Kambodsjas sterke mann erklærer brakseier etter omstridt valg

Hun Sen har styrt Kambodsja i 33 år og er verdens lengst sittende statsminister. Søndag avga han stemme i et valg som sikrer ham fem nye år ved makten, etter først å ha sørget for at det største opposisjonspartiet ble forbudt.
Hun Sen har styrt Kambodsja i 33 år og er verdens lengst sittende statsminister. Søndag avga han stemme i et valg som sikrer ham fem nye år ved makten, etter først å ha sørget for at det største opposisjonspartiet ble forbudt. Foto: Heng Sinith / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kambodsjas regjeringsparti CPP har vunnet valget i landet med solid margin, ifølge partiets talsmann. Valget har blitt omtalt som en «farse».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed får Hun Sen (65), som har styrt med stadig sterkere hånd de siste 33 årene, som ventet fem nye år som statsminister.

– Vi forventer å vinne over 100 av 125 seter, med 80 prosent av stemmene, Det er en stor seier for oss, sier CPPs talsmann Sok Eysan.

Ifølge landets valgkommisjon var valgdeltakelsen på 82 prosent.

– Forrædere

Statsministeren slo an tonen før årets valg da han rundet av valgkampen ved å stemple opposisjonen som forrædere.

Foran titusenvis av jublende tilhengere i hovedstaden Phnom Penh skrøt Hun Sen uhemmet av hvordan han har kastet opposisjonelle i fengsel og tvunget andre i eksil.

– Vi gikk nylig rettens vei for å utrydde forræderne som forsøker å styrte regjeringen, sa Hun Sen, med henvisning til at landets høyesterett i november forbød det største opposisjonspartiet CNRP.

– Dette skjedde i etterkant av en meningsmåling som viste at CNRP lå an til å vinne valget, konstaterer rådgiver Trygve Augestad i Norsk Folkehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke fritt

Kritiske medier og røster blir systematisk stilnet i Kambodsja, der myndighetene før valget stengte 17 nettsteder – blant dem Voice of America – fordi de angivelig spredte informasjon som kunne ha innvirkning på landets sikkerhet.

– Valget i Kambodsja er ikke et genuint valg, og det er ikke fritt, slo Phil Robertson i Human Rights Watch fast i forkant av valget. Han viste til at CNRP fikk 44 prosent av stemmene under fjorårets lokalvalg før partiet ble forbudt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi snakker om et valg uten opposisjon, sier Robertson.

– Dette er historien om hvordan drømmen om demokrati dør under knyttneven til en diktator, sier han.

Sanksjoner

Selv om de 8,3 millioner stemmeberettigede hadde hele 20 partier å velge mellom, var utfallet gitt da valglokalene stengte søndag formiddag norsk tid.

Kambodsja er i realiteten en ettpartistat der Kambodsjas folkeparti (CPP) har styrt sammenhengende siden 1979.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun Sen har sittet ved roret siden 1985 og er verdens lengst sittende statsminister alt før han går løs på neste femårsperiode. Selv har han gjort det klart at han akter å sitte i to perioder til.

Vestlige land protesterer, og USA har innført sanksjoner som blant annet innebærer at Hun Sen og hans nærmeste krets av familie og støttespillere nektes innreise og at Kambodsjas eventuelle investeringer i USA fryses.

Røde Khmer-kommandant

Hun Sen har opp gjennom årene styrket sin stilling ved å bygge opp et nettverk av lojale støttespillere i Kambodsja, og han har fortsatt land som Kina og Russland i ryggen. Dette til tross for sin fortid som kommandant i Røde Khmer i andre halvdel av 1970-tallet.

Da Pol Pots skrekkregime, som kostet rundt en firedel av Kambodsjas innbyggere livet, gikk mot slutten, hoppet Hun Sen av og slo lag med Vietnam som invaderte og fikk slutt på folkemordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han forlot ikke Røde Khmer fordi han hadde innvendinger mot folkemordet, men i visshet om at han selv var havnet på Pol Pots liste over medarbeidere som skulle ryddes av veien, konstaterte en av verdens fremste Kambodsja-kjennere, journalisten Nate Thayer i Far Eastern Economic Review.

Les også: Norsk Folkehjelp kritiske til Kambodsja-valg