Navarsete mener Høyre forbereder EU-kamp: – Vil splitte Arbeiderpartiet

<p>Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i samtale med Liv Signe Navarsete (SP).</p>
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i samtale med Liv Signe Navarsete (SP). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Liv Signe Navarsete (Sp) garanterer at et rødgrønt samarbeid med Arbeiderpartiet vil endre Norges europapolitikk. – Arbeiderpartiet tør ikke sette i gang en opprivende debatt, sier hun. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke pekte Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde på at Trumps handelskrig og tvil til internasjonalt samarbeid og NATO er et argument for å gå inn i EU.

Hun ønsker en EU-debatt velkommen, men det er verken på Høyre eller regjeringens agenda nå.

– Motstanden er såpass stor at det å bruke mye politisk energi på en debatt man antakeligvis ikke vil vinne, ses på som lite hensiktsmessig, sa Nordby Lunde, som også er leder i Europabevegelsen, til ABC Nyheter mandag.

Men Senterpartiets Liv Signe Navarsete (Sp) mener Høyre gjør alt de kan for å knytte Norge nærmere EU og mener partiet har startet en ny EU-kamp.

– Høyre forbereder en ny EU-debatt

Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg mener Høyre forbereder en ny EU-debatt. Erna Solberg ga blant annet før valget i 2009 sin egen EU-garanti der hun slo fast at ««Min EU-garanti til velgerne, det er at Høyre vil fortsette å være et klart og tydelig ja-parti også hvis vi sitter i regjering. Og hvis vi ser mulighetene for et EU-medlemskap, ja da kommer vi til å gripe den». I regjering har Høyre i alle saker jobbet for å forsterke tilknytningen til EU. Man har omgått Grunnloven flere ganger ved å overføre suverenitet til EU innenfor både norsk energipolitikk og det norske finansmarkedet, og vi ser nå at regjeringen vil knytte Norge tettest mulig til EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk. De jobber for å integerere Norge i EU sin politikk så langt det lar seg gjøre, sier Navarsete til ABC Nyheter.

– Høyre i regjering har startet en avvikling av vårt nasjonale forsvar, og gjort oss mer avhengig av andre land. Senterpartiet har kjempet sterkt i mot en utvikling der vi svekker vår selvstendighet og vårt handlingsrom, og bytter ut norske soldater med utenlandske. For en ironi at Høyre, som har styrt Forsvaret i den retningen, nå sår tvil om vi kan stole på våre amerikanske allierte, fortsetter Senterparti-politikeren.

Bakgrunn: Etterlyser EU-Erna

– Bruker Trump til å så tvil om NATO

Navarsete mener Høyre bruker Trump til å så tvil om NATO, og dermed fremme et behov for tettere tilknytning til EU.

– Nå bruker de Trumps retorikk mot NATO i sin EU-kamp, men ærlig talt det er grenser for hvor mye Trump kan gjøre, og ingen amerikansk president sitter mer enn to perioder. På NATO-toppmøte hadde Trump mye retorikk, men vedtakene er i tråd med de lange linjene og innenfor rimelighetens grenser.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen: – Grenser for hva Trump kan stelle i stand

På NATO-toppmøtet tidligere i juli utløste Trump fullt kaos da han truet med å gå egne veier, men de allierte klarte å ro toppmøtet i land.

Ifølge nyhetsbyrået DPA kom Trump med åpne trusler inne på møterommet om amerikansk alenegang i forsvarspolitikken hvis ikke andre allierte umiddelbart øker forsvarsbudsjettene til 2 prosent av BNP.

Bakgrunn: NATO puster ut etter Trump-panikk

– Burde neglisjere Trumps Twitter-meldinger

– Høyre gjør det motsatte av hva vi burde. Vi burde hegne om NATO. Dette gjør vi blant annet ved å leve opp til våres egne forpliktelser overfor NATO. Trump er president med mye makt, men han styrer ikke på egenhånd. USA har alltid vært vår nærmeste allierte, og i et lenger perspektiv er han bare president i en kortere periode. Høyres retorikk er med på å svekke NATO, istedenfor å tro på NATO-samarbeidet. Det er en veldig farlig linje for Norge, sier Navarsete.

Hun mener EU «aldri vil kunne stille opp som den garantisten som NATO er og vil være».

ABC Nyheter har vært i kontakt med Høyres kommunikasjonsavdeling som ikke har svart på Navarsetes uttalelser. Heidi Nordby Lunde har heller ikke besvart ABC Nyheters henvendelser.

SE VIDEO: Trump: – Jeg ser på EU som vår største fiende

– Arbeiderpartiet har mer enn nok å stri med

Navarsete er sikker på at en rødgrønn-regjering ville bety et linjeskifte i tilnærmingen til EU-spørsmålet og EØS-avtalen.

– I samarbeid med Senterpartiet og SV er det umulig for Arbeiderpartiet å legge til rette for norsk EU-medlemskap. Det har vi vist gjennom åtte år i samarbeid. Skulle Arbeiderpartiet komme i en mindertallsregjering, så er det noe annet. Et overveldende flertall av norske arbeidsfolk er sterkt i mot et norsk EU-medlemskap, så det er vi i Senterpartiet som har folket med oss i denne kampen.

Før valget i 2017 varslet Sp og SV i ABC Nyheter et «EØS-slag» hvis det ble rødgrønt flertall.

Navarsete mener Arbeiderpartiet er så delt i EU-spørsmålet at de rett og slett ikke tør å sette igang en ny debatt.

– Det handler om at Arbeiderpartiet er mye mer delt enn i Høyre i EU-spørsmålet. Arbeiderpartiet har en sterk nei-side i partiet i Fagbevegelsen og venstresiden i partiet, sier Navarsete og fortsetter:

– Arbeiderparitet har mer enn nok å stri med. Arbeiderpartiert tør ikke sette igang en opprivende debatt som vil splitte partiet. Motstanden til EU er så stor i deler av Arbeiderpartiet at det ville sprengt partiet.

Anniken Huitfeldt, utenrikspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, kommenterer uttalelsene slik:

Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Arbeiderpartiet er tilhenger av et sterkt politisk samarbeid i Europa. Ved to tidligere folkeavstemninger har vi derfor anbefalt å si ja til norsk medlemskap. Samtidig er det hos oss rom for ulike syn i EU-spørsmålet. Dersom et medlemskapsspørsmål skulle bli aktuelt, skal det være gjenstand for ny landsmøtebehandling i Arbeiderpartiet, skriver Huitfeldt i en e-post til ABC Nyheter.

Les også: Europaministeren ønsker Norge inn i EU - men vil ikke arbeide for det nå

Ap droppet å slå fast at partiet er for EU

Da Arbeiderpartiet i 2017 laget nytt partiprogram fjernet de at «medlemskap i EU ville være en fordel for Norge.»

Tradisjonelt har partiet sammen med Høyre var det mest EU-vennlige partiet i Norge. I dagens partiprogram tar partiet ikke stiling til EU-medlemskap, men sier at dersomt det blir aktuelt med en debatt skal det være gjenstand for ny landsmøtebehandling.

Under fjorårets LO-kongress var det flere sterke krefter som tok et oppgjør med EØS-avtalens konsekvenser i arbeidslivet.

Det endelige utkastet til vedtak fra LO-kongressen ønsker å fortsette med EØS-avtalen, men forutsetter som før at det ikke skal begrense det norske tariff- og arbeidslivssystemet.

SE VIDEO: Stoltenberg: Båndene mellom Europa og USA er svekket

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært