksprisen på barnehage har økt de siste årene, samtidig som barnefattigdommen øker. Her mener jeg velferdsstaten bør steppe inn. Barnehage er dessuten viktig for integreringen, sier hun.

Les også: Slik blir det nye Norgeskartet

– Kan øke skattenivået i Norge

Hjelle mener forslaget blant annet kan finansieres ved at man kutter kontantstøtten.

– I tillegg kan man øke skattenivået i Norge, og vise at man satser på velferdsstaten, sier Hjelle.

En annen hjertesak for henne er at Norge bør kunne ta imot 10.000 kvoteflyktninger.

– Dette er de mest sårbare flyktningene i hele verden, og de har et beskyttelsesbehov. Vi har mulighet til å ta dem imot. Det handler bare om prioritering, sier hun.

Hamza Ali (18), leder i Rogaland AUF, mener partiet kan gjøre mer når det gjelder likestilling.

– Partiet må ta opp kampen for en mer rettferdig fordeling av foreldrepermisjonen til femti-femti-deling mellom mor og far. Samtidig må far få selvstendig opptjeningsrett. Dette er et viktig steg på veien til likestilling, sier han, og legger til:

– En annen stor likestillingsutfordring er at kvinner jobber mer deltid enn menn.

Det er med på å forsterke forskjellene. Her må Ap nasjonalt gå tydelig i front, og gå til valg på en heltidsreform.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Personvernpolicy