Voldsherjet Mali velger president

Malis tidligere finansminister Soumaila Cisse har vært presidentkandidat to ganger tidligere, men tapte begge ganger. Nå gjør han et tredje forsøk og utfordrer president Ibrahim Boubacar Keita. Foto: AP / NTB scanpix
Malis tidligere finansminister Soumaila Cisse har vært presidentkandidat to ganger tidligere, men tapte begge ganger. Nå gjør han et tredje forsøk og utfordrer president Ibrahim Boubacar Keita. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

71 år gamle Ibrahim Boubacar Keita håper på gjenvalg som president i Mali, der situasjonen er kaotisk og militante islamister kontrollerer store områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Keita utfordres av landets 68 år gamle tidligere finansminister Soumaila Cisse, som levnes større sjanser nå enn ved de to foregående valgene. Cisse kritiserer presidenten for manglende vilje til å løse landets sikkerhetsproblemer, som er både store og mange.

– Folket vil se endringer. Denne regjeringen var en ulykke, men vil snart bli glemt, sa Cisse da han avsluttet valgkampen fredag.

Mali har det siste tiåret opplevd militærkupp og et tuareg-opprør i nord, der militante islamister fra al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) rykket inn og tok kontroll over flere byer i 2012, blant dem Timbuktu.

Med fransk militærstøtte ble byene gjenerobret året etter, men islamistene kontrollerer fortsatt store deler av det nordlige Mali, der de har innført sharialover.

Utenlandske styrker

FN har hatt en fredsbevarende styrke på 15.000 soldater i Mali siden 2013. Over 100 soldater i MINUSMA-styrken er drept, og fredsoperasjonen regnes i dag som FNs farligste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 4.000 franske Barkhane-soldater og et ukjent antall amerikanske soldater er også på plass i landet, der de har alliert seg med enkelte militsgrupper.

En regional styrke som med støtte fra EU og Norge skal bekjempe terrorisme og stanse strømmen av migranter fra Sahel-regionen til Europa, er også på plass.

Til tross for det utenlandske militære nærværet, kontrollerer de militante islamistene likevel store deler av det nordlige Mali, der det er innført sharialover. De har det siste året også trappet opp angrep lenger sør i Mali, først og fremst rettet mot de utenlandske styrkene.

Advarer mot å stemme

Al-Qaida har advart folk mot å avgi stemme i søndagens valg, og mye tyder på at IS og andre militante grupper vil markere sitt nærvær på valgdagen.

Søndag formiddag var det fortsatt ikke meldt om voldshendelser ved noen av de 23.000 stemmelokalene, som drøyt 11.000 soldater og politifolk var satt til å vokte.