Ap-topp Hans Kristian Amundsen er død

Video: Hans Kristian Amundsen er død. Den tidligere statssekretæren og pressemannen ble 58 år gammel.

Tidligere Ap-statssekretær og redaktør Hans Kristian Amundsen døde under en joggetur ved hjemstedet i Finnmark søndag kveld. Han ble 58 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amundsen er mannen bak mange av talene som daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holdt etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og på Utøya i 2011.

Ordene «Ingen skal få bombe oss til taushet, ingen skal få skyte oss til taushet, ingen skal få skremme oss fra å være Norge» er blant formuleringene som ble ført i pennen av Amundsen.

Meldt av kona

Amundsen døde under en joggetur ved hjemstedet Skoganvarre i Porsanger i Finnmark søndag. Hans kone Karen Marie Berg skrev følgende på Facebook mandag formiddag:

– Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro ut på en joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære.»

Ukjent årsak

Amundsen ble meldt savnet av familien ved 18.30-tiden søndag etter at han ikke hadde kommet hjem fra en joggetur som startet klokka 12 søndag, ifølge Porsanger-lensmann Tarjei Leinan Mathiesen.

– Det er ingenting som tilsier at noe kriminelt har skjedd eller at han skal ha vært utsatt for en ulykke. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent, heter det i en pressemelding fra lensmannen mandag.

Amundsen ble funnet litt etter klokken 21 søndag kveld etter en leteaksjon der politiet, Røde Kors, Sivilforsvaret og soldater fra Porsangermoen deltok.

Avgjørende samarbeid

Tidligere Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg sier at Amundsen hadde en enestående evne til å formulere viktige budskap.

– Hans Kristian og jeg var nære venner. Vi møttes i AUF på 1970-tallet, og vi jobbet sammen på Statsministerens kontor. Hans rolle 22. juli 2011 og i tiden etter betød mye for hvordan Norge håndterte terrorangrepet og tragedien som fulgte. Samarbeidet Hans Kristian og jeg hadde i denne tiden, var avgjørende for meg personlig, og vi har vært svært nære siden, sier Stoltenberg.

Bok om 22. juli

Amundsen skrev nylig på Facebook at han jobbet med en bok med tittelen «Vi er et lite land, men et stort folk. Slik samlet vi Norge 22. juli-22. august».

Stoltenberg kaller Amundsen helstøpt som politisk menneske og sosialdemokrat. Han sier at de to var sammen så sent som forrige helg.

Stoltenberg slår fast at det er ufattelig og dypt tragisk at Amundsen er død. Hans tanker går til de fem barna og hans kone.

Stortinget

Amundsen ble sekretariatsleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe etter valgnederlaget i 2013. Han sa opp sin stilling tidligere i år etter en konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng.

Han hadde ni år som sjefredaktør og administrerende direktør i avisa Nordlys bak seg da han tiltrådte som statssekretær i 2011, først ved Fiskeri- og kystdepartementet og deretter ved Statsministerens kontor fram til 2013.

Amundsen var i mange år en framtredende pressemann – blant annet med stillinger som nyhetsredaktør i Finnmark Dagblad, Arbeiderbladet og Dagbladet, sjefredaktør i A-pressens TV-satsing Nyhetskanalen mot slutten av 1990-tallet og som konsernredaktør i A-pressen.

Enorm kapasitet

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at Amundsen var en verdifull støtte for ham og medarbeiderne på Stortinget.

– Han hadde en enorm arbeidskapasitet og et stort engasjement. Vi er i sorg. Hans Kristian vil bli dypt savnet, uttaler Støre i en epost.

Han beskriver Amundsen som levende til stede i alt han deltok i.

– Jeg sitter igjen med mange gode minner fra vårt nære samarbeid og vennskap, og stor takknemlighet for den innsatsen han nedla for Arbeiderpartiet gjennom flere år. Mine tanker og dype medfølelse er nå hos de aller nærmeste, hans kone og barn og resten av familien, sier Støre.

2013:Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) og Hans Kristian Amundsen på kongressenteret i Davos, Sveits fredag ettermiddag i forbindelse med World Economic Forum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært