Orbáns årstale i Transylvania:Orbán: – Vær klar over Russlands behov for buffersone i Ukraina

I TRANSYLVANIA: Ungarns statsminister Viktor Orbán (i midten) fordømte EUs linje overfor Russland og karakteriserte Trump som å ha en «ingeniørs presisjon» i sin politikkutøvelse, da han lørdag talte til et stort antall ungarskrumere på festivalen Balványos. Her fra fjorårets treff, med presten som utløste opprøret mot Ceasescu-regimet i Romania, Lászlo Tökés.
I TRANSYLVANIA: Ungarns statsminister Viktor Orbán (i midten) fordømte EUs linje overfor Russland og karakteriserte Trump som å ha en «ingeniørs presisjon» i sin politikkutøvelse, da han lørdag talte til et stort antall ungarskrumere på festivalen Balványos. Her fra fjorårets treff, med presten som utløste opprøret mot Ceasescu-regimet i Romania, Lászlo Tökés. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orbán påpeker at russiske sikkerhetsinteresser innebærer at Ukraina forblir en buffer, og spår at Ukraina ender som gjeldsslave.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orbán pleier å komme med kraftige signaler når han hver sommer taler til tusenvis av den ungarske minoriteten i Romania på den årlige politiske festivalen Balványos.

Det var tilfellet også i år, da han lørdag talte til folkemengden på småstedet Tusnádfürdö (ungarsk) eller Baile Tusnad (rumensk).

– Hva vil Russland gjøre med Ukraina i året som kommer? spurte han, og svarte:

– For å forstå det, må vi være klar over at Russland ser seg selv som et land som ikke er trygt uten at det omgis av buffersoner. Ukraina er offer for dette.

Orbán oppsummerte så at ukrainerne har besluttet å avslutte situasjonen med likeverdig innflytelse over dem fra Vesten og Russland - noe som svekker Russlands posisjon.

Les også: Macron diskuterte Syria og Ukraina med Lavrov

Putin la fram konkrete forslag om Ukraina, sier russisk ambassadør

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror Ukraina kan vippe tilbake

– Ukrainerne ønsker å slutte seg til den vestlige verden, kanskje til og med å slutte seg til NATO og EU, og bygge et moderne Ukraina. Men jeg kan ikke se for meg at de kommer inn i NATO. Og utsiktene deres for EU-medlemskap er så og si null, mener den ungarske regjeringssjefen, og kom med en oppsiktsvekkende spådom:

– På dette tidspunktet ser jeg en ukrainsk økonomi som i økende grad driver mot et gjeldsslaveri. Russernes mål om å vippe Ukraina tilbake til sin forrige situasjon ser ikke urealistisk ut.

Ønsker slutt på sanksjoner mot Russland

Orbán kom også med kritikk av EUs handelssanksjoner mot Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EU fører i dag en rå politikk overfor Russland, en politikk for sanksjoner som begrunnes med sikkerhetstrusler, sa Orbán, som i stedet ønsker en mer fleksibel sikkerhetspolitikk fra EU og oppheving av handelssanksjonene.

– EU er ikke i stand til å handle selektivt, slik det er behov for. For vi har EU-land som absolutt har grunn til å føle seg truet. Det er land som de baltiske stater og Polen. Deres følelser er berettiget både ut fra geografi og historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig er det helt klart at Ungarn ikke oppfatter noen trussel mot seg, heller ikke Slovakia, Tsjekkia eller Vest-Europa. Så det er ikke én bestemt politikk som er bra for alle, sa Orbán.

– Putin leverer

– Derfor ville det være bedre om NATO og EU skaffet ekstra forsterkede sikkerhetsgarantier til Polen og Baltikum, samtidig som resten av Europa endelig får lov til å handle, bygge økonomisk samarbeid og inkludere råvarer, energi og utsikter til økonomisk utvikling, er Orbáns oppskrift.

Statsministeren understreket også at han syns Vladimir Putin har levert på sine løfter.

– Noe som selvsagt ble avvist av den liberale eliten i Europa, akkurat som de avviser amerikanernes løfte, sa Putin.

Han framhevet at russerne leverer, blant annet ved å forsyne gass til Europa uten å krysse over ukrainsk territorium, ved Nord Stream 2-gassrørledningen som snart er ferdig, og planer for en TurkStream på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump gjør systematisk framgang

Viktor Orbán er ikke blant dem som føler uro ved USAs president Donald Trump, snarere tvert imot.

– Trump har oppfylt sine løfter. Husk hvordan de europeiske elitene avviste hans mål om å omgjøre den multilaterale verdensordenen - en verdensorden bygd på internasjonale avtaler, til et system bygd på bilaterale avtaler, sa Orbán til forsamlingen.

– La oss anerkjenne at han startet dette i fjor, gjør systematisk framgang med en ingeniørs presisjon og at en ny politisk og økonomisk verdensorden trer fram for våre øyne, sa Orbán.