Britiske kommuner forbereder seg på «no deal»-kaos

Storbritannias statsminister Theresa May har begynt å planlegge for et scenario der britene ryker ut av EU uten å ha noen skilsmisseavtale på plass. Foto: AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May har begynt å planlegge for et scenario der britene ryker ut av EU uten å ha noen skilsmisseavtale på plass. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske kommuner frykter sosial uro og matmangel hvis Storbritannia krasjer ut av EU uten å ha noen skilsmisseavtale på plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder Sky News , som har fått innsyn i planleggingsdokumenter fra nærmere 30 britiske kommuner.

Dokumentene vitner ifølge Sky News om dyp bekymring hos lokale myndigheter landet rundt. Kommunene frykter at et «no deal»-scenario vil kunne få konsekvenser for alt fra grensekontroll til matforsyning. Enkelte gir til og med uttrykk for at de frykter «sosial uro».

Frykt for kø

Kommuner med store havner, som Dover og Kent, frykter enorme køer, noe som kan gjøre det nødvendig å forsterke veier og bygge ut store parkeringsplasser.

Shetland frykter at eksporten av lammekjøtt til EU skal bli rammet. Hele 86 prosent av sauebøndene på Shetland ventes ifølge Sky News å gå med underskudd i en «no deal»-situasjon, mot under halvparten i dag.

Bristol advarer for sin del om fare for «sosial uro og desillusjon» fordi verken tilhengere eller motstandere av brexit vil føle at de er blitt hørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygger kriselagre

Britisk presse har den siste tida vært full av slike skrekkhistorier om hva som kan skje hvis EU og Storbritannia ikke klarer å få noen skilsmisseavtale på plass.

I verste fall kan resultatet bli kaos på flyplasser, lastebiler i lange køer ved grenseovergangene, tomme bensinstasjoner, matpriser som skyter i været mens butikkhyllene tømmes, og sykehus i krise, der operasjoner må avlyses, oppsummerer det svenske nyhetsbyrået TT.

Flere legemiddelselskaper har allerede varslet at de vil begynne å bygge opp beredskapslagre for å sikre at Storbritannia går tom for livsviktige medisiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias nye brexitminister Dominic Raab har dessuten gjort det klart at regjeringen vil ta grep for å sikre at britene ikke går tom for mat.

Mer detaljerte kriseplaner fra regjeringens side er ventet senere i august eller i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fastlåste forhandlinger

Bakteppet er en situasjon der forhandlingene mellom EU og Storbritannia har gått fullstendig i vranglås.

Det vanskeligste spørsmålet er hvilke ordninger som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.

– Det er mer sannsynlig nå enn noensinne før at man ikke blir enige, sier historiker og statsviter Matt Cole ved University of Birmingham til TT.

I fravær av en skilsmisseavtale er det Verdens handelsorganisasjons regler som vil gjelde for handelen mellom Storbritannia og EU. Det vil blant annet gjøre det nødvendig med streng grensekontroll.

– Det vil umiddelbart oppstå vanskelige logistiske problemer. Selv om man lar varer passere grensene, noe som ikke er sikkert, vil det ta mye lengre tid enn i dag, sier Cole.

Nedtelling

Brexitforkjempere har på sin side avfeid skrekkhistoriene som et skremmeprosjekt for å få både britiske parlamentarikere og EU til å stille seg bak de nye kompromissforslagene som nylig ble lagt fram av statsminister Theresa May.

EUs sjefforhandler Michel Barnier har sagt at en avtale bør være på plass i løpet av høsten hvis både EU og Storbritannia skal rekke å ratifisere den i tide.

Den 29. mars 2019 går britene ut av EU, med eller uten avtale.

Eneste måte å unngå dette på, er et enstemmig vedtak om å utsette skilsmissen.